Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )
liu yuanΚαταπονημένοι αλλά αποφασισμένοι, φτάνουν στον προορισμό τους μετά από 13 ώρες ταξιδιού με τρένο. Η δική τους γη της επαγγελίας βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού: Μία μεγάλη επιγραφή που λέει «Ίντερνετ Καφέ Εύκολης Πρόσβασης».

Οι επισκέπτες του είναι οι λεγόμενοι «πρόσφυγες του Ίντερνετ» της περιοχής Ζινζιάνγκ της Κίνας, της οποίας οι 20 εκατομμύρια κάτοικοι έχουν αποκοπεί από οποιαδήποτε σύνδεση με τον έξω κόσμο από τη στιγμή που η κυβέρνηση έκοψε κάθε online πρόσβαση, τις διεθνείς κλήσεις καθώς και τα μηνύματα SMS μετά τα επεισόδια του Ιουλίου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε διάρκεια μπλακάουτ στον κόσμο, σύμφωνα με παρατηρητές.

Κάθε σαββατοκύριακο, δεκάδες Κινέζοι στριμώχνονται στο τρένο για τη Λιουγουάν, μια ερημική πόλη στον αρχαίο Δρόμο του Μεταξιού και πρώτο σταθμό του τρένο από την Ζινζιάνγκ, περίπου 650 χιλιόμετρα ανατολικά του Ουρούμτσι, πρωτεύουσα της επαρχίας. «Πρέπει να συνδεθούμε», είπε η Ζάο Γιαν, μια μικροκαμωμένη επιχειρηματίας από το Ουρούμτσι. Η ίδια νοικιάζει το ίδιο pc στο εν λόγω Ίντερνετ καφέ κάθε σαββατοκύριακο, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει στη ζωή τη μικρή της εμπορική επιχείρηση.

«Αν αυτό συνεχιστεί για δύο ακόμη μήνες θα πρέπει να τα παρατήσω», λέει η Ζάο. «Δεν μπορώ να συμβαδίσω με τον έξω κόσμο και χάνω πολλά χρήματα». Οι κάτοικοι της Ζινζιάνγκ δεν έχουν καμία πρόσβαση στο Ίντερνετ εκτός αν ταξιδέψουν σε μέρη όπως η Λιουγουάν. Ένας πελάτης του τοπικού Ίντερνετ καφέ ταξίδεψε 1.200 χιλιόμετρα μόνο και μόνο για να μπει στο Διαδίκτυο. Οι αρχές «έβγαλαν από την πρίζα» την κινεζική επαρχία που έχει μέγεθος όσο τρεις φορές το Τέξας, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν εξεγέρσεις και συγκρούσεις σαν κι αυτές που κόστισαν τη ζωή σε 200 ανθρώπους τον περασμένο χρόνο. Η κυβέρνηση της Κίνας κατηγόρησε ξένους ακτιβιστές για τις εξεγέρσεις, οι οποίοι παρακίνησαν την κοινότητα των Ουϊγούρων να εξεγερθούν.

internet cafe κίναΗ Ζινζιάνγκ σήμερα δεν έχει e-mail, blogs ή δυνατότητα αποστολής sms. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε τη σταδιακή αποκατάσταση του Ίντερνετ τον Ιανουάριο, αν και το ίδιο είχε πει τον Ιούλιο, χωρίς να αλλάξει κάτι. Μέχρι σήμερα, η πρόσβαση έχει επιτραπεί μόνο για τέσσερες ιστοσελίδες, δύο από τις οποίες ανήκουν στα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν έχει εμποδίσει τη ροή στην πληροφορία σε τέτοιο εύρος και για τόση διάρκεια, σύμφωνα με αναλυτές. Κάποιες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης έχουν προβεί σε παρόμοιες ενέργειες κατά τη διάρκεια εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά μόνο για κάποιες ώρες, ή ημέρες το πολύ. «Το γεγονός ότι οι κινεζικές αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επικοινωνιακές υποδομές στο σύνολο του δείχνει τη δυσκολία της χώρας να ελέγξει τον κυβερνοχώρο», εξήγησε ο Ραφάλ Ροχοζίνσκι, επικεφαλής του Open Net Initiative. «Αρκεί μόνο να δει τις ειδήσεις ή τις ταινίες, η επικοινωνία είναι μόνοδρομη»

Την περασμένη Κυριακή, οι περισσότεροι πελάτες του Ίντερνετ καφέ στη Λιουγουάν επέστρεψαν σπίτια τους αφού έμαθαν ότι επετράπη η αποστολή μηνυμάτων μεταξύ κινητών τηλεφώνων. Οι κάτοχοι κινητών έστειλαν 42,84 εκατομμύρια sms μόνο εκείνη την ημέρα και να σκεφτεί κανείς ότι δεν επιτρέπεται η αποστολή περισσότερων από είκοσι μηνύματα την ημέρα. Πληροφορίες που μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρουν ότι επανήλθαν και οι διεθνείς κλήσεις. Μία γυναίκα από την Ζινζιάνγκ που ήθελε να επικοινωνήσει με τον Αμερικανό σύζυγο της κατέληξε να πάρει ένα λεωφορείο για το Καζακστάν προκειμένου να συνομιλήσει μαζί του.

«Είναι σαν πείραμα στην ουσία. Τι θα συμβεί αν χάσουμε το Ίντερνετ;», δήλωσε ο σύζυγος της, Κέβιν Κομορόσκι από το Μιζούρι των ΗΠΑ. Ο ίδιος κατηγόρησε τις κινεζικές αρχές για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση βίζα της γυναίκας του, που τους αναγκάζει να επικοινωνούν μετ’ εμποδίων.

Σημαντικό πλήγμα δέχθηκαν την περασμένη χρονιά και οι ξένες επενδύσεις στην επαρχία αλλά και ο τουρισμός στην επαρχία. Κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων τον Ιούλιο, η δραστηριότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 38,8% 13 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την υπόλοιπη χώρα.

«Αισθανόμαστε κουφοί», δήλωσε ο Γουέι Σενγκζί, που εργάζεται σε διαδικτυακή υπηρεσία της Ζινζιάνγκ Wind Energy Co. «Εργαζόμαστε σε ένα κοινό πρόγραμμα με μία εταιρεία στη Σαγκάη. Δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους και δεν μπορούμε να κάνουμε καμία έρευνα», επεσήμανε.

Σύμφωνα με το εμπορικό επιμελητήριο της Ζινζιάνγκ, πρόσβαση στο Ίντερνετ παρέχεται σε εταιρείες που παίρνουν σχετική έγκριση από την τοπική υπηρεσία εξωτερικού εμπορίου ή ξένων επενδύσεων, αλλά μόνο για τις καθημερινές.

Αν υπάρχει πάντως κάποιος που δεν ενοχλείται από τα όσα συμβαίνουν, είναι ο ιδιοκτήτης του Ίντερνετ καφέ στη Λιουγουάν που δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος με την αύξηση της κίνησης…

 

20/01/2010 - kathimerini.gr με πληροφορίες Associated Press

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;