Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Με «ανακωχή» στον πόλεμο τιμών, πιέσεις προς την κυβέρνηση για να μειώσει τους φόρους αλλά και επιχειρηματικές συνεργασίες, ενδεχομένως και εξαγορές, επιδιώκουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να περιορίσουν τις συνέπειες της κρίσης.

http://s.enet.gr/resources/2010-11/10_2fvasika-thumb-large.jpg

Ενας από τους πλέον κερδοφόρους τομείς της ελληνικής οικονομίας βλέπει τα έσοδά του και τα κέρδη του να υποχωρούν με διψήφιο ποσοστό. Τα στελέχη του κλάδου αποδίδουν αυτή την πτώση στο τρίπτυχο: παρατεταμένη ύφεση, σκληρό ανταγωνισμό και υψηλή φορολογία. Ετσι, σπεύδουν να περιορίσουν τις αιτίες των... δεινών.

  • Ο πόλεμος τιμών φαίνεται να κοπάζει. Σταδιακά, οι εταιρείες κόβουν τις επιδοτήσεις που χρησιμοποιούν για να πείσουν τους πελάτες να μην αλλάξουν δίκτυο ενώ μέσα από τα «ψιλά γράμματα» προσπαθούν να περιορίσουν τις απώλειες εσόδων. Οι αλλαγές ήρθαν στην επιφάνεια ύστερα από το πρόστιμο ύψους πέντε εκατ. ευρώ που επέβαλε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και στις τρεις εταιρείες για την αύξηση του ελάχιστου χρόνου χρόνου χρέος χωρίς επαρκή ενημέρωση των πελατών.

  • Σε εξέλιξη βρίσκονται επαφές με την κυβέρνηση με στόχο να περιοριστεί η φορολογία στους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας. Με τον φορολογικό νόμο του περασμένου Μαΐου, οι εταιρείες έχουν εξασφαλίσει εξαίρεση από τη φορολόγηση των «πακέτων» για σύνδεση στο ίντερνετ μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Η εξαίρεση, προς το παρόν, αφορά μόνο τις συνδέσεις για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να ισχύσει και για τις συνδέσεις στο ίντερνετ μέσω κινητού τηλεφώνου που γνωρίζουν ιδιαίτερη άνθηση αυτή την περίοδο, παρά την κρίση.

  • Το παιχνίδι των εξαγορών για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ξαναζωντανεύει εν μέσω κρίσης. Ο ανταγωνισμός φαίνεται να μεταφέρεται στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών (κινητής τηλεφωνίας, σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ), κάτι που επιβάλλει στενότερες σχέσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας με τις αντίστοιχες της σταθερής.

Ο «λαγός»

«Ρυθμιστής» για την αγορά σε αυτή τη φάση είναι η πιθανή συγχώνευση της Hellas On Line με την FORTHnet. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται εδώ και μήνες σε εξέλιξη, χωρίς όμως να υπάρχει αποτέλεσμα. Ο λόγος; Η συνένωση των δύο εταιρειών ναι μεν οδηγεί σε ένα σχήμα που θα ελέγχει περίπου το 60% της αγοράς των εναλλακτικών παρόχων (δηλαδή θα έχει στο πελατολόγιό του τους έξι στους 10 πελάτες που έχουν φύγει οριστικά από τον ΟΤΕ), ωστόσο τα «συγχωνευμένα» χρέη θα είναι πολύ μεγάλα καθώς οι συνολικές υποχρεώσεις των δύο εταιρειών φτάνουν στα 650 εκατ. ευρώ. Την πορεία αυτών των συζητήσεων παρακολουθεί τόσο η Vodafone (ως μέτοχος μειοψηφίας και στενός συνεργάτης της Hellas On Line) όσο και η Wind, η οποία μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος (ελέγχεται πλέον από τους ομολογιούχους) θέλει να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της μέσω εξαγορών.

Στο 9μηνο και οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας παρουσίασαν μείωση εσόδων. Καλύτερη ήταν η εικόνα για την Cosmote, τα έσοδα της οποίας υποχώρησαν κατά 7,19%. Στην Wind τα έσοδα μειώθηκαν κατά 25%, ενώ η Vodafone στο διάστημα Απριλίου 2010-Σεπτεμβρίου 2010 είδε τον κύκλο εργασιών της να υποχωρεί κατά 12,75%.

 

21/11/2010 - Θ. Τσίρος / enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;