Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Mε περιορισμό καταστημάτων λιανικής, ενοποίηση τηλεφωνικών κέντρων, ανάθεση εργασιών σε τρίτους

ΟΤΕ«Αν και δεν μπορούμε να είμαστε οι φθηνότεροι, θα γίνουμε οι καλύτεροι στην υπηρεσία και την ποιότητα». Με το σύνθημα αυτό, ο ΟΤΕ επαναπροσδιορίζει τη στρατηγική του στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών και κυρίως σε ό, τι αφορά την αγορά της σταθερής τηλεφωνίας και του ίντερνετ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του οργανισμού κ. Μιχάλης Τσαμάζ σε συνδιάσκεψη της Morgan Stanley στη Βαρκελώνη, ο ΟΤΕ θέτει στο επίκεντρο τον πελάτη, επιδιώκοντας να προσφέρει καλύτερες και υψηλής προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες.

Ωστόσο, η πορεία αυτή του ΟΤΕ δεν θα είναι χωρίς απώλειες. Ο ίδιος πρόβλεψε ότι το 2011 θα είναι μια ακόμη πιο δύσκολη χρονιά για τον ΟΤΕ, καθώς τα μέτρα λιτότητας θα πλήξουν την κατανάλωση τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Προς την κατεύθυνση αυτή ο ΟΤΕ θα πρέπει να προχωρήσει σε εκλογίκευση του κόστους λειτουργίας το οποίο πρέπει να μειωθεί περαιτέρω. Ειδικότερα τα μέτρα που παρουσίασε ο ΟΤΕ στη συνδιάσκεψη περιλαμβάνουν:

  • Τη μείωση του αριθμού καταστημάτων λιανικής

  • Την ενοποίηση των τηλεφωνικών κέντρων εξυπηρέτησης (call centers) των πελατών ΟΤΕ

  • Την ενοποίηση των κέντρων διαχείρισης του τηλεπικοινωνιακού δικτύου του

  • Την παραχώρηση δευτερευουσών για τον ΟΤΕ δραστηριοτήτων σε τρίτους (outsourcing).

Επίσης, σύμφωνα με τον ΟΤΕ αναζητούνται τρόποι μείωσης του προσωπικού, χωρίς ωστόσο αυτοί οι τρόποι να προσδιορίζονται. Ο κ. Τσαμάζ φέρεται να ακολουθεί πολιτική χαμηλών τόνων, τόσο στο θέμα της αναγκαιότητας της μείωσης του προσωπικούστην Ελλάδα όσο και απέναντι στη ρυθμιστική αρχή της χώρας (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, ΕΕΤΤ). Σε ό, τι αφορά την τελευταία, παρόλο που θεωρεί ότι η ανταγωνιστικότητα του ΟΤΕ μειώνεται λόγω «ρυθμιστικών εμποδίων», η διοίκηση του οργανισμού έχει πάψει να κυριαρχεί στη ρητορική της διοίκησης. Πάντως στην Romtelecom ανακοινώθηκε περαιτέρω μείωση του προσωπικού κατά 1.200 εργαζομένους, κυρίως μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

Σε ό, τι αφορά την κινητή τηλεφωνία, ο ΟΤΕ αναφέρει ότι το 2010 η Cosmote Ελλάδος θα εμφανίσει μερίδιο 48% σε ό, τι αφορά τα έσοδα του κλάδου και μερίδιο 60% σε ότι αφορά τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA). Παραδέχθηκε μείωση των εσόδων από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, αλλά η μείωση για την Cosmote (-13,5% το γ΄ τρίμηνο 2010) είναι μικρότερη από ό,τι στους ανταγωνιστές της (-19% για τη Vodafone και -28,5% για τη Wind).

Η νέα στρατηγική της διοίκησης του ΟΤΕ, αλλά και η προοπτική της δημιουργίας υπεραξιών από την πώληση της συμμετοχής στην Telekom Srbija φαίνεται ότι βρίσκει θετική απήχηση στους επενδυτές. Οι πληροφορίες πάντως για πώληση του 10% των μετοχών ΟΤΕ κυριότητας ελληνικού Δημοσίου στην Deutsche Telekom, που θα ήταν καταλύτης για την πορεία της μετοχής, δεν επιβεβαιώνονται.

Διαφωνία για την Telekom Srbija

Παράταση μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου έδωσε χθες η σερβική κυβέρνηση στη διαδικασία υποβολής ενδιαφέροντος στην ιδιωτικοποίηση της Telekom Srbija. H διαδικασία υποβολής ενδιαφέροντος έληγε σήμερα και ως ενδιαφερόμενοι φέρονταν η Deutsche Telekom, η Telekom Austria και η France Telecom. Η υπόθεση αφορά άμεσα τον ΟΤΕ και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει διαφωνία μετόχων σχετικά με τη δέσμευση πώλησης ή όχι του 20% που κατέχει ο ελληνικός οργανισμός στη σερβική εταιρεία. Η πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου ενδιαφέρεται να πουλήσει με στόχο την άντληση υπεραξιών -εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ- και την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων του ΟΤΕ. Αντίθετα η γερμανική πλευρά κωλυσιεργεί και απεύχεται τη δέσμευση του οργανισμού για την πώληση της συμμετοχής αυτής. Αιτία αυτής της τακτικής θεωρείται η υψηλή αποτίμηση, ύψους 2,4 δισ. ευρώ, που έχει θέσει η σερβική κυβέρνηση για την Telekom Srbija και η οποία θεωρείται «αλμυρή» από την Deutsche Telekom. Η τελευταία θεωρεί ότι έχει «καεί» από την τιμή αγοράς του ΟΤΕ και δεν θέλει να πράξει το ίδιο στη Σερβία.

 

26/11/2010 - Βαγγέλης Μανδραβέλης / kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;