Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

ibm photonicsΟι νέοι επεξεργαστές από την IBM θα χρησιμοποιούν silicon photonics, ή silicon nanophotonics, δηλαδή για τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ των chip θα χρησιμοποιείται δέσμη φωτός. Με αυτόν τον τρόπο αποσκοπεί να επιταχύνει ακόμα περισσότερο την επικοινωνία μεταξύ ολοκληρωμένων.

Η ανακοίνωση έγινε στο Semicon, που πραγματοποιείται στο Tokyo, από τον υπεύθυνο του τμήματος Photonics της IBM Yurii Vlasov. Τα νέα chip ενσωματώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται για την οπτική σύζευξη μεταξύ των επεξεργαστών αλλά και εξωτερικών συσκευών, μέσω της άμεσης σύνδεσης μιας οπτικής ίνας στον επεξεργαστή. Όμως εξίσου σημαντικό είναι ότι χρησιμοποιείται συμβατική τεχνολογία κατασκευής και όχι κάποια νέα εξωτική διεργασία.

Η τεχνολογία προωθείται για εμπορική χρήση, αν και θα δούμε την πρώτη υλοποίησή της στο Exascale Project της εταιρείας, έναν υπερυπολογιστή με δυνατότητες πραγματοποίησης πεντάκις εκατομμυρίων υπολογισμών ανά δευτερόλεπτο. Δηλαδή 1.000 φορές ισχυρότερο από τους σημερινούς ταχύτερους υπερυπολογιστές. "Σε τρία με πέντε χρόνια, τα silicon photonics θα αποτελούν τον κύριο τρόπο για τέτοιου είδους υπολογισμούς", λέει ο Solomon Assefa, ερευνητής της IBM και μέλος της ομάδας που ανέπτυξε το chip. Στα επόμενα χρόνια η παραδοσιακή βιομηχανία υπολογιστών θα υιοθετήσει την τεχνολογία για περισσότερο κοινά -καταναλωτικά- προϊόντα, προέβλεψε.

Το πρόγραμμα της IBM ονομάζεται SNIPER [Silicon Nanoscale Integrated Photonic and Electronic tRansceiver] και οι επιστήμονες της εταιρείας εργάζονται σε αυτό για πάνω από δέκα χρόνια, μια απλή απόδειξη της δυσκολίας και σημασίας του εγχειρήματος.

 

01/12/2010 - e-pcmag.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;