Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

LTE 

...σύμφωνα με την Nokia Siemens Networks

Μια πραγματική επανάσταση στην επικοινωνία εν κινήσει θα έχει επιτευχθεί όταν θα δούμε να συμβαίνουν τα εξής:

  • Παραμένουμε συνέχεια συνδεδεμένοι στο δίκτυο και μάλιστα με υψηλό επίπεδο υπηρεσίας
  • Η εμπειρία της χρήσης του Διαδικτύου εν κινήσει είναι ανάλογη με την εμπειρία από σταθερή
  • Οπουδήποτε, οποτεδήποτε κι αν βρισκόμαστε θα έχουμε ποιοτική πρόσβαση σε υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, διαδικτυακών αγορών, διαδικτυακές υπηρεσίες ψυχαγωγίας ή διατήρησης δεδομένων στο λεγόμενο «σύννεφο»
  • Αδιάλειπτη κάλυψη οπουδήποτε, ακόμα και σε περιοχές όπου σήμερα δεν υπάρχει κάλυψη
  • Με αυτά τα δεδομένα, θα ήταν αναμενόμενη η καινοτομία σε εφαρμογές και υπηρεσίες.

Από την άλλη, οι συσκευές υπάρχουν ήδη (smartphone, tablet κ.λπ.) και η Nokia Siemens Networks υποστηρίζει ότι το κόστος του λεγόμενου mobile broadband έχει μειωθεί πάρα πολύ, στα 2 δολάρια ανά GB κίνησης, ποσό μικρότερο κατά... μισό εκατομμύριο φορές από το κόστος ανά GB ενός SMS (ενδιαφέρουσα η σύγκριση, αν και θα πρέπει να υπολογίσουμε πόσα SMS θα έπρεπε να στείλουμε για να συμπληρώσουμε 1GB).

Οι απαιτήσεις από τα δίκτυα αυξάνονται ραγδαία
Επιπλέον, η Nokia Siemens Networks φαίνεται να θεωρεί αναπόφευκτη την «διαπλάτυνση» των λεωφόρων δεδομένων στον αέρα: για να δει κανείς ένα βιντεάκι στο YouTube φορτώνει τόσο το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας σαν να εξυπηρετούσε την αποστολή 500.000 μηνυμάτων ταυτόχρονα. Εξάλλου, εκτιμά ότι σε λιγότερο από πέντε χρόνια η κίνηση δεδομένων στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας θα είναι τόσο μεγάλη που θα ισοδυναμεί με το κατέβασμα ενός ψηφιακού βιβλίου από όλον τον πληθυσμό της Γης κάθε μέρα (ή 23 Exabyte, αύξηση 10000% το 2015 σε σχέση με το 2010). Αυτή είναι προφανώς μια σημαντική πρόκληση για τα δίκτυα.

Τα δίκτυα αυτά θα σηκώνουν εφαρμογές βασισμένες στη θέση του συνδρομητή, θα υπηρετούν διαδικτυακές υπηρεσίες αποθήκευσης, την προβολή βίντεο και μάλιστα 3D, τις διαδικτυακές εμπορικές συναλλαγές, τα παιχνίδια, την ανάγνωση e-book, τις εντυπωσιακές εφαρμογές της λεγόμενης «επαυξημένης πραγματικότητας» και της ψυχαγωγίας στο αυτοκίνητο. Σημαντικός θα είναι ο ρόλος των διαχειριστών των δικτύων τέταρτης γενιάς, που όπως υποστηρίζεται στην μελέτη, δεν θα μείνουν αδρανείς αλλά θα διεκδικήσουν ένα μερίδιο από την πίτα είτε αναπτύσσοντας δικές τους υπηρεσίες είτε μέσω συνεργασιών.

Γιατί LTE;
Αποψη της Nokia Siemens Networks είναι ότι η τεχνολογία Long Term Evolution ή εν συντομία το LTE μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτές.

Ο σημαντικότερος λόγος είναι η ταχύτητα: με τη σημερινή τεχνολογία HSPA δηλαδή το λεγόμενο 3,5G ο ρυθμός μετάδοσης δεδομένων φτάνει κυμαίνεται από τα 28Mbps έως τα 42Mbps τουλάχιστον θεωρητικά. Με τα δίκτυα LTE η ταχύτητα κυμαίνεται από τα 100Mbps έως και 1Gbps.

Ενδεικτικό είναι ότι η μεταφορά ενός αρχείου μουσικής σε φορμά MP3 μεγέθους 4ΜΒ κατεβαίνει σε 7 δέκατα του δευτερολέπτου σε LTE, τη στιγμή που σε 3,5G απαιτούνται 4 δευτερόλεπτα. Ομοίως ένα βίντεο στο YouTube μεγέθους 7,5ΜΒ χρειάζεται μόλις 0,8 δεύτερα αντί 7 δευτερολέπτων σήμερα σε 3,5G. Ένα βίντεο 100ΜΒ σε φορμά MPEG2 διάρκειας 3 λεπτών κατεβαίνει σε 6 μόλις δευτερόλεπτα όταν σήμερα απαιτούνται τουλάχιστον 1,4 λεπτά. Ακόμα πιο εντυπωσιακή γίνεται η διαφορά όταν η μεταφορά αφορά μια ολόκληρη ταινία μεγέθους 11GB, μια εφαρμογή που ουσιαστικά δεν είναι εφικτή στα σημερινά δίκτυα αφού απαιτούνται τουλάχιστον 2,5 ώρες για να κατέβει. Σε LTE μια ταινία DVD θα κατέβαινε σε 10 λεπτά.

Εκτός όμως από την ταχύτητα, η έρευνα της Nokia Siemens Networks υποστηρίζει ότι έχει ήδη να διαμορφώνεται στα απαιτούμενα επίπεδα η ζήτηση από τους καταναλωτές και να θεωρείται αυτονόητη η υπηρεσία: χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στην Μεγάλη Βρετανία ένα στους τέσσερις συνδρομητές δικτύων HSPA θα προτιμούσε LTE με 30 λίρες το μήνα. Κατά μέσο όρο, τρεις στους δέκα συνδρομητές HSPA εκτιμούν ότι θα ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στο Ίντερνετ εν κινήσει στο άμεσο μέλλον. Ενδιαφέρον έχουν επίσης τα ποσοστά των χρηστών που θεωρούν πιθανό να υποκαταστήσουν πλήρως το σταθερό Ίντερνετ με το κινητό Ίντερνετ και τους κυριότερους λόγους που επιμένουν προς το παρόν στο σταθερό:

  • Στη Μεγάλη Βρετανία, το 15% θεωρεί πιθανό να υποκαταστήσει το σταθερό με το κινητό Ίντερνετ, όταν ο κυριότερος λόγος για τον οποίο εμμένουν στο σταθερό είναι η σταθερότητα της σύνδεσης
  • Στη Γαλλία, το ποσοστό είναι εντυπωσιακά υψηλό: το 29% σκέφτεται σοβαρά να προχωρήσει στην υποκατάσταση αυτή, αν και ο κυριότερος λόγος που επιμένει στη σταθερή σύνδεση είναι το χαμηλότερο κόστος του,
  • Στη Γερμανία η κατάσταση είναι ανάλογη με αυτή στην Μεγάλη Βρετανία (16%, σταθερότητα σύνδεσης)
  • Τέλος στην Ισπανία, το 19% θεωρεί πιθανό να υποκαταστήσει το σταθερό ίντερνετ με κινητό αν και εμμένει σε αυτό λόγω της αυξημένης ταχύτητας πρόσβασης.

Ίντερνετ και στα πράγματα
Η Nokia Siemens Networks υποστηρίζει ότι το LTE μπορεί να υποστηρίξει όχι μόνο τις άμεσα ορατές ανάγκες από τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών αλλά και τις επερχόμενες, με σημαντικότερη αυτή του «Ίντερνετ των πραγμάτων». Σύμφωνα με την Gartner, μέσα στα επόμενα δύο μόλις χρόνια θα δούμε αυτοματοποιημένα συστήματα που θα αξιοποιούν το Ίντερνετ, όπως η μετάδοση των αποτελεσμάτων κάθε λογής μετρητών, είτε ενέργειας, είτε καμερών ασφαλείας και ταχύτητας, παρακολούθησης από απόσταση κ.λπ.). Συνακόλουθα, τα έσοδα από τις υπηρεσίες 4G θα εκτοξευτούν μέσα σε τέσσερα χρόνια στα 48 δισεκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως (ABI Research). Ως το 2015, 240 εκατομμύρια επιχειρήσεις θα αξιοποιούν υπηρεσίες cloud computing μέσω φορητών συσκευών δημιουργώντας έσοδα 3,95 δισεκατομμυρίων ευρώ.

The Network of the future«Βέλτιστη αξιοποίηση περιορισμένων πόρων»
Επιμένοντας στην τεχνολογία LTE, η Nokia Siemens Networks υποστηρίζει ότι είναι η μόνη τεχνολογία που μπορεί να αξιοποιήσει βέλτιστα το πολύτιμο φάσμα συχνοτήτων, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες μπάντες από οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία, αυξάνοντας έτσι το εύρος ζώνης, το πλάτος των λεωφόρων.

Σημαντικό θεωρεί επίσης η εταιρεία το γεγονός που φέρεται να ασπάζεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι με το LTE θα μειωθεί το ψηφιακό χάσμα και ως εκ τούτου δεν θα αποκλείονται εκ προοιμίου όσοι κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές από βασικές υπηρεσίες εκπαίδευσης, υγείας, εργασίας, ψυχαγωγίας, επικοινωνίας.

Από το 3G, στο 3,5G από το 3,5G στο LTE
Τελικά, οι αποφάσεις που θα λάβουν οι διαχειριστές των εκάστοτε δικτύων θα καθορίσουν τις εξελίξεις. Ομαλή μετάβαση μπορεί να γίνει με την ενδιάμεση τεχνολογία HSPA+, ωστόσο τελικά τα δίκτυα είναι πολύ πιθανό ότι θα μεταβούν στο LTE, καταλήγει η μελέτη της Nokia Siemens Networks επιδεικνύοντας την πορεία της εταιρείας ανά τον κόσμο. Ήδη η εταιρεία έχει συνάψει 17 συμφωνίες ανά τον κόσμο: NTT Docomo στην Ιαπωνία, Telenor στη Δανία, TeliaSonera στην Σουηδία και στη Νορβηγία, Zoin στο Μπαχρέιν, VerizonWireless στις ΗΠΑ, στη Σαουδική Αραβία και πέντε ακόμα παρόχους που δεν έχουν ακόμα αποκαλυφθεί. Η εταιρεία έχει κατοχυρώσει τις περισσότερες πατέντες που αφορούν στην τεχνολογία και έχει πρωτιές σε παγκόσμιο επίπεδο όπως η πλέον πρόσφατη τον Ιανουάριο του 2010 μετάδοση δεδομένων με ταχύτητα 100Mbps με τη χρήση ασύρματου Class 3 USB modem της LG Electronics.

Την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου, η Nokia Siemens Networks έκανε στην έδρα της στο Μαρούσι επίδειξη της τεχνολογίας LTE: Στήθηκε ένα mini δίκτυο, με δύο σταθμούς βάσης προς δοκιμή live πλήθους εφαρμογών (κλήσεις φωνής, SMS, ταχύτητες download και upload για HD βίντεο), μέσω ήδη εμπορικά διαθέσιμων τερματικών συσκευών.

 

02/12/2010 - tech.in.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;