24 Ιανουαριου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Η διαμάχη ξέσπασε με αφορμή δηλώσεις της Χ.Κλίντον
Τα κινεζικά Μέσα Ενημέρωσης απέρριψαν την έκκληση της Ουάσινγκτον για άρση της λογοκρισίας στο Διαδίκτυο, μετά και την προειδοποίηση υψηλόβαθμου Κινέζου αξιωματούχου προς την κυβέρνηση Ομπάμα ότι στις διμερείς σχέσεις υπάρχουν ζητήματα, όπως το εμπορικό ισοζύγιο, η Ταϊβάν και το Θιβέτ, στα οποία η πολιτική των ΗΠΑ πρέπει να γίνει πιο προσεκτική.
Η κινεζική κυβέρνηση δεν απάντησε ευθέως στις δηλώσεις που έκανε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον, η οποία κάλεσε την Κίνα και άλλες απολυταρχικές κυβερνήσεις να άρουν τους περιορισμούς που επιβάλλουν στους πολίτες ως προς τη χρήση του Διαδικτύου.
Η ομιλία της Χίλαρι Κλίντον προκάλεσε τριβές με το Πεκίνο, δεδομένης και της προειδοποίησης της Google Inc. ότι μπορεί να αποσυρθεί από την Κίνα μετά τις διαμαρτυρίες χρηστών των υπηρεσιών της για λογοκρισία.
«Ένα νέο παραπέτασμα πληροφόρησης απλώνεται σε πολλά τμήματα του κόσμου» δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον, χαρακτηρίζοντας τους περιορισμούς στο Ίντερνετ ως το «Τείχος του Βερολίνου» των ημερών μας, που έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς δεσμεύσεις για την ελευθερία της έκφρασης.
Η Κλίντον κάλεσε επίσης τις αρχές στο Πεκίνο να διερευνήσουν τις διαμαρτυρίες για κυβερνο-κατασκοπεία από την Κίνα, που σύμφωνα με τη Google, έχει στόχο τις υπηρεσίες της συγκεκριμένης εταιρίας, αλλά και άλλων εταιριών, όπως και Κινέζους αντιφρονούντες.
Η διαμάχη για τη λειτουργία του διαδικτύου στην Κίνα έρχεται να προστεθεί στα άλλα θέματα που ήδη προκαλούν τριβές στις σχέσεις Πεκίνου - Ουάσινγκτον, όπως είναι το ισοζύγιο των εμπορικών συναλλαγών, οι πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ.
Η Κίνα αναμένεται ότι θα απαντήσει στην Ουάσινγκτον με τη λογική που ακολουθούν σήμερα τα ελεγχόμενα από το κράτος Μέσα Ενημέρωσης.
Η ιστοσελίδα της εφημερίδας Global Times γράφει χαρακτηριστικά ότι «η λεγόμενη -από τις ΗΠΑ- ελευθερία στο Διαδίκτυο, είναι ελευθερία υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ». Επικαλούμενη Κινέζο αξιωματούχο, η εφημερίδα επέκρινε τις ΗΠΑ ότι «η ελευθερία στο Διαδίκτυο ανάγεται σε κρατική πολιτική την οποία πρέπει να ενστερνιστούν οι άλλες χώρες».
Την Πέμπτη, ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Χε Γιαφέι επιχείρησε πάντως να υποβαθμίσει τη διαμάχη με τη Google, λέγοντας ότι υπάρχουν άλλα θέματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πιο σοβαρές τριβές με την Ουάσινγκτον.
«Αυτό το χρόνο, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαιτέρως οι ΗΠΑ, πρέπει να χειριστούν με προσοχή τα θέματα των πωλήσεων όπλων στην Ταϊβάν, τον Δαλάι Λάμα και τις εμπορικές προστριβές» δήλωσε ο Χε Γιαφέι.
«Οι χειρισμοί που θα γίνουν σε αυτά τα θέματα εξαρτώνται από το κατά πόσο οι πολιτικοί ηγέτες, ιδιαιτέρως η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορεί να δείξουν πολιτική αποφασιστικότητα» πρόσθεσε ο Κινέζος αξιωματούχος. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν πριν από τα σχόλια της Χίλαρι Κλίντον για τη λειτουργία του διαδικτύου στην Κίνα.
Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τον κυβερνοπόλεμο και ζητούν εξηγήσεις από την Κίνα
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάζει και να τιμωρεί όσους πραγματοποιούν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, δήλωσε την Πέμπτη η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, λίγες ημέρες μετά τις κινεζικές επιθέσεις κατά της Google που δημιούργησαν ένταση στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Πεκίνου.
Η Χίλαρι Κλίντον ζήτησε επίσης από την Κίνα να διεξάγει έρευνα για την υπόθεση και να κοινοποιήσει το πόρισμα στη διεθνή κοινότητα.
Κατονόμασε επίσης την Κίνα, την Τυνησία, το Ουζμπεκιστάν, το Βιετνάμ και την Αίγυπτο ως χώρες στις οποίες απειλείται η «ελεύθερη ροή της πληροφορίας». Είπε ακόμα ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την ανάπτυξη διαδικτυακών εργαλείων τα οποία επιτρέπουν στους πολίτες να παρακάμπτουν την κρατική λογοκρισία.
Κυβερνοεπιθέσεις
«Οι χώρες ή τα άτομα που πραγματοποιούν κυβερνοεπιθέσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες και τη διεθνή καταδίκη. Σε έναν αλληλοσυνδεόμενο κόσμο, μια επίθεση στα δίκτυα ενός έθνους μπορεί να είναι μια επίθεση σε όλα» σημειώνει η Χίλαρι Κλίντον σε ομιλία της με θέμα την ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν εκ των προτέρων στη δημοσιότητα.
Οι ΗΠΑ είναι το «λίκνο» του Διαδικτύου και «έχουν την ευθύνη» να εγγυηθούν την καλή λειτουργία του, υποστηρίζει η Κλίντον.
«Τα ιστολόγια, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τα μηνύματα κειμένου δημιούργησαν νέους τόπους για την ανταλλαγή ιδεών, αλλά αποτελούν επίσης νέους στόχους για τη λογοκρισία» επισημαίνει.
Η υπόθεση ξεκίνησε στις 12 Ιανουαρίου, όταν η Google ανακοίνωσε ότι είχε καταγράψει «προηγμένες και στοχευμένες» επιθέσεις κατά της ίδιας αλλά και τουλάχιστον 20 ακόμα αμερικανικών εταιρειών.
Οι επιθέσεις προέρχονταν από την Κίνα και είχαν στόχο την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και πληροφοριών για αγωνιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Κίνα.
Επιρρίπτοντας ουσιαστικά τις ευθύνες στο Πεκίνο, η Google ανακοίνωσε ότι θα πάψει να λογοκρίνει τη μηχανή της στην κινεζική αγορά και απείλησε να αποχωρήσει εντελώς από τη χώρα.
Το Πεκίνο, από την πλευρά του, αρνήθηκε να υποχωρήσει στις αξιώσεις της εταιρείας, προσπάθησε όμως να υποβαθμίσει το θέμα: «Το περιστατικό με τη Google δεν θα έπρεπε να συνδεθεί με τις διμερείς σχέσεις» δήλωσε την Πέμπτη στο επίσημο πρακτορείο Xinhua ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Χε Γιαφέι.
Το Πεκίνο έχει κατηγορηθεί από τη Δύση όχι μόνο για την εκτεταμένη λογοκρισία του Διαδικτύου αλλά και για συστηματικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ξένων κυβερνήσεων.
21/01/2010 - Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV