Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

http://assets.in.gr/dGenesis/assets/Content5/Photo/1097261_b.jpg
Από το Μάρτιο όλες οι συσκευές της εταιρείας με δυνατότητα GPS θα πωλούνται με προεγκατεστημένους τους νέους χάρτες

Οι χρήστες κινητών της Nokia με λειτουργία GPS μπορούν από την Πέμπτη να χρησιμοποιούν τη νέα δωρεάν υπηρεσία δορυφορικής πλοήγησης Ovi Maps με οδικούς χάρτες για τις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Απαντώντας στην αντίστοιχη κίνηση της Google, ο φινλανδικός γίγαντας της κινητής τηλεφωνίας προσφέρει λεπτομερείς χάρτες για 180 χώρες, ενώ η λειτουργία φωνητικής πλοήγησης θα είναι διαθέσιμη για 74 χώρες σε 46 γλώσσες.

Μέχρι σήμερα, η Nokia χρέωνε την υπηρεσία GPS.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της εταιρείας, η ολλανδική εταιρεία TomTom, η οποία κατέχει μεγάλο μερίδιο της αγοράς εξειδικευμένων συσκευών GPS, είδε τη μετοχή της να πέφτει κατά 15% στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ. Οι κατασκευαστές συσκευών GPS είχαν ήδη δεχθεί πιέσεις από την αντίστοιχη προσφορά της Google για τις συσκευές Android.

«Η κίνηση αυτή έχει το δυναμικό σχεδόν να διπλασιάσει το μέγεθος της σημερινής αγοράς πλοήγησης μέσω κινητού» υποστηρίζει η Nokia. Επικαλούμενη στοιχεία της εταιρείας ερευνών Canalys, υποστηρίζει ότι οι χρήστες GPS θα μπορούσαν να αυξηθούν από τα 27 στα 50 εκατομμύρια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Προηγμένα χαρακτηριστικά

«Η νέα έκδοση του Ovi Maps περιλαμβάνει υψηλού επιπέδου χαρακτηριστικά πλοήγησης για αυτοκίνητα και πεζούς, όπως φωνητική καθοδήγηση στροφή με στροφή» ανακοίνωσε η εταιρεία.

Οι χρήστες θα έχουν επίσης δωρεάν πρόσβαση στους ταξιδιωτικούς οδηγούς της Lonely Planet και της Michelin με πληροφορίες για πάνω από 1.000 προορισμούς.

Οι χάρτες λειτουργούν σε περίπου 10 μοντέλα της Nokia και είναι διαθέσιμοι για κατέβασμα από το δικτυακό τόπο του Ovi Maps. Από το Μάρτιο όλες οι συσκευές της εταιρείας με δυνατότητα GPS θα πωλούνται με προεγκατεστημένους τους νέους χάρτες.

Όπως δήλωσε στο BBC ο Ανσι Βανγιόκι, αντιπρόεδρος της Nokia, η υπηρεσία θα προσφέρει δυσδιάστατους και τρισδιάστατους χάρτες που βασίζονται όχι σε εικόνες αλλά σε διανυσματικά γραφικά (vector), ώστε να μειώνεται ο όγκος των δεδομένων.

Οι χάρτες θα εισάγονται στο κινητό μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας, Wi-Fi, ή μέσω καλωδίου από PC ή Mac. Θα αποθηκεύονται στην ίδια τη συσκευή, περιορίζοντας έτσι την ανάγκη συνεχούς ανανέωσης μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

Επιπλέον, η υπηρεσία θα είναι ανοιχτή για εφαρμογές που αναπτύσσονται από ανεξάρτητους προγραμματιστές.

 

22/01/2010 - Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;