Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Τα media players αναπαράγουν φωτογραφίες, μουσική και μπορούν να μεταφέρθουν πανεύκολα...

Media Player WDTVΕως πρόσφατα, για να παρακολουθήσει κανείς στο σαλόνι του σπιτιού του ένα φιλμ, χρειαζόταν κάποιο DVD player και το απαραίτητο... δισκάκι, το οποίο συνήθως προμηθευόταν από το βιντεοκλάμπ της γειτονιάς. Τα τελευταία χρόνια όμως, ολοένα μεγαλύτερο μέρος της βιντεοθήκης όσων σερφάρουν στο Ιντερνετ βρίσκεται αποθηκευμένο στον σκληρό δίσκο του οικιακού τους υπολογιστή. Μάλιστα, συχνά τα αρχεία βίντεο είναι σε τόσο «εξωτικά» φορμά, που δεν υποστηρίζονται ακόμη και από τις πιο σύγχρονες συσκευές αναπαραγωγής DVD ή Blu-ray. Και, όσο κι αν μπορεί κανείς να παρακάμψει το πρόβλημα, συνδέοντας τον υπολογιστή απευθείας στην TV, μάλλον είναι κουραστικό να επαναλαμβάνει την ίδια διαδικασία κάθε φορά που πρόκειται να δει μια ταινία.

Γι’ αυτό πολλοί ήδη στρέφονται στη λύση των επιτραπέζιων media player, σε συσκευές δηλαδή που συνδέονται στην τηλεόραση για να «παίζουν» βίντεο από μία μεγάλη ποικιλία φορμά, αποδίδοντας εικόνα υψηλής ανάλυσης 1080p και ήχο κορυφαίας ποιότητας. Οι συσκευές συνοδεύονται από τηλεχειριστήριο ώστε να είναι εύχρηστες, ενώ στην πλειονότητά τους έχουν μικρές διαστάσεις για να μεταφέρονται εύκολα. Αλλωστε, κάθε media player είναι ουσιαστικά ένα πλήρες «οικιακό κέντρο ψυχαγωγίας», καθώς αναπαράγει φωτογραφίες και μουσική.

Οπως είναι φυσικό, η μεγάλη ποικιλία σε media player σημαίνει και μεγάλη ποικιλία σε τιμές, με τα απλούστερα μοντέλα να ξεκινούν από 70 ευρώ. Οι πιο οικονομικές επιλογές (όπως το Media Player Free Time 100 της Crypto) δεν συνοδεύονται από εσωτερικό σκληρό δίσκο, κάτι που σημαίνει πως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα σαν συσκευές αποθήκευσης βίντεο και φωτογραφιών. Επίσης, ακόμη και σε αυτή την οικονομική κατηγορία, υπάρχουν συσκευές που προσφέρουν επιπλέον λειτουργίες – για παράδειγμα, τα Emtec Movie Cube Ν150Η και IQ DVB-T750HD, τα οποία έχουν ενσωματωμένο έναν αποκωδικοποιητή MPEG-4 ώστε, όταν συνδεθούν στο μόνιτορ υπολογιστή ή σε κάποια παλιά τηλεόραση.

Οι δυνατότητες αυξάνονται όσο... αυξάνονται και οι τιμές, αν και πάλι σχετικά λίγες συσκευές (μεταξύ άλλων, οι Acer Aspire Revo View, A.C. Ryan Playon! HD και Emtec Movie Cube S800H) διαθέτουν ενσωματωμένο σκληρό δίσκο. Αντίθετα, το κυριότερο χαρακτηριστικό πιο εξελιγμένων μοντέλων σαν το Western Digital WD TV Live είναι η θύρα Ethernet που διαθέτουν, για να συνδέονται ενσύρματα στο οικιακό δίκτυο και να αναπαράγουν στην τηλεόραση μουσική, ταινίες και εικόνες από τους υπολογιστές του σπιτιού. Ακόμη καλύτερα, media player όπως τα LaCinema Mini HD Connect και το Popcorn Hour A-200 παίζουν τον ρόλο ενός online αποθηκευτικού μέσου αφού, αξιοποιώντας πάλι το τοπικό δίκτυο, έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν όλο το multimedia υλικό του χρήστη. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, ο χρήστης μπορεί να αναπαράγει αυτό το υλικό και σε άλλες δικτυωμένες συσκευές του σπιτιού του.

Για όσους θέλουν να αποφύγουν τα «παραπανίσια» καλώδια, τα Asus O! Play HD2 και Sony SMP-N100 διαθέτουν και ενσωματωμένο δέκτη Wi-Fi. Αλλωστε, τα περισσότερα media player με δυνατότητα δικτύωσης προσφέρουν επίσης πρόσβαση σε δημοφιλείς ιστότοπους στο Ιντερνετ.

Βέβαια, ακόμη και το πιο προηγμένο media player θα είναι άχρηστο αν δεν εμφανίζει υπότιτλους στη γλώσσα μας...

Πόλεμος των εταιριών

Αν στην Ελλάδα το βασικό κριτήριο για την επιλογή media player είναι η τιμή και η ποικιλία από φορμά αρχείων βίντεο που μπορεί αυτό να αναπαράγει, στις ΗΠΑ ο «πόλεμος» των εταιρειών που αναπτύσσουν προϊόντα αυτής της κατηγορίας αφορά επίσης στα «ιντερνετικά βιντεοκλάμπ» που υποστηρίζουν οι συσκευές τους –δηλαδή ποιες online υπηρεσίες σαν το Netflix, το Blockbuster ή το Amazon Video on Demand μπορεί να χρησιμοποιήσει ο αγοραστής τους, για να νοικιάζει φιλμ ή τηλεοπτικές σειρές. Γεγονός που εξηγεί γιατί στην Αμερική το media player της Apple και η υπηρεσία iTunes Movie Rental έχουν αρκετά μεγάλη δημοφιλία, παρόλο που η συσκευή του αμερικανικού κολοσσού υστερεί σε δυνατότητες διασύνδεσης.

Αυτός είναι ο λόγος που η Sony επέλεξε να «προικίσει» τη συσκευή της SMP-N100 και με την υπηρεσία Qriocity ώστε να επιτρέπει την ενοικίαση ταινιών από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά στούντιο του Χόλιγουντ με τα οποία έχει συνάψει συμφωνία η εταιρεία. Η υπηρεσία, μάλιστα, ξεκίνησε ήδη να προσφέρεται σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Αγγλία και Γερμανία, με απώτερο στόχο στο μέλλον να είναι διαθέσιμη σε όλη την Ευρώπη.

 

05/12/2010 - Κώστας Δεληγιάννης / kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;