Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Στόχος η μείωση του συνολικού κόστους από 330 εκατ. ευρώ στα 100 εκατ.

Πρωτοβουλία μείωσης του τηλεπικοινωνιακού κόστους στο Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει η κυβέρνηση, με διαπραγμάτευση με το σύνολο των τηλεπικοινωνιακών παρόχων της χώρας που προσφέρουν υπηρεσίες στον δημόσιο τομέα. Στόχος είναι η επίτευξη εκπτώσεων.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο πρωθυπουργικό γραφείο που ασχολείται με τα θέματα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Το project αναμένεται να αναλάβει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης.

Στόχος της διαπραγμάτευσης είναι το Ελληνικό Δημόσιο να δράσει στην αγορά ως μεγάλος πελάτης των εταιρειών τηλεπικοινωνιών, έτσι ώστε να λάβει τις κατάλληλες εκπτώσεις όγκου αλλά και μειώσεις κόστους λόγω χρήσης συνδυαστικών υπηρεσιών. «Μέχρι σήμερα το Δημόσιο αγοράζει ξεχωριστά την πρόσβαση στο ίντερνετ και τις υπηρεσίες τηλεφωνίας, τη στιγμή που προσφέρονται συνδυαστικές υπηρεσίες (double play) στους ιδιώτες πελάτες τους με προφανή οικονομικά οφέλη», παραδέχεται μέλος της ομάδας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του πρωθυπουργικού γραφείου. Ο ίδιος παραδέχεται, ακόμη, ότι οι δημόσιες υπηρεσίες μισθώνουν χιλιάδες τηλεπικοινωνιακές γραμμές ετησίως, χωρίς τις εκπτώσεις όγκου, όπως επιβάλλεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις στον ιδιωτικό τομέα (επιχειρήσεις).

Το 2009, το Δημόσιο εκτιμήθηκε ότι δαπάνησε περίπου 330 εκατ. ευρώ σε τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και στόχος είναι μέσω της διαπραγμάτευσης που θα αναλάβει ο κ. Σαχινίδης, το κόστος αυτό να περιοριστεί κατά 90-100 εκατ. ευρώ. Η έκπτωση μάλιστα θεωρείται εύλογη, καθώς αντίστοιχες προηγούμενες διαπραγματεύσεις πραγματοποίησαν μέλη της κυβέρνησης, όπως η κ. Θ. Τζάκρη, που πέτυχε για τις υπηρεσίες στους τομείς δραστηριότητάς της έκπτωση 15%. Αλλες διαπραγματεύσεις από κυβερνητικούς παράγοντες οδήγησαν σε μικρότερες εκπτώσεις.

Απώτερος στόχος της κυβέρνησης θα είναι ένας περισσότερο αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης του τηλεπικοινωνιακού κόστους του Δημοσίου μέσω της δημιουργίας της Ενιαίας Αρχής Τηλεπικοινωνιακών Τελών στο Ελληνικό Δημόσιο. Η Αρχή αυτή θα συλλέγει όλους τους λογαριασμούς τους οποίους θα αποπληρώνει με τη συνεργασία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Στα καθήκοντά της, επίσης, θα είναι και η διαπραγμάτευση του συνολικού τηλεπικοινωνιακού κόστους. Η Αρχή αυτή δεν πρόκειται να οδηγήσει σε νέους διοικητικούς μηχανισμούς και θα αποτελέσει μέρος της υφιστάμενης διοικητικής μηχανής, με πιο πιθανό σενάριο την ένταξή της στην εταιρεία Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.

ΣύζευξιςΣημειώνεται ότι η ΚτΠ Α.Ε. είναι επιφορτισμένη με τη δημιουργία του δικτύου «Σύζευξις ΙΙ», το οποίο θα περιλάβει ένα ευρύτερο σύνολο δημόσιων κτιρίων και υπηρεσιών από το σημερινό δίκτυο «Σύξευξις». Ωστόσο, ο σχετικός διαγωνισμός έχει καθυστερήσει ουσιαστικά, καθώς η συμβατική λειτουργία του «Σύζευξις» έχει ολοκληρωθεί από 31/12/2009 και έκτοτε δεν έχει υπογραφεί νέα σύμβαση.

Περισσότερο χαμένος από μια αναδιαπραγμάτευση του τηλεπικοινωνιακού κόστους στον δημόσιο τομέα αναμένεται να βγει ο ΟΤΕ ο οποίος διαθέτει και τη μερίδα του λέοντος. Είναι ενδεικτική άλλωστε η τοποθέτηση στελέχους της ομάδας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του πρωθυπουργικού γραφείου: «Σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο χρωστά 20 εκατ. ευρώ για το “Σύζευξις”. Μετά την αναδιαπραγμάτευση να δούμε ποιος χρωστάει σε ποιον...».

 

04/12/2010 - Βαγγέλης Μανδραβέλης / kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;