Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )
Στο 70% των site που ελέγχθηκαν διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας, ενώ στην Ελλάδα εντοπίστηκαν παρατυπίες στα 6 από τα 8 site!

Περισσότερα από 270 ευρώ στοίχισε σε συνδρομητή κινητής τηλεφωνίας ο... δωρεάν ήχος κλήσης, τον οποίο «κατέβασε» κατά λάθος από τη συσκευή του η 9χρονη κόρη του, ενώ με το ποσό των 76 ευρώ χρεώθηκε για μια φωτογραφία οθόνης (screensaver) άλλος Ευρωπαίος συνδρομητής!

Κρούσματα όπως αυτά, ανάγκασαν την Ευρωπαϊκή Ενωση να προβεί σε εξονυχιστικό έλεγχο 301 ιστότοπων, μέσω των οποίων διετίθεντο ήχοι κλήσης και άλλο επικοινωνιακό περιεχόμενο για κινητά τηλέφωνα στο σύνολο των χωρών της ΕΕ, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας.

Υστερα από 18 μήνες συλλογής στοιχείων αποδείχτηκε ότι στο 70% των ιστότοπων που ελέγχθηκαν, διαπιστώθηκαν παρατυπίες και παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή. Στο 52% των περιπτώσεων τα λάθη διορθώθηκαν, ενώ στο 17% (54 δικτυακοί τόποι) μπήκε οριστικό λουκέτο.


Στοιχεία
Από τον κανόνα δεν εξαιρείται και η Ελλάδα. Ετσι, από τους 8 ιστότοπους που ελέγχθηκαν, στους επτά κρίθηκε αναγκαία η περαιτέρω διερεύνηση, ενώ σε έξι εντοπίστηκαν παραβάσεις των κανόνων προστασίας του καταναλωτή, οι οποίοι διορθώθηκαν στους τέσσερις εξ αυτών.

Οι μοναδικές χώρες, στις οποίες η έρευνα δεν εντόπισε παραβάσεις είναι η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Σλοβακία. Τα βασικά προβλήματα που εντοπίστηκαν στα ευρωπαϊκά sites ήταν:

  • Ασαφής ενημέρωση σχετικά με τις χρεώσεις (ανεπαρκής ή ελλιπής πληροφόρηση) στο 41% των ιστότοπων.
  • Ελλειψη παροχής επαρκών στοιχείων των εμπόρων προκειμένου να μπορεί ο συνδρομητής να επικοινωνήσει μαζί τους στο 75% των περιπτώσεων.
  • Παραπλανητική διαφήμιση στο 35% των περιπτώσεων. Ειδικότερα στο 28% των ιστότοπων για την πώληση ήχων κλήσης, ενώ αναφερόταν ότι διατίθενται δωρεάν, στην πραγματικότητα ο καταναλωτής δεσμευόταν στην πληρωμή συνδρομών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περισσότερους από τους μισούς δικτυακούς τόπους (54%), οι οποίοι απευθύνονταν ειδικά σε παιδιά, χρησιμοποιούνταν χαρακτήρες παιδικών κινουμένων σχεδίων, ιδιαίτερα δημοφιλείς τηλεοπτικοί χαρακτήρες ή απαιτούνταν η γονική συναίνεση.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στην Ιταλία τον Φεβρουάριο και τον Μάιο επιβλήθηκαν πρόστιμα σε εννέα εταιρείες, στις οποίες εντοπίστηκαν αντίστοιχες παραβάσεις συνολικού ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί απαραίτητη την εξάλειψη αντίστοιχων παραβάσεων, δεδομένου ότι σήμερα ο αριθμός των κινητών τηλεφώνων που έχουν στην κατοχή τους οι Ευρωπαίοι ξεπερνά τα 495 εκατομμύρια.

Ταυτόχρονα εκτιμάται ότι μόνο οι ήχοι κλήσης αποτελούν το 29% της συνολικής αγοράς περιεχομένου για τα κινητά στην Ευρώπη, βάσει των στοιχείων του 2007 με το συνολικό τζίρο των πωλήσεών τους να αγγίζει πανευρωπαϊκά τα 691 εκατομμύρια ευρώ.

 

21/11/2009 - ethnos.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;