Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Αυξάνονται αυτοί που έχουν δεσμευθεί ότι θα δωρίσουν το μισό της περιουσίας τους

Αυξάνονται οι δισεκατομμυριούχοι με τη χρυσή καρδιά, αυτοί, δηλαδή, που έχουν δεσμευθεί ότι θα δωρίσουν το μισό –τουλάχιστον– της αμύθητης περιουσίας τους στη φιλανθρωπική πρωτοβουλία των Μπιλ Γκέιτς και Γουόρεν Μπάφετ, το «Giving Pledge». Συνολικά στην κίνηση συμμετέχουν 57 δισεκατομμυριούχοι. Μεταξύ των τελευταίων που εντάχθηκαν σε αυτή είναι δύο από τους ιδρυτές του Facebook, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ και ο Ντάστιν Μόσκοβιτς, ενώ η συμμετοχή των 17 νέων υπέρπλουτων στη φιλανθρωπική κίνηση ανακοινώθηκε την Τετάρτη.

Το «Giving Pledge» («Αναλαμβάνοντας τη Δέσμευση») είναι μια κίνηση την οποία ξεκίνησαν ο Μπιλ Γκέιτς, η σύζυγός του Μελίντα και ο Γουόρεν Μπάφετ καλώντας τους Αμερικανούς δισεκατομμυριούχους να δεσμευθούν ότι θα δωρίσουν τουλάχιστον τη μισή τους περιουσία, εν ζωή ή μετά τον θάνατό τους, σε κοινωφελείς σκοπούς της επιλογής τους. Ταυτόχρονα οι συμμετέχοντες θα πρέπει με ανοιχτή επιστολή να εξηγήσουν την επιθυμία τους.

Το «Giving Pledge» ούτε δέχεται χρήματα ούτε συμβουλεύει σχετικά με το πώς θα πρέπει να διαθέτουν τα χρήματα που δεσμεύει κάθε δισεκατομμυριούχος. Ζητάει, ωστόσο, από τους Αμερικανούς έχοντες να αναλάβουν την ηθική δέσμευση ότι κάποια στιγμή θα βοηθήσουν οικονομικώς φιλανθρωπικές οργανώσεις και κοινωφελείς σκοπούς.

Μαρκ Ζάκερμπεργκ«Συνήθως περιμένουμε να προχωρήσουμε στη σταδιοδρομία μας για να δώσουμε οικονομική βοήθεια σε ιδρύματα και οργανώσεις, να επιστρέψουμε κάτι στην κοινωνία. Γιατί, όμως, να περιμένουμε όταν υπάρχουν τόσο πολλά πράγματα που θα πρέπει να γίνουν;» αναρωτιέται ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ιδρυτής του Facebook, ο οποίος ήδη τον Σεπτέμβριο δώρισε εκατό εκατομμύρια δολάρια σε δημόσια σχολεία στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ.«Πολλοί νέοι άνθρωποι τα καταφέραμε πολύ καλά και δρέψαμε τους καρπούς της επιχειρηματικής επιτυχίας. Τώρα, λοιπόν, μπορούμε να επιστρέψουμε χρήματα στο κοινωνικό σύνολο. Μας δίνεται η δυνατότητα να βιώσουμε οι ίδιοι τη θετική επίδραση που θα έχει η φιλανθρωπική μας προσπάθεια».

Μεταξύ των πιο νέων συμμετοχών στην πρωτοβουλία του Μπιλ Γκέιτς είναι και ο Ντάστιν Μόσκοβιτς, συνιδρυτής του Facebook και σύμφωνα με τη λίστα Forbes ο νεότερος δισεκατομμυριούχος του κόσμου. Επίσης την ίδια πορεία δεσμεύθηκαν να ακολουθήσουν ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος της America OnLine Στιβ Κέις, ο επενδυτής Καρλ Ικαν και άλλοι.

Ο Γουόρεν Μπάφετ, φυσικά, δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του για τις νέες συμμετοχές στην πρωτοβουλία. «Μέσα σε λίγους μήνες η κατάσταση έχει εξελιχθεί αρκετά και έχουμε καταγράψει πρόοδο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το Giving Pledge μάς έκανε να σκεφτούμε ξανά τι θα πει φιλανθρωπία, να ασχοληθούμε και να δώσουμε χρήματα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Πραγματικά προσδοκώ να συζητήσω με οικογένειες που είναι ευνοημένες, που με τη γενναιοδωρία τους μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή πολλών συνανθρώπων μας», κατέληξε ο κύριος Μπάφετ. Επίσης οι εμπνευστές του «Giving Pledge» τον Σεπτέμβριο επισκέφθηκαν το Πεκίνο και δείπνησαν με Κινέζους δισεκατομμυριούχους σε μια προσπάθεια να προαγάγουν την κουλτούρα της φιλανθρωπίας και της δωρεάς και στην Κίνα, ενώ τον Μάρτιο θα επισκεφθούν την Ινδία.

 

10/12/2010 - AFP, Reuters / kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;