Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

student londonΣτην αρχή δεν το είχε πάρει κανείς στα σοβαρά. Μπροστά στο Facebook, ήταν κάτι σαν φτωχός συγγενής. Κάποια στιγµή έφτασαν να ανακοινώσουν και τον θάνατό του. Αλλά τώρα το Twitter παίρνει την εκδίκησή του...

Η αλήθεια είναι πως όταν οι Ιρανοί (και οι Ιρανές!) χρησιµοποίησαν αυτό το µέσο για να οργανώσουν διαδηλώσεις διαµαρτυρίας µετά τις προεδρικές εκλογές της βίας και της νοθείας, ορισµένοι αναλυτές αναρωτήθηκαν αν το Twitter µπορεί να αλλάξει τον κόσµο. «Οχι», ήταν η οµόφωνη απάντηση ότανοι αρχές µπλοκάρισαν την ιστοσελίδα κι έριξαν στη φυλακή όσους από τους οργανωτές µπόρεσαν να εντοπίσουν. Και είναι αλήθεια ότι αν ο κόσµος άλλαζε τόσο εύκολα, τα πράγµατα θα ήταν πολύ πιο εύκολα –ή πολύ εφιαλτικά (το πιθανότερο είναι µάλιστα πως είχε δίκιο ο Χατζιδάκις, σύµφωνα µε τον οποίο «αυτός ο κόσµος δεν θα αλλάξει ποτέ»). Το βέβαιο είναι όµως ότι το Twitter έχει γίνει ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια όσων αµφισβητούν την εξουσία, κάθε είδους εξουσία!

Δύο παραδείγµατα των τελευταίων ηµερών το αποδεικνύουν. Στη µάχη της οργάνωσης Wikileaks για να επιβιώσει, το Twitter παίζει καταλυτικό ρόλο. Από εκεί έγιναν γνωστές οι ιστοσελίδες όπου µπορούσε κανείς να κατευθυνθεί µετά την εξαφάνιση της Wikileaks.com από το διαδίκτυο. Εκεί ανέλαβε την ευθύνη η οµάδα Anonymous για τις επιθέσεις εναντίον της MasterCard, της Visa και των άλλων εταιρειών που δέχθηκαν να λάβουν µέρος στην επιχείρηση στραγγαλισµού της Wikileaks. Και βέβαια όποιος δικτυωθεί σε αυτό το µέσο έχει άριστη και γρήγορη ενηµέρωση για όλα όσα συµβαίνουν µε την υπόθεση αυτή.

«Το µεγάλο προτέρηµα του Twitter είναι η ταχύτητα µε την οποία επιτρέπει τη µετάδοση των πληροφοριών, χωρίς κάποια κεντρική καθοδήγηση», λέει στο Ρόιτερ η Καρίνα Ο’Ρίλι, αναλύτρια ευρωπαϊκής ασφαλείας στο HIS Jane’s. Τρανή απόδειξη, οι διαδηλώσεις που γίνονται τις τελευταίες εβδοµάδες στη Μεγάλη Βρετανία σε ένδειξη διαµαρτυρίας για τον τριπλασιασµό των διδάκτρων στα πανεπιστήµια. Οι φοιτητές ενηµερώνονται µέσω Twitter για τα σηµεία των συναντήσεων και για το πώς να χωρίζονται σε µικρές οµάδες ώστε να αποφεύγουν την αστυνοµία. «Στην αρχή δεν στέλναµε πολλά tweets, καθώς δεν πίστευα ότι θα µας παρακολουθούσε πολύς κόσµος», αναγνωρίζει η 20χρονη Τζέσικα Ρίτσις, διαχειρίστρια του @UCLoccupation που συντονίζει τους καταληψίες του University College London. «Υστερα διαπιστώσαµε τον υψηλό βαθµό ανταπόκρισης, και το όλο πράγµα απογειώθηκε. Είναι απίστευτο. Χωρίς το Twitter δεν νοµίζω πως θα είχαµε πετύχει οτιδήποτε».

Και δεν είναι µόνο οι διαδηλώσεις των φοιτητών. Η καινούργια βρετανική εκστρατεία @ukuncut, για παράδειγµα, χρησιµοποιεί το Twitter για να οργανώνει αυθόρµητες συγκεντρώσεις έξω από εταιρείες που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή. Ας διδαχθούν επιτέλους κάτι οι εγχώριες συνδικαλιστικές ηγεσίες: υπάρχουν πιο έξυπνοι τρόποι διαµαρτυρίας από το κλείσιµο των δρόµων...

 

10/12/2010 - diastaseis.blogspot.com

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;