Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Έρευνα του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλάζει τα δεδομένα

EU Kids Online«Το ίντερνετ εθίζει τα παιδιά στην πορνογραφία!». «Εκτεθειμένα τα παιδιά στην πορνογραφία του ίντερνετ!». «Κίνδυνος το σερφάρισμα στο Διαδίκτυο!». Εάν η ζωή ήταν όπως οι τίτλοι των εφημερίδων και των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων, η χρήση του ίντερνετ από παιδιά θα αποτελούσε τουλάχιστον ένα παιχνίδι ρώσικης ρουλέτας, με εικόνες σκληρού πορνό να ξεπροβάλλουν σε κάθε γωνιά απειλώντας να τα τραυματίσουν για πάντα. Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ομάδα του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιτρέπει στους γονείς να πάρουν μια μικρή ανάσα: η πραγματικότητα της online ζωής των παιδιών και των εφήβων στην Ελλάδα είναι αρκετά διαφορετική.

Δεδομένου ότι η συζήτηση για το σεξ και την πορνογραφία σε σχέση με παιδιά και εφήβους αποτελεί ταμπού, τις περισσότερες φορές οι σχετικές στατιστικές προκύπτουν από εικασίες και κατά προσέγγιση ερμηνείες των «μεγάλων». Στην προκειμένη περίπτωση, ρωτήθηκαν τα ίδια τα παιδιά. Η έρευνα «Παιδιά και Νέοι στο Διαδίκτυο: Ευκαιρίες και Κίνδυνοι» (PowerPoint | 31 σελίδες | 622Kb) πραγματοποιήθηκε σε 775 μαθητές 9 έως 18 ετών από 24 σχολεία της Αττικής (στο πλαίσιο του προγράμματος EU Kids Online).

Στατιστικά στοιχεία

Οπως προέκυψε, το 44% των μεγαλύτερων σε ηλικία αγοριών και το 28% των μεγαλύτερων σε ηλικία κοριτσιών έχουν συναντήσει πορνογραφικό υλικό στο ίντερνετ τυχαία, ενώ το 56,5% των αγοριών και το 11% των κοριτσιών επειδή το αναζητούσαν σκοπίμως. Από τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά (9-14), το 13% των αγοριών και το 4% των κοριτσιών έχουν μπει στο ίντερνετ ψάχνοντας να βρουν τέτοιο υλικό, ενώ το 40% των αγοριών και το 27% των κοριτσιών έχουν βρεθεί κατά λάθος σε πορνογραφικές ιστοσελίδες. Τα περισσότερα (40% των αγοριών και 57% των κοριτσιών) σβήνουν σελίδες ή μηνύματα με ακατάλληλο περιεχόμενο χωρίς να τα κοιτάξουν. Μόνο το 14% των αγοριών επιστρέφουν να ελέγξουν ένα ύποπτο λινκ και ένα 20% έχει ανοίξει και έχει δει πορνογραφικές σελίδες που του έχουν σταλεί.

Από τους εφήβους, το 44% των αγοριών και το 35% των κοριτσιών δήλωσαν ότι δεν σκέφτονται κάτι ιδιαίτερο για την πορνογραφία, το 25% και το 6% αντίστοιχα ότι το βρήκαν ενδιαφέρον και το 4% και το 20% ότι αηδίασαν. Μόνο το 2% των αγοριών και το 8% των κοριτσιών ευχήθηκαν να μην είχαν δει ποτέ πορνογραφικό υλικό. Στα μικρότερα παιδιά, οι αντιδράσεις ήταν πιο έντονες: το 57% των κοριτσιών και το 40% των αγοριών θα ήθελαν να μην είχαν εκτεθεί σε τέτοιο περιεχόμενο. «Η εμπειρική έρευνα που κάναμε με τη βοήθεια προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών έδειξε ότι παρά το ότι ένας μικρός αριθμός παιδιών νιώθουν προσβεβλημένα από το πορνογραφικό υλικό που συναντούν στο Διαδίκτυο, δεν υπάρχει ένδειξη ότι βλάπτονται από αυτό», εξηγεί η κ. Λίζα Τσαλίκη, λέκτορας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜME του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνη της έρευνας. «Την ίδια ώρα, τα μικρότερα παιδιά δεν ενδιαφέρονται για ακατάλληλο περιεχόμενο όσο οι έφηβοι, και μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτά επιδιώκουν να μάθουν περισσότερα για την πορνογραφία. Η ανησυχία μας, λοιπόν, γύρω από το θέμα είναι ίσως υπερτιμημένη. Επιπλέον δεν έχει αποδειχτεί ότι η έκθεση σε πορνογραφικό περιεχόμενο συνεπάγεται οπωσδήποτε και επιβλαβείς επιπτώσεις στην πνευματική, ηθική, σεξουαλική ανάπτυξη των παιδιών - δεν πρόκειται για μια σχέση αιτίου-αιτιατού. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση επιτέλους ανοίγει».

Ο ρόλος της γονικής διαμεσολάβησης

Οπως προέκυψε από την έρευνα του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα μικρότερα παιδιά δείχνουν να είναι περισσότερο ενοχλημένα από το πορνογραφικό περιεχόμενο που συναντούν στο Διαδίκτυο σε σχέση με τους εφήβους. Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, ανοίγει και την κουβέντα για καλύτερη και πιο αποτελεσματική γονική επίβλεψη και διαμεσολάβηση της χρήσης του Διαδικτύου από παιδιά. Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει εξοικείωση και των γονέων με τον ηλεκτρονικό κόσμο. Χαρακτηριστικό του ψηφιακού χάσματος στις ελληνικές οικογένειες είναι το γεγονός ότι το 80%-90% των Ελλήνων γονιών με παιδιά στην εφηβεία θεωρούν ότι τα παιδιά «δεν χάνουν τίποτα» εάν δεν χρησιμοποιούν το Ιντερνετ, ποσοστό που ευτυχώς πέφτει στο 50% σε ό,τι αφορά τους γονείς μικρότερων παιδιών.

Περισσότεροι από τους μισούς Ελληνες γονείς, με παιδιά όλων των ηλικιών, πιστεύουν ότι το Ιντερνετ ενέχει το μεγαλύτερο κίνδυνο από όλα τα μέσα για έκθεση των παιδιών σε πορνογραφία. Είναι ενδιαφέρον όμως ότι από 88% έως 100%, οι γονείς θεωρούν ότι τα παιδιά τους δεν έχουν έρθει σε επαφή με τέτοιο περιεχόμενο. Πάντως, εξαιρετικά χαμηλά παραμένουν τα ποσοστά των γονιών που έχουν εγκαταστήσει ειδικά προστατευτικά φίλτρα στους υπολογιστές των σπιτιών τους για να αποφεύγεται η έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται να ενισχύεται η άποψη ότι τα Ελληνόπουλα δεν λαμβάνουν σεξουαλική αγωγή από το σπίτι ή το σχολείο, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στο Ιντερνετ για πληροφορίες.

 

11/12/2010 - Λίνα Γιαννάρου / kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;