Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Η προσπάθεια των ΗΠΑ να φιμώσει το Wikileaks ένωσε διάσπαρτες ομάδες απ' όλο τον κόσμο, οι οποίες εξαπέλυσαν κυβερνο-επίθεση σε κράτη, πολυεθνικές, πολιτικούς, δικηγόρους, παραλύοντας τα συστήματά τους, ενώ απειλούν τις ΗΠΑ με ένα «ψηφιακό Αφγανιστάν»

Είμαστε όλοι "Ανώνυμοι"«Είμαστε όλοι "Ανώνυμοι". Ο καθένας μπορεί να ηγηθεί, όλοι μπορούν να ακολουθήσουν. Είμαστε μια άπιαστη, αόρατη και ανίκητη δύναμη» (μήνυμα από την Anonymous Operation).

Ο «Πρώτος Ψηφιακός Παγκόσμιος Πόλεμος» ξεκίνησε. Το πρώτο κυβερνο-αντάρτικο, το οποίο απειλεί κράτη, εταιρείες και ιδιώτες που με την πρακτική τους στραγγαλίζουν την ελευθερία στο Διαδίκτυο, είναι γεγονός. Οι ακτιβιστές του Διαδικτύου απειλούν την Ουάσιγκτον με ένα «ψηφιακό Αφγανιστάν», χαρακτηρισμός μάλλον υπερβολικός, ωστόσο, τόσο οι χιλιάδες ενεργοί υποστηριχτές του Wikileaks που κάνουν συντονισμένες επιθέσεις κατά των διωκτών του Τζούλιαν Ασάντζ, όσο και η αμερικανική κυβέρνηση, χρησιμοποιούν τη έκφραση «πόλεμος στο Διαδίκτυο», που μάλλον αποδίδει καλύτερα την πραγματικότητα.

Οι πρώτες βολές, τα πρώτα χτυπήματα, ήταν φανερά εδώ και καιρό. Θύματα ήταν κυρίως εταιρείες προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων, συνεργαζόμενα δικηγορικά γραφεία, κρατικές υπηρεσίες δίωξης που κυνηγούσαν «κυβερνοπειρατές», ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη βόρεια Ευρώπη. Ομως, αυτή η δράση ήταν σποραδική, δεν είχε μαζικότητα, συνήθως αφορούσε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που μόνη τους ιδεολογία είχαν την ελευθερία στο Διαδίκτυο, μια μικρή κοινότητα νέων ανθρώπων που αντέδρασαν απέναντι σε αυτό που θεωρούν λογοκρισία από την πλευρά του κράτους και των πολυεθνικών. Αυτές οι ομάδες -γνωστότερη από τις οποίες είναι οι «Anonymous»- δρούσαν ασυντόνιστα, χωρίς συνεκτικό ιστό, δίχως ήρωα και «σημαία». Αλλά, τα πράγματα άλλαξαν μετά τη σύλληψη του Ασάντζ στη Βρετανία και την απόπειρα της αμερικανικής κυβέρνησης να φιμώσει το Wikileaks, ώστε να σταματήσει ο ποταμός των αποκαλύψεων. Ολες αυτές οι ομάδες των ακτιβιστών ενώθηκαν γύρω από την υπεράσπιση του Ασάντζ, του πρώτου πολιτικού κρατούμενου του Διαδικτύου, και συντόνισαν τη δράση τους, σε μια συνεργασία ρευστή, χωρίς αρχηγούς, ιεραρχία και κομματικούς μπροστοτράγους. Μέσα στην απέραντη θάλασσα του Διαδικτύου αναδύθηκαν στον αφρό χάκερ-ενεργοί πολίτες του παγκόσμιου χωριού, που αντέδρασαν και πήραν την κατάσταση -ή μάλλον, το πληκτρολόγιο- στα χέρια τους.

Οταν η Amazon έκλεισε τον εξυπηρετητή (server) του Wikileaks (κατόπιν πιέσεων του γερουσιαστή Λίμπερμαν), η εταιρεία δέχτηκε κυβερνο-επίθεση που την παρέλυσε για κάποιες ώρες. Οταν οι Visa, Mastercard, PayPal μπλόκαραν μέσω των δικτύων τους τις οικονομικές δωρεές των υποστηρικτών του Wikileaks, κατακλύστηκαν από εκατομμύρια εικονικές συνδέσεις που τους έριξαν το σύστημα. Το απλό λογισμικό που χρησιμοποίησαν οι κυβερνο-αντάρτες για να γονατίσουν έστω και πρόσκαιρα τους πολυεθνικούς κολοσσούς που φυσικά συντάχτηκαν αμέσως με την εξουσία, το είχαν διανείμει δωρεάν μέσα από το Διαδίκτυο σε πάνω από 1.500 ακτιβιστές που συντονίστηκαν μέσα από τα chat rooms.

Στη συνέχεια έγιναν στόχοι η σουηδική εισαγγελία, το δικηγορικό γραφείο που ανέλαβε την υπόθεση του «βιασμού» των δύο γυναικών που προκάλεσαν τη ποινική δίωξη και τη σύλληψη του 39χρονου Αυστραλού, ακόμη και ο δικτυακός τόπος και οι πιστωτικές κάρτες της ανεκδιήγητης ακροδεξιάς κατίνας, Σάρα Πέιλιν, που δεν μπόρεσε να κάνει ανάληψη από τους λογαριασμούς της για να ενισχύσει την τοπική της ενορία. Η Πέιλιν δεν παρέλειψε να δηλώσει προβοκατόρικα πως ο Ασάντζ έχει τα χέρια του λερωμένα με το αίμα αμερικανών πατριωτών.

Στην προσπάθεια των αμερικανικών αρχών να πιέσουν πολιτικά να σιγήσουν οι server του Wikileaks ανά τον κόσμο, οι ακτιβιστές, με δική τους πρωτοβουλία, ανέβασαν χιλιάδες server κλώνους-«καθρέφτες» που αναπαρήγαγαν το πρωτογενές υλικό των χιλιάδων εγγράφων που αργοψήνουν τη νομενκλατούρα της παγκόσμιας διπλωματίας.

Την περασμένη εβδομάδα γεννήθηκε ένα παγκόσμιο κίνημα που κακώς το χαρακτηρίζουν -εκ του πονηρού- ως στημένο, αντιαμερικανικό και εγκάθετο. Αυτό το κίνημα δεν έχει ιδεολογία συμβατή με όσα γνωρίζαμε ώς σήμερα. Δεν κατατάσσεται στην αριστερά ή τη δεξιά. Πρόκειται για κάτι καινούριο, που έχει άλλες αξίες, άλλες αναφορές. Οι ίδιοι άνθρωποι που τιμωρούν την Ουάσιγκτον, βοήθησαν την ιρανική αντιπολίτευση να ανεβάσει στο Διαδίκτυο τη φωνή της όταν δεχόταν επίθεση από το καθεστώς της Τεχεράνης. Οι ακτιβιστές του κυβερνοχώρου παλεύουν για τη δημοσίευση της αλήθειας που θέλουν να μας κρύψουν, όποιοι κι αν είναι αυτοί, παλεύουν ενάντια στη λογοκρισία, από όπου κι αν προέρχεται. Γιατί στο Διαδίκτυο δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Μια νέα εποχή ξημερώνει, αλλά το σύστημα ακόμη κοιμάται στο σκοτάδι του χθες.

Αυτή η έκρηξη κυβερνο-αντάρτικου έρχεται σε μια στιγμή που όλο το παγκόσμιο σύστημα βιώνει μια κρίση η οποία προκαλεί αστάθεια. Ενδεικτικό της αστάθειας και του αστάθμητου παράγοντα είναι πως ένα σπασμένο προφυλακτικό στη Στοκχόλμη προκαλεί σεισμό διεθνώς...

http://s.enet.gr/resources/2010-12/30-31_2fantipoina-thumb-large.jpg

 

12/10/2010 - Νικόλας Ζηργανός / enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;