Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

φορητό μέλλονDektop, netbook ή tablet; Το ερώτηµα µπορεί να µοιάζει απλοϊκό θυµίζοντας γνωστό τραγούδι, είναι όµως πιο επίκαιρο από ποτέ, δεδοµένου ότι µέσα στις γιορτές πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να αγοράσουν ή να αναβαθµίσουν τους υπολογιστές τους.

Η µεγάλη µάχη στην αγορά των υπολογιστών δίνεται πλέον στο µέτωπο των φορητών συσκευών που γίνονται όλο και πιο µικρές και «έξυπνες». Οι επιτραπέζιοι υπολογιστές (desktops) αποτελούν µεν «σταθερή αξία», ωστόσο η τάση που διαµορφώνεται παγκοσµίως θέλει την πληροφορία να µην περιµένει αλλά να τρέχει µε τους ρυθµούς που τρέχει και ο άνθρωπος στην καθηµερινότητά του.

Οι ταµπλέτες
Σε χώρες όπως οι Ηνωµένες Πολιτείες Αµερικής, οι desktops υπολογιστές θεωρείται ότι δεν καλύπτουν τα κριτήρια της νέας εποχής και έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις αντικατασταθεί από φορητούς. Ηδη µάλιστα έχουν περάσει στο επόµενο στάδιο και συζητούν όχι πια αν το laptop θα «σκοτώσει» το desktop αλλά αν το laptop θα «σκοτωθεί» από τα tablet PC, τη νέα γενιά φορητών υπολογιστών αφής.

Σύµφωνα µετην εταιρεία Forrester, οι πωλήσεις υπολογιστών desktop στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν φέτος µόνο το 32% της αγοράς, µε το µερίδιο των laptops να βρίσκεται στο 44%. Ακολουθούν τα netbooks µε 18% και τα –νεότευκτα– tablet PC µε 6%. Για το 2015 προβλέπεται ότι το µερίδιο των επιτραπέζιων υπολογιστών θα περιοριστεί στο 18%. Οι πωλήσεις των laptops θα υποστούν κι αυτές «ψαλίδισµα», πέφτοντας στο 42%. Τα netbooks θα αντιπροσωπεύουν το 17% της αγοράς και µόνος µεγάλος κερδισµένος θα είναι τα tablet PC, µε µερίδιο 23%.

Στην Ελλάδα, βέβαια, αυτή η εποχή θα αργήσει περισσότερο. Οι επιτραπέζιοι υπολογιστές εξακολουθούν να βρίσκονται στο παιχνίδι και οι ταµπλέτες αποτελούν επί του παρόντος πολύ ακριβό... σπορ. Ωστόσο, το διεθνές ενδιαφέρον εστιάζεται στη µάχη των φορητών.

Μετά την εµφάνισητου iPad της Apple την περασµένη άνοιξη, πολλοί στοιχηµάτισαν στο τέλος των netbooks που έχουν πολύ λιγότερες δυνατότητες από τους «µεγάλους αδελφούς» τα laptops αλλά είναι πολύ πιο ελαφριά και πρακτικά στη µεταφορά, γι’ αυτό τα προτιµά ο κόσµος. Ή, τουλάχιστον, τα προτιµούσε.

Πολλοί θεωρούν ότι οι υπολογιστές tablet –µε πρώτο και καλύτερο το iPad– έχουν επιφέρει καίριο πλήγµα στις πωλήσεις των netbooks. Συνέβη αυτό στην πραγµατικότητα; Εξαρτάται από το ποιος θα απαντήσει.

Ερευνα της Changewave Research, τον περασµένο Οκτώβριο, διαπίστωσε ότι µόνο το 14% όσων σχεδίαζαν να αγοράσουν φορητό υπολογιστή θα έπαιρναν netbook -µείωση 18% σε σχέση µε τον Ιανουάριο του 2010 και 24% σε σχέση µε τον Ιούνιο του 2009.

Σκληρή µάχη
Ωστόσο, έρευνα της ABI Research υποστηρίζειότιηαγορά των netbooks δεν πρόκειται να πληγεί από το iPad ή από άλλες ταµπλέτες, όπως το Galaxy Tab της Samsung.

Αντιθέτως, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ετήσιες αποστολές netbooks στα καταστήµατα συνεχίζουν να αυξάνονται. Το 2009 κυκλοφόρησαν σε όλον τον κόσµο 36 εκατοµµύρια συσκευές και εκτιµάταιότι µέχρι το τέλος του 2010 ο αριθµόςτους θα φτάσει τα 43 εκατοµµύρια.

Παρά ταύτα, σύµφωνα µε την Gartner, το iPad απέσπασε ένα 10%-20% από την πίτα των netbooks στις ΗΠΑ το τρίτο τρίµηνο του 2010, γεγονός που υποδηλώνει ότι µεγάλος αριθµός καταναλωτών επέλεξε τη δηµοφιλή ταµπλέτα και όχι ένα netbook. Από τον περασµένο Απρίλιο που κυκλοφόρησε µέχρι και τον Νοέµβριο, η Apple είχε πουλήσει 7.500.000 iPad. Αναλυτές της Forrester εκτιµούν ότι το 2015 οι πωλήσεις των iPad θα ξεπεράσουν αυτές των netbooks.

Ωστόσο οι κατασκευαστές ενισχύουν διαρκώς τα netbooks µε ταχύτερους επεξεργαστές και νέες δυνατότητες, εκτιµώντας ότι σε µακροπρόθεσµη βάση δεν θα ζηµιωθούν. Σύµφωνα µε την ABI Research, οι αποστολές netbooks το 2009 άγγιξαν τις 36,3 εκατ. µονάδες και το 2010 αναµένεται να φτάσουν τις 43 εκατ. µονάδες. Αντίστοιχα, για τα tablet PC έγιναν µόλις 0,1 εκατ. αποστολές το 2009 αλλά η εκτίµηση για το 2010 κάνει λόγο για 11-13 εκατ. µονάδες.

laptopsΕίστε τύπος laptop ή desktop;

Φορητός ή επιτραπέζιος; Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται. Κι όταν, µάλιστα, προστίθενται τα netbooks και τα tablets ως επιλογές, τότε η απάντηση γίνεται ακόµη πιο σύνθετη.

Πώς µπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα κάνετε τη σωστή επιλογή; Επειδή ένα laptop καλύπτει διαφορετικές ανάγκες από ένα desktop, θα πρέπει κι εσείς να εντοπίσετε και να σταθµίσετε τις δικές σας ανάγκες πριν κάνετε την αγορά.

Ενας γενικός κανόνας λέει ότι, αν θέλετε τον υπολογιστή σας για «σκληρές δουλειές» και αν προσδοκάτε να του κάνετε σηµαντικές αναβαθµίσεις στο µέλλον, πρέπει να πάρετε desktop. Εάν, πάλι, θέλετε να έχετε πρόσβαση στον υπολογιστή ανά πάσα στιγµή και όχι µόνο όταν βρίσκεστε στο σπίτι ή στο γραφείο, τότε το laptop είναι µονόδροµος.

Εάν ο υπολογιστής που θέλετε να αγοράσετε προορίζεται για κύρια χρήση, τότε ένα desktop θεωρείται καλή επιλογή, αν και δεν πρέπει να αποκλείσετε αµέσως το laptop. Ωστόσο, το netbook δεν είναι καθόλου καλή ιδέα, καθώς ενδείκνυται µόνο ως δευτερεύουσα συσκευή.

Εάν η φορητότητα είναι το ζητούµενο, τότε πρέπει να στραφείτε ασυζητητί στη λύση του laptop ή του netbook –ανάλογα µε τη χρήση για την οποία το προορίζετε. Τα laptops είναι πιο βαριά και πιο ογκώδη από τα netbooks, ωστόσο έχουν απείρως περισσότερες δυνατότητες. Αν θέλετε µεγάλο µέγεθος οθόνης και πολλές λειτουργίες και προγράµµατα, τότε πρέπει να στραφείτε στα laptops.

Τα netbooks µπορεί να χρησιµοποιηθούν για απλές εργασίες (π.χ. περιήγηση στο Iντερνετ, σύνταξη κειµένων), για να διαβάσετε e-books και να δείτε ταινίες (µε εξωτερικό DVD-RW). Αν, όµως, σκοπεύετε να κάνετε συχνή και µακρόχρονη χρήση του υπολογιστή, το netbook µπορεί να αποδειχθεί εκνευριστικά άβολη εµπειρία. Εάν το κόστος του υπολογιστή είναι ο παράγοντας που θα καθορίσει την τελική επιλογή σας, τότε µάλλον είναι καλύτερο να αγοράσετε desktop, αν και δεν αποκλείεται να βρείτε οικονοµικά laptops µε ικανοποιητική αναλογία τιµής - απόδοσης.

Τα παρακάτω ερωτήµατα (και οι απαντήσεις τους) θα σας βοηθήσουν να βρείτε πιο εύκολα αυτό που ψάχνετε:

1. Πόσα θέλω να ξοδέψω;
Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι σχεδόν πάντα η τιµή καθορίζει τις δυνατότητες του υπολογιστή που θα αγοράσετε. Αν τον χρειάζεστε για «βαριά» επαγγελµατική χρήση, τότε θα πρέπει να πάρετε απόφαση ότι θα πληρώσετε κάτι παραπάνω. Αν τον προορίζετε για οικιακή χρήση και οι απαιτήσεις σας είναι περιορισµένες, τότε µπορείτε να βρείτε κάτι πολύ πιο οικονοµικό.

Πριν αγοράσετε υπολογιστή, κάντε µια «καλή» έρευνα αγοράς, συγκρίνοντας τιµές σε όσο περισσότερα καταστήµατα µπορείτε. Σε γενικές γραµµές, οι τιµές των desktop (µε πλήρη εξοπλισµό και οθόνη) ξεκινούν από 600 ευρώ και φτάνουν µέχρι 2.000 ευρώ (ένα «καλό» desktop θα σας στοιχίσει περίπου 1.000 ευρώ) και οι τιµές των laptops αρχίζουν από 500 ευρώ και µπορεί να ξεπεράσουν τα 2.000 ευρώ (ένα «καλό» laptop θα σας στοιχίσει περίπου 800 ευρώ).

Ολα εξαρτώνται από τις δυνατότητες του κάθε µηχανήµατος, τα τεχνικά του χαρακτηριστικά και –φυσικά– τη µάρκα του.

2. Θέλω να «τρέχω» εφαρµογές των Windows;
Ενα µέσο laptop θα σας αφήσει να «τρέξετε» άνετα οποιαδήποτε εφαρµογή των Windows. Το ίδιο και ένα netbook, ωστόσο, δεδοµένου ότι έχει λιγότερο ισχυρό επεξεργαστή και µικρότερη µνήµη, δεν θα δουλέψει καλά µε «απαιτητικές» εφαρµογές, όπως το Photoshop ή τα προγράµµατα CAD.

3. Θέλω ευελιξία στη µεταφορά;
Αν ψάχνετε για ένα ελαφρύ µηχάνηµα, ίσως θα πρέπει να αναζητήσετε ένα tablet PC, όπως το iPad ή το Galaxy Tab. Αν αυτό δεν σας καλύπτει, η επόµενη λύση είναι το netbook.

4. Θέλω να γράφω;
Αν µιλάµε για αποστολή e-mail ή αναρτήσεις σε blog και Facebook, τότε όλοι οι τύποι υπολογιστών είναι κατάλληλοι. Οµως, για συνεχή και πολύωρη εργασία στον υπολογιστή (σύνταξη πολλών κειµένων, εκπόνηση εργασιών κ.λπ.) δεν υπάρχει αµφιβολία ότι θα χρειαστείτε ένα κανονικό πληκτρολόγιο – και αυτό «µεταφράζεται» σε desktop ή laptop.

5. Θέλω να βλέπω ταινίες;
Ενα καλό netbook έχει µεγαλύτερη διάρκεια ζωής µπαταρίας από τα περισσότερα laptops, οπότε αποτελεί µια καλή επιλογή. Ωστόσο, δεν διαθέτει DVD driver, σε αντίθεση µε τα laptop. Συνεπώς, είτε θα πρέπει να συνδέσετε εξωτερικό DVD-RW είτε να «κατεβάζετε» ταινίες από το διαδίκτυο.

6. Θέλω να παίζω πολλά παιχνίδια;
Τα παιχνίδια έχουν γίνει ιδιαίτερα σύνθετα και απαιτούν αρκετούς πόρους από το σύστηµα, ώστε µερικές φορές ακόµα και ένα laptop δεν ενδείκνυται για να βιώσετε την «απόλυτη» εµπειρία gaming. Αν είστε µανιώδεις παίκτες, θα πρέπει να στραφείτε στη λύση του desktop.

 

14/12/2010 - ndigital @ tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;