17 Δεκεμβριου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Εκατοντάδες έλληνες «κυβερνοστρατιώτες» εκτιµάται ότι έχουν ταχθεί στο πλευρό του Ασάντζ κατεβάζοντας στους υπολογιστές τους το πρόγραµµα µε το οποίο πραγµατοποιήθηκαν οι επιθέσεις στις πολυεθνικές εταιρείες που διέκοψαν τη συνεργασία τους µε το Wikileaks αλλά και στη σουηδική κυβέρνηση και την εισαγγελία που εξέδωσε το ένταλµα κατά του ιδρυτή της οργάνωσης.
Η εµπλοκή των ελλήνων στον «πρώτο παγκόσµιο κυβερνοπόλεµο», όπως ήδη τον αποκαλούν διεθνή έντυπα, προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία ηλεκτρονικής σελίδας που διαθέτει ελεύθερα σε χρήστες του ίντερνετ το πρόγραµµα Low Orbit Ion Canon (LOIC) και διενεργεί µετρήσεις για το πόσες φορές έχει κατέβει σε υπολογιστές ανά χώρα.
Ειδικότερα, αυτό το μήνα έως το πρωινό της 16ης Δεκέμβρη το LOIC είχε κατέβει σε 837 υπολογιστές στην Ελλάδα από την διεύθυνση Sourceforge.net. Στο ίδιο διάστηµα κλιµακώθηκαν οι επιθέσεις της οµάδας χακτιβιστών.
Ανώνυµοι εναντίον των ιστοτόπων της Mastercard, της Visa, της Paypal και άλλων. Από τις αρχές Φεβρουαρίου µέχρι τα τέλη Νοεµβρίου, οπότε ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις από τις διαρροές των αµερικανικών διπλωµατικών τηλεγραφηµάτων, το LOIC είχε διατεθεί μόλις σε 330 υπολογιστές στην Ελλάδα. Από αυτά τα στοιχεία φαίνεται ότι η ζήτηση στη χώρα µας για το πρόγραµµα των «χακτιβιστών» έχει αυξηθεί από τις 6 Δεκεµβρίου και µετά κατά 7.000%!
Στη λίστα µε τις χώρες που κατέβασαν το LOIC περισσότερες φορές, η Ελλάδα καταλαµβάνει την 22η θέση. Οι Ελληνες που έχουν κατεβάσει στα κοµπιούτερ τους το LOIC αποτελούν πολύ µικρό µέρος του «κυβερνοστρατού» υπέρ του Wikileaks. Στην πρώτη θέση των downloads, βρίσκονται οι ΗΠΑ με 15.692 κατεβάσματα σε σύνολο 90.674 downloads, ενώ στις 2 επόμενες θέσεις είναι η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία!
«Με το LOIC ο υπολογιστής σου γίνεται διαθέσιµος για να πραγµατοποιούνται επιθέσεις εναντίον ιστοτόπων. Στην ουσία, τα κοµπιούτερ πολλών χρηστών συντονίζονται και στέλνουν ταυτόχρονα πολλαπλές αιτήσεις σε συγκεκριµένες σελίδες στο ίντερνετ. Λόγω του µεγάλου όγκου των αιτήσεων, η σελίδα µπλοκάρει και αδυνατεί να εξυπηρετήσει οποιονδήποτε υπολογιστή», εξηγεί ο κ. Γιάννης Ασκοξυλάκης, ερευνητής του Εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων του Ινστιτούτου Πληροφορικήςστο Ιδρυµα Τεχνολογίας και Ερευνας στην Κρήτη. Επίσης αναφέρει ότι αυτού του είδους τα προγράµµατα είναι συνήθως «διάφανα» ώστε οι ειδικοί να µπορούν να δουν αν περιέχουν κάποιο ύποπτο κοµµάτι κώδικα που να θέτει τον υπολογιστή σε κίνδυνο. «Αυτοί που γνωρίζουν προγραµµατισµό µπορούν να καταλάβουν αν το LOIC περιέχει κάποιον ιό καθώς πρόκειται για ένα πρόγραµµα µε ανοιχτό κώδικα. Η συµµετοχή των χρηστών σε αυτές τις επιθέσεις είναι εθελούσια –τα προγράµµατα αυτά, αν όντως είναι καθαρά, λειτουργούν συνήθως υπό την καθοδήγηση του χρήστη του υπολογιστή και ενός συντονιστή. Είναι πάντως η πρώτη φορά που βλέπω κάτι τέτοιο να γίνεται τόσο µαζικά. Θα µπορούσε να είναι η αρχή µιας νέας µορφής διαµαρτυρίας για διάφορες καταστάσεις», συµπληρώνει ο κ. Ασκοξυλάκης.
Σύµφωνα µε πληροφορίες από την οµάδα των Ανωνύµων, για τις πρώτες επιθέσεις κατά της ιστοσελίδας της ελβετικής χρηµατοοικονοµικής υπηρεσίας PostFinance χρειάστηκαν µόνο 200 υπολογιστές µε το LOIC, ενώ στις επιθέσεις εναντίον των ηλεκτρονικών σελίδων της Visa και της Mastercard χρησιµοποιήθηκαν πάνω από 3.000 υπολογιστές...
14/12/2010 - tovima.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV