19 Δεκεμβριου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Όλο και κάτι θα αγοράσετε, γι’ αυτό... προσοχή!
Οι Γιορτές πλησιάζουν και όσο κι αν υπάρχει κρίση, είναι σίγουρο ότι κάποια ψώνια θα γίνουν αυτήν την περίοδο. Για όσους προτιμούν τις ιντερνετικές αγορές, ιδού πέντε διαδεδομένες απάτες στις online πωλήσεις για να μην πέσετε θύμα των επιτήδειων που θησαυρίζουν.
Προσφορά δωρεάν iPad
Οι “online απατεώνες” πάντα θα ψάχνουν για μια εύκολη εξαπάτηση προσπαθώντας -ψευδώς- να πουλήσουν την πιο καυτή συσκευή του έτους, και κανένα “μαραφέτι” δεν έκανε περισσότερο θόρυβο το 2010 από το iPad της Apple. Το web έχει διαποτιστεί με τα μαϊμού iPad από την κυκλοφορία τους την περασμένη άνοιξη, αλλά καθώς οι online αγοραστές συρρέουν στο διαδίκτυο για τα ετήσια ψώνια των διακοπών τους, οι “άμυαλοι” surfers θα μπορούσαν να χάψουν την κάλπικη προσφορά.
Οι περισσότερες από αυτές τις απάτες συμβαίνουν από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή τα social media. Οι απατεώνες υπόσχονται ένα καταπληκτικό iPad στους χρήστες με την αγορά ενός τυχαίου προϊόντος ή υπηρεσίας -ψευδής συνδρομή περιοδικών ή κάποιο άλλο προϊόν- αλλά αφότου εισάγεται ο αριθμός της πιστωτικής τους κάρτας, το μόνο που θα λάβουν είναι μια βαριά χρέωση της.
Σε ιστοσελίδες όπως το Twitter και το Facebook, στους χρήστες υπόσχεται ένα iPad, αφού συμπληρώσουν μια σύντομη έρευνα, αλλά πρέπει να παραδώσουν τους αριθμούς των κινητών τηλεφώνων τους για να δουν τα αποτελέσματα, πράγμα εντελώς λάθος. Η παροχή του αριθμού τηλεφώνου σας σημαίνει ότι έχετε υπογράψει την τηλεφωνική απάτη που χρεώνει στο λογαριασμό σας το μισθό μιας ολόκληρης εβδομάδας.
Ψεύτικες δωροκάρτες
Οι προσφορές για τις εκπτωτικές κάρτες δώρων είναι δελεαστικές, και πάρα πολύ καλές για να είναι αληθινές. Οι ψεύτικες κάρτες δώρων ,τα διαφημιστικά και τα spam email φαίνεται να παρέχουν ελεύθερες ή εκπτωτικές δωροκάρτες στα δημοφιλή καταστήματα -Walmart, Best Buy, iTunes- για τους καταναλωτές που συμφωνούν να παραδώσουν προσωπικές πληροφορίες: αριθμοί πιστωτικής κάρτας, διευθύνσεις, κωδικούς κοινωνικών μέσων.
Διαφορετικά η απάτη είναι μεταμφιεσμένη ως έρευνα ενός πωλητή - σχεδόν πάντα ψεύτικη. Πέρυσι την άνοιξη, μια προσφορά για μια κάρτα δώρων $1.000 IKEA εξαπάτησε ένα επιβλητικό αριθμό 70.000 χρηστών του Facebook με το να παραδώσουν τις προσωπικές πληροφορίες τους, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κλοπή της ταυτότητας τους ή μια εισβολή στον υπολογιστή τους.
Ελεύθερο ασύρματο δίκτυο
Είναι αλήθεια! Η Google θα προσφέρει ελεύθερο Wi-Fi σε ορισμένες πτήσεις εσωτερικού στην Αμερική κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής των ταξιδιών με σκοπό τις διακοπές, αλλά οι cyber εγκληματίες θα “γλιστρήσουν” μέσα στους ανυποψίαστους χρήστες του διαδικτύου ψάχνοντας μια ελεύθερη ασύρματη σύνδεση. Το McAfee προειδοποιεί για τα μη αναγνωρισμένα, ελεύθερα δημόσια δίκτυα και για τους χρήστες, προκειμένου να είναι προσεκτικοί μιας και οι hackers χρησιμοποιούν την ελεύθερη πρόσβαση των Wi-Fi, με την οποία και είναι εξοικειωμένοι.
Οι απατεώνες θα χρησιμοποιήσουν την επιθυμία σας για δωρεάν Wi-Fi ως πιθανότητα να σας δελεάσουν να συνδεθείτε στα επισφαλή δίκτυα, και να ελέγξουν έπειτα τη δραστηριότητά σας και τις πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Για να είστε ασφαλείς, η McAfee συστήνει ο τραπεζικός λογαριασμός σας και τα online ψώνια σας να γίνονται σε ένα εξασφαλισμένο δίκτυο μόνο.
SMiShing
Τα τελευταία χρόνια, οι απάτες στα κινητά τηλέφωνα έχουν πολλαπλασιαστεί, ειδικά το SMiShing - μια επίθεση ασφάλειας στα κινητά τηλέφωνα που εξαπατά τους χρήστες με το να κατεβάσουν malware ή έναν ιό στο τηλέφωνό τους, συνήθως μέσω ενός κειμένου που τους προειδοποιεί για κάποιο πρόβλημα με τον τραπεζικό τους λογαριασμό.
Το FBI προειδοποιεί τους χρήστες κινητών τηλεφώνων να μην αποκριθούν σε αυτά τα κείμενα ή τα φωνητικά ταχυδρομεία που θα προσπαθήσουν να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες πιστωτικών καρτών, τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης ή τους αριθμούς PIN. Το malware θα έρθει πιθανώς υπό μορφή δημοφιλών εφαρμογών που προσφέρονται δωρεάν σε ανεπίσημα site. Να είστε έξυπνοι, κατεβάστε μόνο από ασφαλή site.
Easy Money
Είναι δύσκολο να μην ονειρευτείς μια σταδιοδρομία ως πειραματόζωο προϊόντων ομορφιάς, ειδικά όταν μπορείς πραγματικά να χρησιμοποιήσεις το έξτρα εισόδημα. Αυτό το έτος, οι άνθρωποι ξεμυαλίστηκαν για αυτή την εύκολη online εργασία.
Οι απατεώνες διαφημίζουν δουλειές όπως λεύκανση δοντιών, τα προϊόντα μούρων acai, ή τα χάπια απώλειας βάρους στους χρήστες που συμφωνούν να πληρώσουν τα έξοδα αποστολής. Οι διαφημίσεις υπόσχονται στους χρήστες πως θα τους επιστραφούν, αφού ολοκληρώσουν την εξεταστική φάση, αλλά και πάλι, μείνετε μακριά από ό,τι σας ρωτά τις πληροφορίες των πιστωτικών σας καρτών αυτήν την εποχή.
04/12/2010 - Μαίρη Καλαμπαλίκη / protothema.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV