Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Τζίμι Γουέιλς«Το ζήτημα δεν είναι πόσες σελίδες έχουμε αλλά πόσο καλές είναι» δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα Independent, ο ιδρυτής της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, Τζίμι Γουέιλς, με αφορμή την συμπλήρωσε δέκα ετών από την ίδρυση της διάσημης ανοικτής εγκυκλοπαίδιας. "Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι αυτή η εφαρμογή θα έφτανε να προσελκύσει 400 εκατομμύρια επισκέτες-αναγνώστες. Ωστόσο τώρα ήρθε η στιγμή η Wikipedia να ανοίξει σε περισσότερο κόσμο" δήλωσε ο κ.Γουέιλς.

Και εξήγησε ότι τα φετεινά "στραγγυλά" γενέθλια θα συνοδευτούν, πολύ σύντομα, από μία αναδιάρθρωση των όρων χρήσης του ιστότοπου, με στόχο να μεγαλώσει ο αριθμός των συγγραφέων και να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο η θεματολογία. Σήμερα απασχολούνται περίπου 100.000 εθελοντείς συγγραφείς και επιμελητές άρθρων, χωρίς την παραμικρή αμοιβή, γεγονός που επιτρέπει στην Wikipedia να απασχολεί επαγγελματικά μόλις 45 εργαζόμενους.

Ο αμερικανός «γκουρού» της ηλεκτρονικής πηγής γνώσεων θα μπορούσε να είναι βαθύπλουτος: η αξία της Wikipedia εκτιμάται στα πέντε δισ. δολάρια, αλλά κανείς δεν θέλει να την πουλήσει -πόσο μάλλον ο 44χρονος Γουέιλς. Για τη λειτουργία της στηρίζεται εξ ολοκλήρου στις μικρές δωρεές των χρηστών της, ενώ αποφεύγει τις διαφημίσεις και τους μεγάλους «ευεργέτες». Με αυτό τον τρόπο ο Γουέιλς διατηρεί την ανεξαρτησία του ιστότοπου, προσπαθώντας παράλληλα να διασφαλίσει ότι το περιεχόμενο των καταχωρήσεών του είναι αξιόπιστο. «Δεν προσπαθούμε να φθάσουμε γρήγορα στον μέγιστο αριθμό σελίδων που μπορούμε να έχουμε - δεν μας απασχολεί αυτό. Το ζήτημα είναι να φτιάξουμε χρήσιμες σελίδες» υπογραμμίζει. Ο Γουέιλς εκτιμά ότι η ποιότητα των άρθρων της Wikipedia έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει ληφθεί μία σειρά προστατευτικών μέτρων προκειμένου να αποκλείονται οι μή έγκυρες καταχωρήσεις. Ο τομέας στον οποίο υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης για τη Wikipedia είναι η ποικιλομορφία των συντακτών της.

«Οι συντάκτες είναι κατά 80% άνδρες που ασχολούνται με τη τεχνολογία και θέματα όπως η κοινωνιολογία και η ποίηση συχνά παραμελούνται», παραδέχεται ο κ. Γουέιλς. Και προειδοποιεί όσους συγχέουν το «πνευματικό» του παιδί με το δημιούργημα του Τζούλιαν Ασάντζ: «Η Wikipedia δεν είναι WikiLeaks. Αυτό που κάνουν δεν είναι wiki. Το wiki είναι μία συνεργατική διαδικασία σύνταξης, ενώ εκείνοι απλώς παίρνουν έγγραφα και τα δημοσιοποιούν. Εύχομαι το WikiLeaks να λεγόταν OpenLeaks»...

 

20/12/2010 - tovima.gr

 

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;