Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Εχει αναβαθμιστεί, τελευταία, η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις αποφάσεις της Ε.Ε. σε καίρια προβλήματα;

wikileaksΕτσι θα είναι, για να το διαβεβαιώνουν από πρώτο χέρι έγκυροι γνώστες, όπως οι εκ των αντιπροέδρων του Σώματος Στ. Λαμπρινίδης (ΠΑΣΟΚ) και Ρόδη Κράτσα (Ν.Δ.) και η επικεφαλής των ευρωβουλευτών τής Ν.Δ. Μαριέττα Γιαννάκου, με τη μακρόχρονη πείρα.

Αυτό που προσωπικά διεπίστωσα την περασμένη εβδομάδα στο Στρασβούργο, όπου βρέθηκα ύστερα από πολλά χρόνια, είναι ότι ο προφορικός κοινοβουλευτικός έλεγχος στο μεγαλύτερο κοινοβούλιο του κόσμου παραμένει απαραδέκτως υποτυπώδης και υποτονικός - σχεδόν προσχηματικός.

Το δείγμα εύγλωττο: Την περασμένη Τρίτη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο όφειλε να απαντήσει, μέσα σε μισή μόλις ώρα (!), σε 21 ευρωβουλευτές. Η κλεψύδρα τού επέτρεψε, τελικά, να απαντήσει μόνο σε 14 - κι άλλο που δεν ήθελε. Δηλαδή, ένα όλο κι όλο λεπτό για κάθε ερωτώντα (χωρίς δικαίωμα ανταπάντησης) κι άλλο ένα για τον ερωτώμενο...

Καυτής επικαιρότητας το θέμα και κάτι παραπάνω από σημαντικό: Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την τρομερή και με απρόβλεπτες εξελίξεις αναστάτωση, που προκάλεσε στην ηγεσία των ΗΠΑ, σε κυβερνήσεις και ηγέτες πολλών χωρών και στις πολυεθνικές των επικοινωνιών ο Αυστραλός μέγας χάκερ, Τζούλιαν Ασάντζ, που ψηφίστηκε από τους αναγνώστες του «ΤΙΜΕ» ως το πρόσωπο με τη μεγαλύτερη τώρα επιρροή στον κόσμο. Οπως είναι πια πασίγνωστο, κατάφερε να υποκλέψει κάπου 250.000 απόρρητα κυβερνητικά αμερικανικά έγγραφα.

Με τον ιστότοπο WikiLeaks και τους συνεργάτες του άρχισε να διοχετεύει στον πρόθυμο για δημοσίευση διεθνή Τύπο επιλεγμένα άπλυτα της αμερικανικής διπλωματίας. Με προφανή στόχο την εξουδετέρωσή του, υφίσταται ήδη απηνείς διωγμούς - με πρώτο βήμα την οικονομική εξόντωση και την επικοινωνιακή απομόνωσή του. Εκφράζονται βάσιμοι φόβοι ακόμη και για τη ζωή του, αν δεν σταθεί ικανό να τον προστατεύσει ένα πρωτόφαντο και συνεχώς αναπτυσσόμενο παγκόσμιο κίνημα συμπαράστασης, στο οποίο πρωτοστατούν διεθνούς κύρους προσωπικότητες του πνεύματος και της τέχνης, που ήδη συνεισέφεραν για την εγγύηση των 240.000 στερλινών, ώστε να αφεθεί προσωρινά ελεύθερος.

Γύρω από δύο, γενικά, άξονες περιεστράφησαν οι ερωτήσεις των ευρωβουλευτών προς τον Μπαρόζο. Πρώτον, αν θα συμβάλει, με συγκεκριμένα μέτρα, η Ε.Ε. στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου από τις επιθέσεις των χάκερ, που απειλούν τις συναλλαγές, τις επικοινωνίες, τα προσωπικά δεδομένα, ακόμη και την άμυνα. Και, δεύτερον, πώς θα αντιδράσει η Επιτροπή στη βάναυση προσβολή και περιστολή της ελευθερίας της έκφρασης με τους εξοντωτικούς διωγμούς που εξαπολύθηκαν κατά του Τζούλιαν Ασάντζ (η πρωθυπουργός της Αυστραλίας θέλει να του αφαιρέσει ώς και την υπηκοότητα!) και των συνεργατών του.

Κατά σύμπτωση, οι δύο άξονες σχηματοποιούνται στις ερωτήσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών:

  • Γ. Παπανικολάου, ο νεότερος ευρωβουλευτής της Ν.Δ.: «Στο Διαδίκτυο, αυτή τη στιγμή, διεξάγεται ένας πραγματικός πόλεμος. Χιλιάδες χάκερ εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των εταιρειών, όπως η MasterCard, η Visa, η PayPal, που επιχειρούν να κατεβάσουν από το Διαδίκτυο το WikiLeaks (...)

»Αυτό δημιουργεί γενικό πρόβλημα στις συναλλαγές των πολιτών. Θεωρούμε ότι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διαθέτουμε ένα αξιόπιστο δίχτυ ασφαλείας, που να προστατεύσει τις διαδικτυακές συναλλαγές των πολιτών;».

  • Τάκης Χατζηγεωργίου, Κύπριος δημοσιογράφος, ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ: «Μου κάνει τεράστια εντύπωση η απίστευτη σιωπή των ευρωπαϊκών οργάνων σ' αυτή την καταπίεση της ελευθερίας του λόγου. (...) Εμείς όλοι που φωνάζουμε -και πολύ σωστά- για το δικαίωμα στο Διαδίκτυο των Κινέζων και των Κουβανών, τι κάνουμε τώρα, που υπάρχει κυριολεκτική καταστολή αυτού του δικαιώματος; Τι θα κάνετε για να μπορεί ο πολίτης της Ευρώπης να μπει στην ιστοσελίδα του WikiLeaks;».

Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε ήταν στις γενικόλογες απαντήσεις του, κατά πώς συνηθίζει, ο Μπαρόζο. Επαναλάμβανε μονότονα ότι η Επιτροπή μελετά τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου, χωρίς να θίγεται η «θεμελιώδης και αδιαπραγμάτευτη» ελευθερία της έκφρασης. Μια Ιταλίδα ευρωβουλευτής τον αποκάλεσε, εύστοχα, Πόντιο Πιλάτο...

Από εκεί που δεν την περίμενα ήρθε η αισιόδοξη επισήμανση. Ο μοναδικός ευρωβουλευτής της νεότευκτης «Δημοκρατικής Συμμαχίας», Θ. Σκυλακάκης, επέχαιρε, ως φιλελεύθερος, που καταδεικνύεται πλέον ότι η τεχνολογία προσφέρεται και για επαναστατική χρήση κι όχι μόνο για να υφαίνεται μεθοδικά το ασφυκτικό καθεστώς του οργουελικού Μεγάλου Αδελφού.

Του σύστησα να διαβάσει την τριλογία «Μιλένιουμ» του Στιγκ Λάρσον. Το θρίλερ, που σπάει παντού όλα τα ρεκόρ κυκλοφορίας. Και δικαιολογημένα, αφού περιγράφει συναρπαστικά πώς ο Μίκαελ Μπλούμκβιστ, υπόδειγμα ερευνητικής δημοσιογραφίας, αξιοποιεί το Διαδίκτυο και με την εκπληκτική χάκερ Λίσμπετ αποκαλύπτουν και κατατροπώνουν το εγκληματικό παρακράτος της Σουηδίας. Κάτι που εν δυνάμει μπορεί να γίνει σε πλανητική κλίμακα από χιλιάδες WikiLeaks. Μπας και αξιωθούμε να ζήσουμε μια άλλου τύπου επανάσταση, που ούτε καν μπορούσαμε να ονειρευτούμε...

 

20/12/2010 - Γιώργος Βότσης / enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;