Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

tablet pcΗρθαν, σάρωσαν την αγορά και άλλαξαν µια για πάντα τοτοπίο στην αγορά των υπολογιστών και της κινητής τηλεφωνίας. Τα Tablet PC –ή οι «ταµπλέτες» κατά το ελληνικότερον– ήταν οι συσκευές που χαρακτήρισαν όσο τίποτε άλλο την ψηφιακή ζωή µας το 2010. Μπορεί ακόµα να µην έχουν µπει στα περισσότερα σπίτια, οι εταιρείες να ψάχνονται ως προς τις δυνατότητές τους και οι κάτοχοί τους να αναζητούν την καλύτερη δυνατή χρήση τους, ένα όµως είναι βέβαιο: όλοι µιλούν γι’ αυτά.

Την επανάσταση στα tablet PC έκανε η Apple, λανσάροντας το iPad. Η συσκευή της κατάφερε να ζωντανέψει µια ιδέα που δεν είχε περπατήσει στο παρελθόν και εκτός από το να γεµίσει τα ταµεία τηςεταιρείας µε χρήµατα, κατάφερε να κάνει τους πάντες να την ακολουθήσουν. H Samsung, µε το Galaxy Tab, η Archos µε µια σειρά από Media Players, η RIM με το PlayBook (κατασκευάστρια του Blackberry) και µια σειρά από άλλους κολοσσούς του χώρου έκαναν τα tablet PC το απόλυτο gadget του 2010.

Ο κυρίαρχος
Κατάφερε να στρέψει τα βλέµµατα πάνω του πριν καν κυκλοφορήσει. Εγινε ανάρπαστο µόλις βγήκε στα καταστήµατα και µέχρι το τέλος του 2011 η Αpple εκτιµάται ότι θα πουλήσει τον εντυπωσιακό αριθµό των 28 εκατοµµυρίων iPad! Ηεπιτυχία του βασίζεται σε τρία σηµεία: στον σχεδιασµό του, στις τεχνολογικές καινοτοµίες που ενσωµατώνει και στην πληθώρα των applications µε τα οποία ο χρήστης µπορεί να το φορτώσει. Διαθέτει οθόνη αφής 9,7 ιντσών, έχει βάρος 700 γραµµάρια, αυτονοµία 10 ωρών και δίσκο SSD από 16 έως 64GΒ. Χρησιµοποιεί ειδικό λογισµικό για το σερφάρισµα στο ίντερνετ, τη διαχείριση του e-mail, την προβολή φωτογραφιών και βίντεο και την ακρόαση µουσικής και είναι συµβατό µε όλες τις εφαρµογές για iPhone. Συνδέεται σε ασύρµατα δίκτυα WiFi και 3G (στις πιο ακριβές εκδοχές του).

Εντούτοις, έχει µια σειρά από βασικές ελλείψεις, όπως για παράδειγµα απουσιάζει θύρα USB, υπάρχει ασυµβατότητα µε το Flash της Adobe και λείπει δεύτερη κάµερα που θα επέτρεπε την πραγµατοποίηση βιντεοκλήσεων µέσω Skype. Μειονεκτήµατα πάντως που ευελπιστούµε ότι θα εξαλειφθούν µε το iPad 2.

H πρώτη απάντηση
Η απάντηση δεν άργησε καθώς η Samsung έσπευσε να κυκλοφορήσει το Galaxy Tab, το οποίο –και σε αντίθεση µε το iPad– κυκλοφορεί και επίσηµα στην Ελλάδα. Το Galaxy Tab τρέχει το λειτουργικό σύστηµα Android και έχει διαγώνιο οθόνης 7 ιντσών. Επιπλέον, σε αντίθεση µε το iΡad είναι συµβατό µε την τεχνολογία Flash και µπορεί να στέλνει απευθείας εικόνα στην τηλεόραση. Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του περιλαµβάνονται η δυνατότητα σύνδεσης στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 3G και φυσικά WiFi και Bluetooth για άµεση ασύρµατη επικοινωνία µε αξεσουάρ και άλλες συσκευές. Ζυγίζει 380 γραµµάρια, είναι κατά τι λεπτότερο από το iΡad και παράλληλα θα λειτουργεί ως τηλέφωνο αλλά και ως συσκευή GPS. Πωλείται από τη Vodafone σε τιµές που αρχίζουν από τα 199 ευρώ (με νέα συμβόλαια).

H Cosmote
Aµεση ήταν η απάντηση της Cosmote, η οποία διαθέτει αποκλειστικά το Tablet ZTE V9 Pad. Και αυτό τρέχει λειτουργικό σύστηµα Android, ενώ διαθέτει οθόνη αφής 7 ιντσών. Παράλληλα, αξιοποιεί τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς, εξασφαλίζοντας ταχύτητες έως και 7,2 Mbps. Επίσης, διαθέτει θύρα SD, Bluetooth, ενσωµατωµένο GPS, ενώ υποστηρίζει WiFi και δυνατότητα οµιλίας. Το ZTE V9 Pad µπορεί να το αποκτήσει κάποιος εντελώς δωρεάν µε νέα σύνδεση στο πρόγραµµα "Cosmote Internet On The Go 10GB" µαζί µε δώρο ένα laptop ή µε 349 ευρώ χωρίς σύνδεση.

Η Archos
Τέλος, η πρόταση της Archos είναι το PMP 5 Media Tablet, το οποίο παρέχει τις δυνατότητες ενός laptop και παράλληλα διαθέτει οθόνη αφής 5 ιντσών υψηλής ανάλυσης (800x480 pixels). Επίσης, η συσκευή υποστηρίζει Αdobe Flash 9, ενώ µε χωρητικότητα 250GB oι λάτρεις της µουσικής µπορούν να έχουν όλη τη µουσική συλλογή τους µαζί τους και να αποθηκεύσουν δεκάδες ταινίες. Ολα αυτά έναντι 349 ευρώ.

 

21/12/2010 - ndigital @ tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;