Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

3dΠερισσότερες και καλύτερες ταµπλέτες, τρισδιάστατες συσκευές σε λογικές τιµές και «ψαγµένα» βιντεοπαιχνίδια έρχονται δυναµικά το 2011. Την ίδια στιγµή, τα κινητά τηλέφωνα θα γίνουν πιο έξυπνα από ποτέ άλλοτε, ενώ τα e-books αργά και σταθερά θα κερδίζουν έδαφος έναντι των παραδοσιακών βιβλίων.

Οπως όλα δείχνουν, µέσα στους πρώτους µήνες της νέας χρονιάς, η µάχη της ταµπλέτας θα πάρει εκ νέου φωτιά, καθώς καινούργιες αφίξεις θα κάνουν την εµφάνισή τους, αλλάζοντας τα δεδοµένα.

Η πρώτη και σίγουρη είναι το Tablet PC της RIM, κατασκευάστριας του Blackberry. Το «PlayBook», όπως ονοµάζεται, έχει πάχος µικρότερο από 1,27 εκατοστά, βάρος 400 γραµµάρια και οθόνη 7 ιντσών. Με βάση όσα έχει ανακοινώσει η κατασκευάστρια εταιρεία, θα διαθέτει διπύρηνο επεξεργαστή στο 1GHz, ενώ το λειτουργικό της RIM υποστηρίζει το Adobe Flash Player 10.1, Adobe Mobile AIR και την HTML5, και ως εκ τούτου επιτρέπει την πρόσβαση σε όλες τις ιστοσελίδες, παιχνίδια ή άλλα media στο ίντερνετ. Η σύνδεση στο ίντερνετ θα γίνεται έµµεσα, µέσω ασύρµατης δικτύωσης Wi-Fi ή µέσω σύνδεσης Bluetooth µε το BlackBerry. Η υποστήριξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας 3G και 4G προγραµµατίζεται για επόµενα µοντέλα του PlayBook, δεν θα υπάρχει όµως στο πρότυπο. To PlayBook έχει κάµερες στην µπροστινή και την πίσω πλευρά που µπορούν αµφότερες να καταγράφουν βίντεο σε υψηλή ανάλυση ταυτόχρονα. Το Tablet της RIM έχει επίσης θύρα εξόδου HDMI για τη σύνδεσή του µε τηλεόραση. Υποστηρίζει στερεοφωνικό ήχο και έχει έναν media player «που ανταγωνίζεται τους καλύτερους στην αγορά». Οι χρήστες του smartphone της RIM, του δηµοφιλούς BlackBerry, µπορούν να συνδέσουν µε Bluetooth το PlayBook µε το smartphone, παρά το γεγονός ότι θα φέρουν διαφορετικά λειτουργικά συστήµατα.

Μέσα στους επόµενους µήνες αναµένεται επίσης και το iPad 2 (νέας γενιάς), το οποίο –αν αληθεύουν οι σχετικές φήµες– θα έχει κάµερα, αρκετές θύρες USB και θα είναι αρκετά πιο ελαφρύ και λεπτότερο από τον προκάτοχό του. Μένει όµως να το δούµε, αλλά και να περιµένουµε µέχρι να έρθει –επιτέλους επίσηµα– στην Ελλάδα.

Πέρα όµως από τις ταµπλέτες, σηµαντικές εξελίξεις αναµένουµε και στα κινητά. Το λογισµικό Android µπορεί να κερδίζει µερίδιο µέρα µε τη µέρα, αλλά οι δύο άλλοι «παίκτες» στην αγορά, η Mircosoft µε το Windows Mobile 7 και η Nokia µε το Symbian 3 ετοιµάζονται να αντεπιτεθούν, όχι µόνο µε µπαράζ νέων µοντέλων αλλά και µε πλήθος εφαρµογών, για να χτυπήσουν παράλληλα το iTunes της Apple.

Την ίδια στιγµή, η τεχνολογία 3D αναµένεται να µπει δυναµικά στα σπίτια µας µέσα στον νέο χρόνο. Οι τιµές στις τρισδιάστατες τηλεοράσεις θα πέσουν κατακόρυφα, φτάνοντας στα επίπεδα που σήµερα βρίσκεται µια καλή LCD. Και παράλληλα, µια σειρά από άλλες συσκευές όπως βιντεοκάµερες και φωτογραφικές µηχανές επιτρέπουν στους κατόχους τους να φτιάξουν το δικό τους τρισδιάστατο περιεχόµενο.

 

21/12/2010 - ndigital @ tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;