24 Δεκεμβριου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Ρυθμίσεις θεσπίζουν οι ΗΠΑ - Επικρίσεις για ίντερνετ «δύο ταχυτήτων»
Την διά νόμου κατοχύρωση της «ουδετερότητας του Διαδικτύου», για πρώτη φορά στην ιστορία του Ίντερνετ, αναμένεται να θεσπίσει σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση.
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) των Η.Π.Α., πρόκειται να ψηφίσει την αρχή της ουδετερότητας στο ίντερνετ (net neutrality), η οποία διασφαλίζει ότι όλοι οι χρήστες έχουν πρόσβαση με ίσους όρους στο περιεχόμενο του Παγκοσμίου Ιστού.
Ίντερνετ «δύο ταχυτήτων»
Ωστόσο, οι νέες ρυθμίσεις είναι αμφιλεγόμενες, καθώς πολλοί τις χαρακτηρίζουν ανεπαρκείς, υποστηρίζοντας ότι οδηγούν σε ένα Ίντερνετ «δύο ταχυτήτων».
Αξιωματούχοι της επιτροπής δήλωσαν ότι είναι «η πρώτη φορά που θεσπίζονται εφαρμόσιμοι κανόνες» που διέπουν το Διαδίκτυο.
Ωστόσο, οι επικριτές των ρυθμίσεων -μεταξύ των οποίων πολιτικοί και οργανώσεις πολιτών- αντιτείνουν ότι οι ρυθμίσεις οδηγούν στη διάσπαση του Ίντερνετ και δημιουργούν ένα δίκτυο για την «ελίτ».
Τι είναι η «ουδετερότητα του Διαδικτύου»
Η «ουδετερότητα του Διαδικτύου» προϋποθέτει την απουσία περιορισμών από τους παρόχους και τις κυβερνήσεις στη ροή του περιεχομένου που διακινείται, τη λειτουργία των ιστότοπων και των εφαρμογών και την παροχή διαδικτυακών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, οι ρυθμίσεις της FCC θα απαγορεύουν στους παρόχους να εκμεταλλεύονται με καταχρηστικό τρόπο τον έλεγχο που έχουν στις ευρυζωνικές συνδέσεις, προκειμένου να κάνουν διακρίσεις σε βάρος ανταγωνιστικού περιεχομένου ή υπηρεσιών.
Επίσης, δεν θα επιτρέπουν στους παρόχους να εμποδίζουν την πρόσβαση των χρηστών σε κάθε είδους νόμιμο περιεχόμενο, εφαρμογές ή υπηρεσίες.
Αμφιλεγόμενες οι υπηρεσίες «κατά προτεραιότητα»
Ωστόσο, για πρώτη φορά εισάγεται η πρακτική των υπηρεσιών «κατά προτεραιότητα» με χρέωση (paid-prioritisation), η οποία οδηγεί σε παροχή ταχύτερων και ποιοτικότερων υπηρεσιών επί πληρωμή σε ορισμένες εταιρείες.
Επιπλέον, οι ρυθμίσεις θα επιτρέπουν στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε ιστότοπους και εφαρμογές που ανταγωνίζονται τις υπηρεσίες τους. Κι αυτό, σε μια εποχή όπου η πρόσβαση στο ίντερνετ μέσω φορητών συσκευών (κινητά, tablet pc κ.λπ.) αυξάνεται θεαματικά.
Δύο «λωρίδες κυκλοφορίας»
Οργανώσεις για τα ψηφιακά δικαιώματα, πολίτες και πολιτικοί κάνουν λόγο για «ψεύτικη ουδετερότητα» και εκφράζουν φόβους ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ίντερνετ δύο επιπέδων.
Όπως υποστηρίζουν, το Διαδίκτυο θα αποτελείται πλέον από μια «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας» για όσους μπορούν να καταβάλουν το αντίτιμο της υψηλής προτεραιότητας και από μια «αργή λωρίδα» για όλους τους υπόλοιπους χρήστες.
Ο δημοκρατικός γερουσιαστής της Μινεσότα, Αλ Φράνκεν, δήλωσε ότι «η Επιτροπή επιτρέπει τις διακρίσεις στο Διαδίκτυο, θεσπίζοντας αδύναμους κανόνες για την ασύρματη πρόσβαση».
«Εάν θεσπιστούν οι ρυθμίσεις που ακούστηκαν, τότε δεν πρόκειται για μια σοβαρή προσπάθεια που διασφαλίζει την ουδετερότητα του Διαδικτύου. Είναι ακόμη μια αθετημένη υπόσχεση», δήλωσε ο Νταν Γκίλμορ, διάσημος Αμερικανός συγγραφέας και δημοσιογράφος.
Τι λέει η Επιτροπή
Από την άλλη πλευρά, η επιτροπή εκτιμά ότι θεσπίζονται «βασικοί κανόνες για τη διατήρηση του ανοικτού Διαδικτύου ως πλατφόρμας για την καινοτομία, τις επενδύσεις, τον ανταγωνισμό και την ελεύθερη έκφραση».
«Υιοθετούμε ένα πλαίσιο που θα ενισχύσει την ασφάλεια στις επιχειρήσεις και τους επενδυτές. Η προσέγγισή μας θα συμβάλει στην προώθηση ενός κύκλου μαζικών επενδύσεων, καινοτομίας και καταναλωτικής ζήτησης», δήλωσε ο πρόεδρος της FCC, Τζούλιους Τζενακόφσκι.
Οι ρυθμίσεις αναμένεται να περάσουν με ψήφους 3 υπέρ έναντι 2 κατά. Ωστόσο, αναμένεται να προσβληθούν δικαστικά από τους επικριτές τους.
Η Ουδετερότητα του Διαδικτύου στην Ευρώπη
H Ευρώπη δεν θα αργήσει να ακολουθήσει το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών και να νομοθετήσει για τη ισόνομη πρόσβαση στο Ίντερνετ, καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους παρόχους πρόσβασης και στους παρόχους υπηρεσιών, όπως το Skype.
H διαμάχη για την επονομαζόμενη «ουδετερότητα» του Διαδικτύου -την αρχή που ορίζει ότι δεν θα πρέπει να γίνονται διακρίσεις στην ιντερνετική κίνηση- κρατάει χρόνια στις ΗΠΑ, εντούτοις δεν γίνεται ανάλογος διάλογος στην Ευρώπη.
Το διακύβευμα είναι η δυνατότητα των ISP να διαβαθμίσουν την πρόσβαση στα δίκτυά τους, να τους επιτραπεί να διαχειρίζονται ελεύθερα την κίνηση, τη στιγμή που είναι ορατός ο κίνδυνος, όντας από θέση ισχύος, να δώσουν προτεραιότητα στις δικές τους υπηρεσίες, έναντι ανταγωνιστικών, γεγονός που θα περιόριζε τις επιλογές των καταναλωτών.
Στις 21 Δεκεμβρίου 2010 ο ρυθμιστής των επικοινωνιών στις ΗΠΑ η FCC (Federal Communications Committee) υιοθέτησε κανόνες που απαγορεύουν στους παρόχους πρόσβασης να μπλοκάρουν «νόμιμη» ιντερνετική κίνηση αν και τους επιτρέπουν να τη διαχειρίζονται «λογικά» στα δίκτυά τους.
Στην Ευρώπη, οι εταιρείες επικοινωνιών όπως η Deutsche Telekom, η France Telecom ή η Telefonica -πρώην κρατικά μονοπώλια που τυπικά διατηρούν στενές σχέσεις με τις εθνικές κυβερνήσεις- συνεχίζουν να έχουν το πάνω χέρι.
Μέχρι τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει νομοθετήσει για να αποφύγει τη διαφαινόμενη σύγκρουση ανάμεσα σε υπηρεσίες όπως αυτές της Skype, του Google ή του Facebook, οι οποίες αφορούν τη δωρεάν επικοινωνία με φωνή και μηνύματα, δηλαδή υπηρεσίες στην καρδιά των δραστηριοτήτων των παρόχων πρόσβασης. Εξάλλου, στην Ευρώπη οι ISP είναι κυρίως εταιρίες επικοινωνιών.
Από την άλλη, οι ISP ήδη εφαρμόζουν πολιτικές διαχείρισης της κίνησης ώστε να εξασφαλίσουν το επιθυμητό επίπεδο υπηρεσιών. Το δέλεαρ να τις προσαρμόσουν περαιτέρω ώστε να προστατεύσουν τις δικές τους υπηρεσίες ή και να αυξήσουν τα έσοδά τους θεωρείται αρκετά μεγάλο ώστε να αντισταθούν.
Ο επικεφαλής της σουηδικής εταιρείας συμβούλων επικοινωνιών Northstream, Bengt Nordstrom, δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας μπαίνουν σε μεγάλο πειρασμό να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να μπλοκάρουν τον ανταγωνισμό και να σταματήσουν τον καννιβαλισμό των εσόδων τους. Αν και έχουν γλιτώσει τη σφαίρα της «ουδετερότητας», θα πρέπει να περιμένουν στην πόρτα την Κομισιόν στο όχι και τόσο απόμακρο μέλλον», υποστηρίζει ο Nordstrom, ο οποίος εκτιμά ότι η Επιτροπή θα ξεκινήσει τις διαδικασίες το 2012.
Εμείς έχουμε τα δίκτυα, εκείνοι μόνο αλγόριθμους
Η αγορά επικοινωνιών στην Ευρώπη είναι διαφορετική από τις ΗΠΑ: ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα έντονος ανάμεσα στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας σε μικρές αγορές και η υποδομή είναι λιγότερο ανεπτυγμένη. Το γεγονός ενισχύει την άποψη ότι δεν χρειάζεται ρύθμιση της αγοράς, καθώς ο έντονος ανταγωνισμός επιτρέπει στους καταναλωτές να εναλλάσσουν με ευκολία παρόχους, όταν δεν απολαμβάνουν τις υπηρεσίες που θέλουν.
Την ίδια στιγμή όμως, οι πάροχοι υποστηρίζουν ότι αφενός χρειάζονται, αφετέρου δικαιούνται, βοήθεια για να αναβαθμίσουν τα δίκτυά τους, τα οποία έχουν αρχίσει να λυγίζουν υπό το βάρος της κίνησης που δημιουργούν υπηρεσίες όπως το YouTube του Google, το Facebook ή ο iPlayer του BBC.
«Είναι προφανές ότι οι μηχανές αναζήτησης εκμεταλλεύονται τα δίκτυά μας χωρίς να πληρώνουν για αυτά. Αυτή είναι πραγματική τύχη για αυτούς και ντροπή για μας», δήλωσε νωρίτερα το 2010 ο πρόεδρος της Telefonica Cesar Alierta. «Εμείς τα κάνουμε όλα. Εννοώ, αυτοί έχουν μόνο αλγόριθμους».
Η διαμάχη στην Ευρώπη, εκτιμούν αναλυτές, θα έχει διαφορετικό χαρακτήρα, καθώς δεν θα είναι μια μάχη για την ελευθερία του λόγου στο Διαδίκτυο, αλλά μια προσπάθεια να σταματήσουν αμερικανικές επιχειρήσεις περιεχομένου να εκμεταλλεύονται υποδομές των Ευρωπαίων παρόχων δικτύων, οι οποίοι παρεμπιπτόντως είναι από τις επιχειρήσεις που απασχολούν τους περισσότερους υπαλλήλους σε κάθε χώρα.
Vodafone, Deutsche Telekom, France Telecom,Telefonica και Telecom Italia όλες φέρονται να έχουν παραπονεθεί ότι Google, Facebook και Apple χρησιμοποιούν τα δίκτυά τους για να παρέχουν υπηρεσίες χωρίς να συμβάλλουν στις απαιτούμενες επενδύσεις σε δικτυακές υποδομές.
Μέχρι τώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση τηρεί στάση αναμονής, ενώ έχει δοθεί οδηγία προς τις εθνικές κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι οι ISP εφαρμόζουν μη διακριτικές και διαφανείς πρακτικές -οδηγία με την οποία θα πρέπει να συμμορφωθούν μέχρι τον Μάιο του 2011. Εν τω μεταξύ, ερευνά για να καθορίσει εάν ο τρόπος που χρησιμοποιούν τα εργαλεία διαχείρισης κίνησης οι ISP συνιστούν πρόβλημα. Οι ISP το αρνούνται, οι πάροχοι υπηρεσιών όμως, υποστηρίζουν το αντίθετο.
Η ισορροπία δυνάμεων ανάμεσα σε εταιρείες επικοινωνιών και παρόχους υπηρεσιών αλλάζει διαρκώς, υποστηρίζει ο ιδρυτής της εταιρείας mBlox, Andrew Bud. «Στην Ευρώπη δεν θα υπάρξει διαμάχη περί ουδετερότητας», υποστηρίζει ως υπέρμαχος της άποψης ότι οι εταιρείες θα έπρεπε πράγματι να πληρώνουν τα δίκτυα για να δώσουν ώθηση στις υπηρεσίες τους. Εξάλλου, κάτι ανάλογο είχε πει και ο αρμόδιος για τις επικοινωνίες Βρετανός υπουργός Ed Vaizey: «ίσως έχει νόημα να πληρώνουν οι πάροχοι περιεχομένου για διαφορετικά επίπεδα ποιότητας υπηρεσιών».
Ο Nordstrom της Northstream υποστηρίζει ότι, τελικά θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση στην Ευρώπη το 2012. Τονίζει δε, την απροθυμία των δικτύων για αυτο-ρύθμιση όπως αυτή έχει εκφραστεί στο παρελθόν στην υπόθεση των χρεώσεων για την περιαγωγή κλήσεων -οι οποίες τελικά μειώθηκαν μόνο μετά από παρέμβαση της ΕΕ. Τα δίκτυα έχουν την τάση να εκμεταλλεύονται τις ευνοϊκές συνθήκες για όσο το δυνατό περισσότερο. «Υπάρχουν πολλά λεφτά προς είσπραξη μέχρι να γίνει ρύθμιση», καταλήγει ο Νordstrom.
21-23/12/2010 - Γιάννης Ανδριτσόπουλος / tanea.gr - in.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV