Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )
χειριστήριο playstation

Η εξόντωση των κακών, ο σχεδιασμός στρατηγικών πολέμου και το μπόουλινγκ δεν μοιάζουν επακριβώς με ό,τι θα συνιστούσε κανείς στους μεσήλικες και στους ηλικιωμένους για διασκέδαση ή γυμναστική. Και όμως, ίσως θα πρέπει να τα εντάξουν στη ζωή τους, εάν θέλουν να γεράσουν καλά - νοητικά και σωματικά.

Ειδικοί σε θέματα γήρατος λένε ότι σύμφωνα με τις έως τώρα μελέτες, τα βιντεοπαιχνίδια έχουν τη δύναμη να μας βοηθήσουν να γεράσουμε καλύτερα, διότι όχι μόνο γυμνάζουν άριστα το μυαλό αλλά παιχνίδια, όπως το Nintendo Wii, γυμνάζουν καλά και το σώμα μας.

«Ολοένα περισσότερα επιστημονικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η ενασχόληση με βιντεοπαιχνίδια μπορεί να βελτιώσει τα αντανακλαστικά, την ταχύτητα νοερής επεξεργασίας δεδομένων, τη μνήμη, την συγκέντρωση της προσοχής και τις ικανότητες που σχετίζονται με την αντίληψη του χώρου», λέει ο δρ Τζέισον Έιλιερ, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βορείου Καρολίνας.

Επιπλέον, ορισμένες μελέτες με το Wii δείχνουν πως το παιχνίδι μπορεί να βοηθήσει και την σωματική κατάσταση των ενηλίκων (υπάρχουν ανάλογα ευρήματα και για παιδιά).

Όφελος στο μυαλό

Η ικανότητα των βιντεοπαιχνιδιών να κρατούν το μυαλό «ξυράφι» μέχρι τα βαθιά γηρατειά έχει τεκμηριωθεί σε πολλές μελέτες. Σε μία από αυτές συμμετείχαν 40 εθελοντές ηλικίας άνω των 60 ετών, οι οποίοι έπαιζαν το παιχνίδι στρατηγικής Rise of Nations.

Όπως εξηγεί ο ερευνητής Αρτ Κρέιμερ, καθηγητής Νευροεπιστήμης και Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόι, κανένας από τους εθελοντές δεν είχε ξαναπαίξει βιντεοπαιχνίδια την τελευταία διετία, ενώ πριν αρχίσουν το παιχνίδι, αξιολογήθηκαν οι νοητικές ικανότητές τους με ειδικά τεστ.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Οι μισοί έπρεπε να παίξουν σε διάστημα οκτώ εβδομάδων, συνολικά 24 ώρες Rise of Nations, ενώ οι υπόλοιποι όχι.

Όταν οι ερευνητές υπέβαλλαν εκ νέου σε εξετάσεις τους εθελοντές, διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν παίξει το παιχνίδι παρουσίασαν σημαντική βελτίωση των επιδόσεών τους στα τεστ μνήμης, λογικής σκέψης και αντίληψης. Εξαιρετικά μεγάλη, εξάλλου, ήταν η βελτίωσή τους στις ικανότητες προγραμματισμού, αντιμετώπισης αντιξοοτήτων και στην ταυτόχρονη εκτέλεση διαφόρων εργασιών.

«Καθώς μεγαλώνουμε, φθίνουν αυτού του είδους οι ικανότητες, οι οποίες όμως είναι οι ίδιες ακριβώς με αυτές που απαιτούνται για να παίξει κανείς με επιτυχία ένα βιντεοπαιχνίδι στρατηγικής», εξηγεί ο δρ Κρέιμερ.

Γυμναστική για το σώμα

Μελέτες έχουν γίνει και με το Wii, το οποίο διαθέτει ειδικά τηλεχειριστήρια που απαιτούν κίνηση του σώματος και περιλαμβάνει ειδικά παιχνίδια, ορισμένα από τα οποία αποτελούν κανονικά προγράμματα γυμναστικής.

Μία μελέτη λ.χ. έδειξε ότι παιχνίδι μπόουλινγκ του Wii αύξανε κατά 40% τον καρδιακό ρυθμό των παικτών, οι οποίοι είχαν ηλικία από 60 ετών και άνω. Οι εθελοντές αυτής της μελέτης έπρεπε να κρατούν το χειριστήριο σαν μπάλα του μπόουλινγκ και να την πετούν για να κτυπούν εικονικές κορίνες που έβλεπαν στην οθόνη της τηλεόρασής τους.

«Το Wii είναι πολύ καλό για άσκηση, διότι γυμνάζεται κανείς την ώρα που παίζει – και όταν παίζουμε, περνάμε καλά και δεν συνειδητοποιούμε ότι περνάει η ώρα», λέει ο δρ Έιλιερ.

Ο δρ Έιλιερ αποτελεί μέλος μιας επιστημονικής ομάδας που έλαβε χορηγία ύψους 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστήμης (NSF) των ΗΠΑ, για να πραγματοποιήσει περαιτέρω έρευνες για τις επιδράσεις των βιντεοπαιχνιδιών στην μνήμη και γενικότερα στην εγκεφαλική λειτουργία των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών.

Οι ερευνητές προγραμματίζουν να ζητήσουν από εθελοντές να παίξουν το παιχνίδι Boom Blox του Wii, κατά το οποίο χρησιμοποιεί κανείς όπλα για να κτυπήσει εικονικούς στόχους, καθώς και το παιχνίδι World of Warcraft, ένα online παιχνίδι στρατηγικής.

 

26/01/2010 - Τα Νέα Υγεία-Δράση+Ζωή

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;