Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

κίνα / αγρότισσαΤην παροχή υπηρεσιών στις απομονωμένες αγροτικές περιοχές της Δυτικής και Νοτιοδυτικής Κίνας σχεδιάζει τώρα η εταιρία Nongxintong, χάρη στο δημοφιλές και πρωτότυπο σύστημα άμεσης ενημέρωσης μέσω κινητού τηλεφώνου. Το πρόγραμμα αυτό, που εγκαινίασε η εταιρία πριν τέσσερα χρόνια επιτρέπει σε κατοίκους αγροτικών κοινοτήτων να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τις τιμές των προϊόντων τους, αλλά και για κάθε είδους επενδυτικές και τεχνολογικές εξελίξεις του τομέα τους.

Αν και τα περισσότερα αγροτικά νοικοκυριά της Κίνας διαθέτουν κινητά τηλέφωνα, η διείσδυση του Διαδικτύου στις αγροτικές περιοχές βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα. Για το λόγο αυτό, η εταιρία Nongxintong επιθυμεί τώρα να κατακτήσει μερίδιο της αγοράς ενημέρωσης για αγρότες, στην οποία κυριαρχεί σήμερα η τηλεόραση.

Οι συνδρομητές της Nongxintong χρεώνονται 6 δολάρια το χρόνο κι απολαμβάνουν έτσι των βασικών υπηρεσιών, που εξασφαλίζουν στο χρήστη μηνύματα με συμβουλές για τη σπορά ή το θερισμό, έκτακτα δελτία ακραίων καιρικών φαινομένων, μικρές αγγελίες και τιμές προϊόντων στις κεντρικές αγορές των πόλεων της χώρας.

Την ίδια στιγμή, άλλη εταιρία του Διαδικτύου, η Wokai, έχει πετύχει να φέρει σε επαφή χορηγούς μεγάλων Δυτικών χωρών με αγρότες του Σετσουάν και της Εσωτερικής Μογγολίας, που αναζητούν «μικρο-κεφάλαια» για την ανάπτυξη των μικρών αγροτικών τους επιχειρήσεων. Η ιστοσελίδα συγκεντρώνει τα στοιχεία των επίδοξων δανειστών και εκείνα των Δυτικών πιστωτών από 47 χώρες. «Η Κίνα εμφανίζει τη δεύτερη μεγαλύτερη ζήτηση για μικρο-δάνεια παγκοσμίως, χωρίς να διαθέτει καμία προσφορά», λέει ο συνιδρυτής της Wokai, Κέισι Ουίλσον. Μέσα σε δύο μόλις χρόνια, η ιστοσελίδα έχει εξασφαλίσει δάνεια ύψους 370.000 δολαρίων για τη χρηματοδότηση 500 μικρής κλίμακας επενδύσεων, από μικρά χοιροτροφεία μέχρι υπαίθρια περίπτερα πώλησης τροφίμων.

Η μεγάλη επιτυχία της Nongxintong οφείλεται στο ότι κύριος μέτοχός της είναι το κινεζικό κράτος, μόνο ικανό να εγγυηθεί την κατασκευή και αποτελεσματική συντήρηση του αναγκαίου γιγάντιου δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Αν και η εταιρία δεν έχει καταγράψει ακόμη κερδοφορία, τα στελέχη της αναφέρουν ότι οι στόχοι τους είναι μακροπρόθεσμοι και αφορούν την παροχή κοινωνικής υπηρεσίας στον απομονωμένο αγροτικό πληθυσμό πολλών κινεζικών επαρχιών.

 

22/12/2010 - kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;