Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Twitter γλυκάκιΑν περιμένετε κάποια κίνηση εκ μέρους της Τwitter προς την κατεύθυνση της δημόσιας εγγραφής... θα περιμένετε μάλλον πολύ ακόμα. Η δημοφιλέστατη υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης μπορεί ακόμα να επιβιώνει χωρίς τη «χείρα βοηθείας» της Γουόλ Στριτ. Εχοντας συγκεντρώσει επιπλέον 200 εκατ. δολάρια με επένδυση υπό την Kleiner Perkins Caufield & Buyers, η οποία ανεβάζει την αξία της στα 3,7 δισεκατομμύρια, η Twitter έχει κάθε δυνατότητα να επικεντρώνει τις προσπάθειές της όχι στην επιβίωση, αλλά στην πρόσληψη νέου προσωπικού και την προσθήκη νέων χαρακτηριστικών στις υπηρεσίες της.

Η σχέση της Twitter με την Kleiner Perkins -από τις γνωστότερες εταιρείες επένδυσης ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity) στη Σίλικον Βάλεϊ- εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τις εικασίες σχετικά με τις δυνατότητες κερδοφορίας μιας υπηρεσίας που διακινεί καθημερινά περισσότερα από 65 εκατομμύρια σύντομα μηνύματα (tweets) των 140 χαρακτήρων, με περισσότερους από 175 εκατομμύρια χρήστες. Η Kleiner Perkins είχε επενδύσει στο παρελθόν μεταξύ άλλων στην ίδια την κορυφαία μηχανή αναζήτησης στον κόσμο, Google, καθώς και τη μεγαλύτερη διαδικτυακή έμπορο, Amazon.com. Η αξία της πρώτης ανέρχεται σήμερα στα 190 δισ. δολάρια, ενώ της δεύτερης υπερβαίνει τα 80 δισεκατομμύρια.

Η Twitter έχει συγκεντρώσει περί τα 360 εκατ. δολάρια από την έναρξή της, το 2007. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της έχει προέλθει από συμφωνίες οι οποίες παρέχουν στην Google, την Bing της Microsoft και άλλες ιντερνετικές υπηρεσίες καλύτερη πρόσβαση στη ροή μηνυμάτων της. Τον Σεπτέμβριο του 2009, όταν ο αριθμός των συνδρομητών της έφθανε τα 25 εκατομμύρια άτομα, συγκέντρωσε 100 εκατ. δολάρια, με επένδυση των T. Rowe Price Group, Insight Venture Partners, Spark Capital και Institutional Venture Partners, ανεβάζοντας τότε την αξία της στο 1 δισ. δολάρια. Το τελευταίο οκτάμηνο επέτρεψε να εμφανίζονται διαφημιστικά μηνύματα ανάμεσα στις συνομιλίες.

Η Twitter δεν έχει ορίσει χρονοδιάγραμμα για τυχόν δημόσια εγγραφή που θα επέτρεπε στους σημερινούς χρηματοδότες της να εξαργυρώσουν την επένδυσή τους και θα έδινε σε άλλους την ευκαιρία να αγοράσουν μετοχές της. Τα στελέχη της έχουν επανειλημμένως διαβεβαιώσει ότι δεν βιάζονται να προχωρήσουν σε τέτοια κίνηση. Εξίσου πιθανή εξέλιξη, ωστόσο, παραμένει η πώληση σε μεγαλύτερη εταιρεία. Κάτι το οποίο ενδεχομένως προοιωνίζεται η προσθήκη δύο νέων στελεχών στο εννεαμελές διοικητικό συμβούλιό της, των επιτυχημένων επιχειρηματιών Μάικ Μακιού και Ντέιβιντ Ρόζενμπλατ, οι οποίοι έχουν εμπειρία σε τέτοιες πωλήσεις.

Οπως έγινε γνωστό, το 2007 ο κ. Μακιού πώλησε την TellMe, εταιρεία που ειδικεύεται στο λογισμικό αναγνώρισης φωνής, στη Microsoft αντί 800 εκατ. δολαρίων. Σήμερα διοικεί τη Flipboard, άλλη μια νεόκοπη εταιρεία που στηρίζει η Kleiner Perkins. Ο κ. Ρόζενμπλατ ήταν διευθύνων σύμβουλος της υπηρεσίας ηλεκτρονικών διαφημίσεων DoubleClick το 2008, όταν η τελευταία πωλήθηκε στην Google αντί 3,2 δισ. δολαρίων.

 

23/12/2010 - A.P., Bloomberg / kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;