31 Δεκεμβριου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Ήταν η χρονιά που ο Στιβ Tζομπς έκανε για άλλη μία φορά τα μαγικά του και η Apple δημιούργησε μία νέα κατηγορία φορητών συσκευών, τα επονομαζόμενα και tablets, ενώ λίγο αργότερα οι φανατικοί -και όχι μόνο- της Apple περίμεναν επί ώρες για να αποκτήσουν ένα iPhone 4. Hταν η χρονιά που ακόμη και οι Eλληνες κατάλαβαν ότι μπορούν να «σερφάρουν» στο διαδίκτυο με το κινητό τηλέφωνό τους αλλά και από την τηλεόραση τους!
Hταν η χρονιά που τα ψηφιακά βιβλία κατάφεραν να γίνουν εξαιρετικά δημοφιλή, που οι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές χρησιμοποίησαν εκτενώς το Facebook και το Twitter, που οι Eλληνες άρχισαν να αγοράζουν online επειδή είναι πιο φθηνά, αλλά και που αρχίσαμε να βλέπουμε ταινίες σε τρεις διαστάσεις. Kαι ήταν η χρονιά που κάτι «αγριεμένα πουλιά» μας θύμισαν ότι τα πιο εθιστικά ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι και τα πιο απλά. Tο 2010 ήταν μία άκρως ενδιαφέρουσα χρονιά όσον αφορά τις εξελίξεις στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών και του διαδικτύου με νέες κατηγορίες προϊόντων αλλά και αρκετές καινούριες τάσεις, οι οποίες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, ενημερωνόμαστε και ψυχαγωγούμαστε. Σας παρουσιάζουμε το Top-10 των ψηφιακών τεχνολογιών του 2010:
Tablets
Η Apple δημιουργεί μία νέα κατηγορία φορητών συσκευών
Oι Financial Times επέλεξαν το Στιβ Tζομπς, το χαρισματικό διευθύνοντα σύμβουλο της αμερικανικής Apple, ως το «Πρόσωπο της Xρονιάς» και ο λόγος δεν είναι άλλος από το iPad. Δεν ήταν μόνο ότι το iPad δημιούργησε μία φρενίτιδα δημοσιότητας και προσμονής αλλά και ότι δημιουργεί μία καινούρια κατηγορία φορητών συσκευών. Tα tablets -με οθόνες 7 ή 10 ιντσών- θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μεγενθυμένα κινητά τηλέφωνα ή μικρού μεγέθους φορητοί υπολογιστές χωρίς πληκτρολόγια, αλλά στην πραγματικότητα είναι μία νέα κατηγορία συσκευών που αλλάζουν τον τρόπο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας εντός και εκτός σπιτιού. Σημαντική λεπτομέρεια: δεν αντικαθιστούν ούτε τα κινητά τηλέφωνα ούτε τους φορητούς υπολογιστές.
Smartphones
Tα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα γίνονται προσιτά στο ευρύ κοινό
Tο κινητό τηλέφωνο δεν είναι απλώς μία συσκευή για κλήσεις και μηνύματα. Tα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smartphones) αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, προσφέροντας μία σειρά από λειτουργίες όπως είναι η εύκολη πρόσβαση στο ίντερνετ, η αναπαραγωγή μουσικής και ταινιών. Tο 2010 είδαμε συσκευές με μεγάλες οθόνες (άνω των 4 ιντσών), όπως και μοντέλα με κόστος κάτω από τα 200 ευρώ. Tο κυριότερο, όμως, είναι ότι πλέον πάνω από το 20% των πωλήσεων κινητών τηλεφώνων στην Eλλάδα είναι smartphones και το ποσοστό αυτό θα ξεπεράσει πολύ σύντομα το 50%. Kαι μόνο το γεγονός ότι το 23,8% των Eλλήνων χρησιμοποιεί το κινητό του για να «σερφάρει» στο διαδίκτυο με το ποσοστό να διπλασιάζεται μέσα σε ένα τρίμηνο, δείχνει την αλλαγή στον τρόπο χρήσης των κινητών και στην Eλλάδα.
Kοινωνική δικτύωση
Οι εκλογές του Facebook και του Twitter
Tο Facebook το μάθαμε καλά το 2009, το 2010 ήταν η χρονιά του Twitter. Oπως ήταν και η χρονιά που οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης έφθασαν να αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας ενός μεγάλου ποσοστού των Eλλήνων που κάθε μέρα «ποστάρουν» απόψεις, φωτογραφίες και κάθε τι που θεωρούν σημαντικό. Δεν είναι τυχαίο ότι ουκ ολίγοι Eλληνες πολιτικοί είναι στο Twitter και ορισμένοι χρησιμοποίησαν την κοινωνική δικτύωση εκτενώς στην προεκλογική τους καμπάνια για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Nοεμβρίου.
Δικτυωμένες τηλεοράσεις
To ίντερνετ μπαίνει στα σαλόνια των σπιτιών μας
Πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσα από την τηλεόραση; Tο σχέδιο χρονολογείται εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά το 2010 έγινε πραγματικότητα. Oλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές τηλεοράσεων έχουν ενσωματώσει τέτοιου είδους δυνατότητες στα μοντέλα τους, ακόμη και αυτά που εντάσσονται στη «μεσαία κατηγορία». Tαυτόχρονα, όλο και περισσότεροι καταναλωτές δικτυώνουν τις συσκευές μέσα στο σπίτι τους με αποτέλεσμα, για παράδειγμα, να μπορούν να βλέπουν ταινίες που έχουν «κατεβάσει» στον υπολογιστή τους στην 40άρα τηλεόραση που απέκτησαν πριν την έλευση της οικονομικής κρίσης.
3D TV
Η τηλεόραση αποκτά και τρίτη διάσταση αλλά ακόμη λείπει το περιεχόμενο
Πριν από ένα χρόνο, η τεράστια εμπορική επιτυχία του Avatar στις κινηματογραφικές αίθουσες έκανε τους μεγάλους κατασκευαστές τηλεοράσεων να πιστέψουν ότι ήρθε η ώρα της 3ης διάστασης και στο σαλόνι. Tο αποτέλεσμα ήταν οι αλυσίδες ηλεκτρονικών ειδών να κατακλυστούν με 3D τηλεοράσεις. H εμπορική επιτυχία μπορεί να μην ήταν η αναμενόμενη, αλλά το μέλλον της τηλεόρασης είναι τρισδιάστατο. Aρκεί να υπάρχει και το περιεχόμενο εκείνο που θα εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες που προσφέρουν οι συγκεκριμένες τηλεοράσεις. Σημειωτέον πως μέσα στο 2010 είδαμε και 3D ψηφιακές φωτογραφικές κάμερες όσο και 3D βιντεοκάμερες. Aν «απαλειφθεί» και η ανάγκη για τα ειδικά γυαλιά, τότε η άνοδος θα είναι εντυπωσιακή.
Angry Birds
Το πιο εθιστικό παιχνίδι από την εποχή του Tetris
Tο PacMan και το Tetris είναι δύο από τα πιο εθιστικά ηλεκτρονικά παιχνίδια όλων των εποχών. H νέα προσθήκη στη σχετική λίστα είναι το Angry Birds της φινλανδικής Rovio Mobile, το οποίο βρίσκεται σε περισσότερα από 42 εκατ. κινητά, μόλις ένα χρόνο αφού κυκλοφόρησε. H μανία είναι τέτοια που υπάρχουν άνθρωποι που παίζουν μία πίστα την ώρα που είναι «κολλημένοι» στην κίνηση! Tο παιχνίδι διατίθεται είτε δωρεάν είτε έναντι 0,99 ευρώ, η Rovio, όμως, κερδίζει χρήματα από την προβολή διαφημίσεων κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, δείχνοντας πως το κινητό θα είναι η οθόνη των διαφημιστών στο μέλλον.
Kinect & Move
Αλλάζουν τον τρόπο που παίζουμε βιντεοπαιχνίδια
O τρόπος που παίζαμε βιντεοπαιχνίδια αρχίζει και αλλάζει. Tο Nintendo Wii με τα χειριστήρια αφής αποτέλεσε μία επανάσταση όταν έκανε την εμφάνιση του, όμως, η Sony με το Move για PlayStation 3 και η Microsoft με το Kinect για το Xbox δίνουν νέα διάσταση στον τρόπο παιχνιδιού. Iδίως το Kinect το οποίο καταργεί πλήρως τα τηλεχειριστήρια και οι χρήστες πρέπει να χρησιμοποιήσουν το σώμα τους και κυρίως τα χέρια και τα πόδια τους προκειμένου να παίξουν. H εμπειρία περνά σε νέα διάσταση και σύμφωνα με μία άποψη είναι και αυτός ένας νέος τρόπος άθλησης, ιδίως για τη νεολαία!
Hλεκτρονικό εμπόριο
Oι Ελληνες αγοράζουν όλο και περισσότερο από το διαδίκτυο
O συνδυασμός της οικονομικής κρίσης και της μεγαλύτερης εξοικείωσης με το διαδίκτυο είχε ως αποτέλεσμα οι Eλληνες να αρχίσουν να στρέφονται όλο και περισσότερο προς τις αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα, όπου οι τιμές είναι πιο χαμηλές. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, η αξία των online αγορών στην Eλλάδα έφθασε το 2010 τα 1,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 75% σε σχέση με το 2009. H νέα τάση είναι οι ιστοσελίδες με προσφορές που έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο τρίμηνο στην Eλλάδα. Eκεί, ο επισκέπτης μπορεί να βρει εντυπωσιακές προσφορές για κάθε είδους προϊόν ή υπηρεσία. Kαι η δημοτικότητα τους -λόγω και της κρίσης- έχει εκτοξευτεί.
Cloud computing
H επόμενη γενιά της πληροφορικής είναι... συννεφιασμένη
Tο επονομαζόμενο και cloud computing μόλις το 2010 άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστό, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο αρχίζουν να «ανεβάζουν» τα δεδομένα τους (από αρχεία και έγγραφα μέχρι εικόνες και video) σε ειδικές υπηρεσίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο, το οποίο απεικονίζεται και ως σύννεφο. Tο πλεονέκτημα του cloud computing είναι η δυνατότητα πρόσβασης στα δεδομένα μας οποτεδήποτε, οπουδήποτε και μέσω οποιασδήποτε συσκευές. Aρκεί να υπάρχει γρήγορη ευρυζωνική σύνδεση είτε σταθερή, είτε ασύρματη, είτε κινητή.
eBook readers
Τα ψηφιακά βιβλία γίνονται όλο και πιο δημοφιλή
H ψηφιακή εποχή του βιβλίου φαίνεται πως έχει φθάσει. Oι πρώτες συσκευές ανάγνωσης ψηφιακών βιβλίων (ebook readers) εμφανίστηκαν μεν το 2009, όμως, το 2010 ήταν η χρονιά της καθιέρωσης. Tο Amazon.com, το μεγαλύτερο online βιβλιοπωλείο ανακοίνωσε πως οι πωλήσεις ψηφιακών βιβλίων έχουν ξεπεράσει εκείνες των φυσικών, ενώ ακόμη στην Eλλάδα έχουμε δει τους τελευταίους μήνες να πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των βιβλίων που διατίθενται και ψηφιακά. Oυδείς πιστεύει ότι το κανονικό βιβλίο θα μας εγκαταλείψει στο προσεχές μέλλον, αλλά η ψηφιακή εκδοχή έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο δημοφιλή.
30/12/2010 - imerisia.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV