Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

tech-lifeΠέντε µεγάλες αλλαγές έρχονται στην τεχνολογική ζωή µας τα επόµενα πέντε χρόνια.Η κυριαρχία των φωτοβολταϊκών συσκευών, οι ιατρικές προβλέψεις µέσω DNA, το ίντερνετ που... µιλάει, οι προσωπικοί βοηθοί στα ψώνια και οι υπενθυµίσεις παντού είναι οι εξελίξεις που οραµατίζεται η IBM για την επόµενη πενταετία. Η λίστα «Πέντε σε Πέντε» δηµιουργήθηκε µε βάση ανάλυση των τάσεων της αγοράς και της κοινωνίας, καθώς και αναδυόµενες τεχνολογίες από τα εργαστήρια της εταιρείας.

Αναλυτικά, οι πέντε προβλέψεις της IBM είναι:

1. Φωτοβολταϊκά παντού: Μπορεί σήµερα να τα βλέπουµε στις στέγες των σπιτιών και σε εξειδικευµένες εγκαταστάσεις, την επόµενη πενταετία ωστόσο θα κάνουν την εµφάνισή τους σχεδόν στο σύνολο των δραστηριοτήτων µας. Σε παράθυρα, κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, αυτοκίνητα, ακόµα και σε ρούχα, τα εύκαµπτα ηλιακά φιλµ αναµένεται να βρουν ποικιλία εφαρµογών, φέρνοντας την επανάσταση της φορητής ηλιακής ενέργειας. Αν και µέχρι σήµερα τα υλικά και η διαδικασία παραγωγής ηλιακών είχαν απαγορευτικό κόστος, κάτι που δυσκόλευε την επέκταση των φωτοβολταϊκών, την επόµενη πενταετία τα πράγµατα θα αλλάξουν, µε τη δηµιουργία µεµβρανών που ενσωµατώνουν ηλιακούς συλλέκτες πυριτίου εξασφαλίζοντας ευκολία στη χρήση και χαµηλότερο κόστος.

2. Γενετικός «µάντης»: Γενετικοί χάρτες που αποκαλύπτουν προδιαθέσεις για ασθένειες και τρόπους πρόληψής τους θα είναι στη διάθεσητων γιατρών και των ασθενών τους. Με λιγότερα από 200 δολάρια ο καθένας θα µπορεί να πραγµατοποιήσει µια πλήρη σάρωση του γονιδιώµατος για τον εντοπισµό προβληµατικών γονιδίων.

Στη συνέχεια, οι γιατροί θα χρησιµοποιούν τα αποτελέσµατα για να συστήσουν φάρµακα καιαλλαγές στον τρόπο ζωής, ενώ οι φαρµακευτικές εταιρείες θα µπορούν να αναπτύσσουν στοχευµένες και εξατοµικευµένες θεραπείες.

3. Το ίντερνετ…µιλάει: Ξεχάστε τα πληκτρολόγια. Την επόµενη πενταετία, η πλοήγηση στο ίντερνετ θα αλλάξει δραστικά καθώς θα κυριαρχήσουν οι τεχνολογίες αναγνώρισης οµιλίας που µπορεί να στείλουν το πληκτρολόγιο και το ποντίκι στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Μάλιστα, πέραν αυτών, η IBM εκτιµά ότι θα κάνουν την εµφάνιση τους και φωνητικοί διαδικτυακοί τόποι, οι οποίοι θα απαντούν σε ερωτήσεις από το τηλέφωνο χωρίς να απαιτείται καν η χρήση υπολογιστή.

4. Ψώνια µε e-βοηθούς: Ταλαιπωρείστε στα ψώνια γιατί δοκιµάζετε λάθος νούµερο στα ρούχα ή δεν βρίσκετε υπάλληλο για να σας εξυπηρετήσει; Κάντε λίγη υποµονή καθώς την ερχόµενη πενταετία τα δοκιµαστήρια και άλλοι χώροι αγορών θα αρχίσουν να εφοδιάζονται µε ψηφιακούς βοηθούς. Συγκεκριµένα, οθόνες αφής και εικονικοί υπάλληλοι θα βοηθούν κατά την επιλογή ρούχων και συνδυασµών, προσφέροντας παράλληλα άµεση πρόσβαση σε γνώµες και κριτικές άλλων αγοραστών. Ηδη,για παράδειγµα, υπάρχουν στο iPhone εφαρµογές µε τις οποίες οι πελάτες µπορούν να στέλνουν εικόνες του εαυτού τους φορώντας τα διάφορα ρούχα σε συγγενείς και φίλους για να του πουν τη γνώµη τους.

5. Ξεχάστε την… αφηρηµάδα: Αν ξεχνάτε και πρέπει να έχετε µαζί σας σηµειώµατα, κλωστές και άλλα… βοηθήµατα,µην απελπίζεστε. Μέσα σε πέντε χρόνια φορητές και σταθερές συσκευές µε κάµερες και µικρόφωνα θα καταγράφουν αυτόµατα δραστηριότητες και συνοµιλίες, θα τις αναλύουν και θα αποφασίζουν πότε ο χρήστης χρειάζεται κάποια υπενθύµιση. Όταν ο χρήστης περάσει δίπλα από το µανάβικο, το έξυπνο κινητό του, εφοδιασµένο µε τεχνολογία GPS, θα του υπενθυµίζει ότι πρέπει να αγοράσει συγκεκριµένα φρούτα και λαχανικά. Ακόµα και οι τηλεοράσεις, τα τηλεκοντρόλ και τα τραπέζια θα µας προσφέρουν –επιλεκτική– πρόσβαση στο παρελθόν µας, υπενθυµίζοντάς µας τις αγαπηµένες µας εκποµπές, τα φαγητά ή τα ποτά που προτιµάµε και τα ψώνια που πρέπει να κάνουµε.

 

28/12/2010 - ndigital @ tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;