Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )
Ευρετήριο Άρθρου
Τηλεπικοινωνίες 2010
Τα ορόσημα του 2010
Το μακρινό (;) FTTH και το κοντινό VDSL No.2
Το rural broadband και το FTTx στις πόλεις της ελληνικής περιφέρειας
"Και οι τρεις..."
Τι περιμένουμε από το 2011
Όλες οι Σελίδες

Η ανασκόπηση του adslgr.com

Οι τάσεις της αγοράς

Οι ευρυζωνικές συνδέσεις συνεχίζονται να αυξάνονται στην χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου της Κοινωνίας της Πληροφορίας για το πρώτο εξάμηνο του 2010, φτάνοντας τις 2.154.000, όμως πλέον παρατηρείται μία χαρακτηριστική κόπωση. Κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους προστέθηκαν μόλις 49.206 νέες γραμμές, νούμερο που αποτελεί την δεύτερη χειρότερη επίδοση από τις αρχές του 2006. Αν και ασφαλώς ο μικρός αυτός αριθμός αποδίδεται και στην θερινή περίοδο είναι σαφές πως είναι επηρεασμένος από την τρέχουσα οικονομική συγκυρία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η αγορά της Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο (ΑΠΤΒ) συνεχίζεται να ανεβαίνει, αν και με μικρότερους ρυθμούς. Η δυναμική της ζήτησης σε αυτόν τον τομέα φαίνεται πως συντηρείται τόσο από μεμονωμένες προσφορές όσο και από τα συνδυαστικά πακέτα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, αφού πλέον για πολλούς χρήστες η περικοπή μέρους του μηνιαίου κόστους είναι οδηγός επιλογής παρόχου.

Αδύνατος κρίκος σε αυτές τις πιέσεις για χαμηλότερες τιμές φαίνεται πως είναι ο ΟΤΕ ο οποίος είδε για πρώτη φορά να μειώνονται οι ευρυζωνικοί του πελάτες σε απόλυτα νούμερα. Οι adsl συνδέσεις του Οργανισμού έφτασαν τις 1.084.778 στις 30/9/2010 έναντι 1.087.996 στις 30/6/2010, μείωση 1.9%. Τα αρνητικά σημάδια για τον ΟΤΕ είχαν ήδη κάνει την εμφάνιση τους από το δεύτερο τρίμηνο του έτους, κατά το οποίο η αύξηση των adsl συνδέσεων ήταν μόλις 0.14%. Το λανσάρισμα του double play δεν κατάφερε να συγκρατήσει την πορεία αυτή, ενώ σίγουρα το Conn-x TV συνεχίζει, παρά το περιεχόμενο του, να επιβεβαιώνει την δύσκολη πορεία του iptv στην Ελλάδα. Αντιθέτως ο ΟΤΕ μπορεί να διατηρεί σοβαρές ελπίδες από την δορυφορική του πλατφόρμα της οποία ελπίζουμε πως θα την δούμε - κυριολεκτικά- σύντομα.

Στον χώρο των εναλλακτικών παρόχων τα νέα ναι μεν -όπως είδαμε- είναι καλύτερα από πλευράς ρυθμού αύξησης συνδρομητών, όμως οι δυσκολίες είναι διαυγέστατα ορατές: οι πολύμηνες συζητήσεις των δύο μεγαλύτερων εταιρειών, Forthnet και Hellas Online, δεν αποδεικνύουν τίποτε άλλο παρά την μεγάλη πίεση που δέχονται οι εταιρείες από τον δανεισμό τους. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως η κινητικότητα και οι συζητήσεις για συγχωνεύσεις (ίσως πιο αληθοφανείς από ποτέ) υπογραμμίζουν το αδιέξοδο μοντέλο ανάπτυξης των εναλλακτικών παρόχων δια της μεθόδου του δανεισμού και της λειτουργίας κάτω του κόστους. Η πρόσφατη άρνηση της Vodafone να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Hellas Online είναι μία σαφέστατη ένδειξη του κλίματος, αν και τόσο η Hellas Online όσο και η Forthnet βρίσκονται σε σαφώς καλύτερες -λόγω του μεγέθους του πελατολογίου τους- θέσεις από την On Telecoms το μέλλον της οποίας, μαζί με την συγχωνευθείσα Vivodi, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως είναι άδηλο.

H Wind είναι μια ξεχωριστή περίπτωση αφού το 2010 ήταν έτος αναβάπτισης και απαλλαγής από ένα σημαντικό κομμάτι των χρεών της. Παρά την σαφή βελτίωση της θέσης της στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας, η μάχη στην κινητή τηλεφωνία συνεχίζεται και η εταιρεία εξακολουθεί να βρίσκεται τρίτη. Η διαγραφή των υποχρεώσεων προς τους ομολογιούχους την έφερε για μία ακόμα φορά στο επίκεντρο των συζητήσεων για συγχωνεύσεις, αυτήν την φορά με την Forthnet.

Σε αντίθετη πορεία βρίσκεται η κυπριακή Cyta η οποία πριν λίγες μέρες διακριτικά μπήκε στην αγορά τηλεφωνίας και ευρυζωνικότητας της Αττικής, μετά από μία πετυχημένη παρουσία σε νομούς της περιφέρειας. Αν και δεν υπήρξε σενάριο εξαγοράς που να μην φημολογηθεί πως θα συμμετάσχει η Cyta, η εταιρεία διατηρεί την αυτόνομη πορεία της και το ίδιο συνεχίζει να πράττει και η Netone η οποία υπέστη πρόσφατα μια σημαντική διοικητική αλλαγή στην ηγεσία της, γεγονός που δίνει ελπίδες για την συνέχιση της λειτουργίας της.

Πριν όμως δούμε την πραγματικότητα που κρύβουν οι αριθμοί, ας θυμηθούμε τα γεγονότα που σημάδεψαν την αγορά των τηλεπικοινωνιών το 2010.



δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;