Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Φανταστείτε τον ψηφιακό τρισδιάστατο εαυτό σας να περιηγείται εικονικά στο ψηφιακό τρισδιάστατο Μουσείο της Ακρόπολης και να παρατηρεί τα εκθέματα ενώ ανταλλάσσει κουβέντες με άλλους ψηφιακούς τρισδιάστατους επισκέπτες του Μουσείου, όπως και με τον ψηφιακό τρισδιάστατο, αλλά εικονικό, ξεναγό του Μουσείου, ο οποίος λύνει τις όποιες απορίες, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη που τον διακρίνει. Την ίδια ώρα ο πραγματικός εαυτός σας, με σάρκα και οστά, βρίσκεται στη θαλπωρή του διαμερίσματός σας και βλέπει όλα όσα διαδραματίζονται στην οθόνη του υπολογιστή, της τηλεόρασης ή του κινητού τηλεφώνου.

Θυμίζει λίγο την ταινία «Άβαταρ» και τα διαδικτυακά παιχνίδια Second Life και Warcraft, προσομοιάζοντας σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας; Ισως, αν και όχι για πολύ.

Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεματικής - λογότυποΕπιστήμονες και ερευνητές του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεματικής του Εθνικού Κέντρου Ερευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΠΤΗΛ-ΕΚΕΤΑ) στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης συνεργάζονται στενά με συναδέλφους τους από τη Βρετανία, την Ιρλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία και την Κορέα για να διερευνήσουν πώς οι πολυμεσικές εφαρμογές (βίντεο, εικόνα, ήχος, τρισδιάστατα αντικείμενα) μπορούν να συντεθούν σε μια ολοκληρωμένη χρήση και να διακινούνται μέσω του Διαδικτύου του μέλλοντος.

Το μελλοντικό Διαδίκτυο θα είναι μια εξελιγμένη εκδοχή του σημερινού ευρυζωνικού Διαδικτύου, με στόχο να μπορεί να μεταφέρει πιο «βαριά» πακέτα δεδομένων, ενώ μπορεί να έχει διάφορες συνιστώσες: το Διαδίκτυο των υπηρεσιών, των δικτύων, των πολυμέσων, ανέφερε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ΙΠΤΗΛ-ΕΚΕΤΑ, ερευνητής Γ΄ βαθμίδας, δρ Πέτρος Δάρας. Ο ίδιος σημείωσε πως το «τρισδιάστατο Διαδίκτυο» μπορεί να αξιοποιηθεί σε πλήθος εμπορικών εφαρμογών, όπως είναι η προώθηση των μουσείων και χώρων πολιτισμού, η εκπαίδευση, ο αθλητισμός και η ιατρική, για εξ αποστάσεως χρήσεις.

«Προσπαθούμε να απεικονίσουμε τον πραγματικό κόσμο στο Διαδίκτυο με όλες τις διαστάσεις του - μήκος, πλάτος, βάθος, αλλά και χρόνο. Επιχειρούμε την αλληλεπίδραση μεταξύ πραγματικών απεικονίσεων και μεταξύ πραγματικού και εικονικού», παρατήρησε ο κ. Δάρας. Ενας χορευτής, για παράδειγμα, θα μπορούσε να προπονηθεί με έναν σπουδαίο δάσκαλο που θα ήταν αδύνατον να συναντήσει διά ζώσης, εμβαπτίζοντας το «άβαταρ» του σε ένα ψηφιακό περιβάλλον όπου θα συναντήσει το «άβαταρ» του δασκάλου, εξήγησε ο βοηθός έρευνας του ΙΠΤΗΛ-ΕΚΕΤΑ, κ. Λ. Γυμνόπουλος.

Οπως τόνισε ο κ. Δάρας, η προσπάθεια που γίνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Δίκτυο Αριστείας 3Dlife» (2010-2013), είναι η δικτύωση των επιμέρους ερευνητικών ομάδων. Σε μια πενταετία θα είναι δυνατή η εμπορική αξιοποίηση της εφαρμογής.

 

29/12/2010 - Ζώγια Kουταλιανού / kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;