09 Ιανουαριου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Τα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών έχουν γίνει εμπορεύσιμο αγαθό στη μαύρη αγορά που ανθεί στο Διαδίκτυο, προειδοποιεί νέα έκθεση της Europol.
Η έκθεση επισημαίνει ότι το μέγεθος αυτής της παράνομης αγοράς παραμένει άγνωστο, παραθέτει όμως μια πρόσφατη εκτίμηση της McAfee, γνωστής εταιρείας ασφάλειας υπολογιστών, σύμφωνα με την οποία η οικονομική απώλεια για τις επιχειρήσεις ανέρχεται στα 750 δισ. ευρώ το χρόνο,
«Εγκληματίες εμπορεύονται δεδομένα πιστωτικών καρτών σε τιμές έως και 30 δολάρια ανά κάρτα, και πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς για 10 έως 125 δολάρια. Ακόμα και τα δεδομένα για λογαριασμούς email αξίζουν έως και 12 δολάρια σε αυτή την προηγμένη και αυτάρκη οικονομία» αναφέρει η Europol.
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πιο αποτελεσματικά, η υπηρεσία ζητά συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Κέντρου Κυβερνοεγκλήματος, όπως πρότεινε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Κοινωνικότητα, πηγή εσόδων
Ο «εγκληματικός υπόκοσμος» του Διαδικτύου επεκτείνεται τα τελευταία χρόνια στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, εφαρμόζοντας τακτικές «κοινωνικής μηχανικής» -ο όρος αναφέρεται στην παραπλάνηση των χρηστών ώστε να αποκαλύψουν μόνοι τους κωδικούς πρόσβασης και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες.
«Κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλεύονται την εμπιστοσύνη των χρηστών -οι οποίοι θεωρούν ότι βρίσκονται σε ένα "ασφαλές" δίκτυο ανθρώπων που γνωρίζουν- εισάγοντας κακόβουλο λογισμικό στις αναρτήσεις και μοιράζοντας συνδέσμους που οδηγούν σε πλαστούς δικτυακούς τόπους, σχεδιασμένους να εξάγουν προσωπικά δεδομένα».
Στις ΗΠΑ, αναφέρει η ευρωπαϊκή αστυνομία, το 33% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αναφέρει περιστατικά μόλυνσης μέσω υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης. Από τις μολυσμένες αυτές εταιρείες, το 35% αναφέρει ότι οικονομικές απώλειες.
Η Europol προειδοποιεί ακόμα τους χρήστες να μην αποκαλύπτουν τις γεωγραφικές τους συντεταγμένες σε κοινωνικά δίκτυα, ειδικά αν είναι εμφανές ότι έχουν αφήσει περιουσιακά στοιχεία τους απροστάτευτα στο σπίτι ή άλλες τοποθεσίες.
Το προφίλ του κυβερνοαπατεώνα
Το οργανωμένο κυβερνοέγκλημα βασίζεται σε μια «πλήρως ανεπτυγμένη υποδομή από χάκερ και προγραμματιστές κακόβουλου κώδικα, ειδικευμένες υπηρεσίες φιλοξενίας ιστοσελίδων, και νοικιασμένα δίκτυα χιλιάδων μολυσμένων υπολογιστών, οι οποίοι μπορούν να πραγματοποιούν αυτοματοποιημένες online επιθέσεις και να κλέβουν προσωπικά δεδομένα».
Το οργανωμένο κυβερνοέγκλημα δημοσιεύει επίσης αγγελίες για να στρατολογήσει τα λεγόμενα «μουλάρια» (mules), ανθρώπους που αναλαμβάνουν να ρευστοποιήσουν τα κλεμμένα δεδομένα χρησιμοποιώντας τα για οικονομικές συναλλαγές.
Τα προσόντα των ανθρώπων που εμπλέκονται στο κυβερνοέγκλημα «σπάνια ταιριάζουν με το παραδοσιακό προφίλ των διεθνών ομάδων οργανωμένου εγκλήματος» επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.
«Αυτοί οι κυβερνοεγκληματίες είναι συνήθως νέοι με υψηλά προσόντα, κάτω των 25 ετών, οι οποίοι συχνά στρατολογούνται σε πανεπιστήμια»...
07/01/2011 - tovima.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV