Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

ecardΑυτό που έμοιαζε με αθώο e-mail χριστουγεννιάτικων ευχών από τον Λευκό Οίκο ήταν στην πραγματικότητα κακόβουλο λογισμικό, υποκλοπέας στοιχείων από τους υπολογιστές των παραληπτών. Εκείνοι που έλαβαν την ψεύτικη «κάρτα» του Λευκού Οίκου, στέλνοντας εν αγνοία τους αρχεία του υπολογιστή τους στους άγνωστους κατασκευαστές του κακόβουλου λογισμικού ήταν κυρίως υπάλληλοι της αμερικανικής κυβέρνησης. Οι υπολογιστές που φαίνεται να ενδιέφεραν περισσότερο τους χάκερ ήταν οι υπολογιστές της υπηρεσίας που ασχολείται με την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Η νέα διαρροή στοιχείων συνέβη ακριβώς τη στιγμή που η αμερικανική κυβέρνηση επιχειρεί να ενισχύσει την ασφάλεια των συστημάτων της, μετά τις διαρροές διαβαθμισμένων εγγράφων προς την ιστοσελίδα WikiLeaks. Οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι η «χριστουγεννιάτικη κάρτα» πέτυχε να αφαιρέσει στοιχεία από υπολογιστές της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά ότι τα στοιχεία αυτά δεν ήταν εμπιστευτικά. Η κόκκινη χριστουγεννιάτικη κάρτα με το πολύχρωμο δέντρο καλούσε τους αποδέκτες να κάνουν «κλικ» σε μία διεύθυνση. Το «κλικ» αυτό ήταν αρκετό ώστε να μολυνθούν οι υπολογιστές με λογισμικό τύπου ZeuS, ειδικά σχεδιασμένο ώστε να εντοπίζει αρχεία τύπου Microsoft Word και Excell και να τα στέλνει στους άγνωστους χάκερ.

Μικρής κλίμακας και στοχευμένη επίθεση

Ειδικοί στην ασφάλεια υπολογιστικών συστημάτων χαρακτήρισαν την επίθεση μικρής κλίμακας και στοχευμένη, στοιχεία που την κατέστησαν μη ανιχνεύσιμη από τα ειδικά εργαλεία εντοπισμού κακόβουλου λογισμικού. Το e-mail φέρεται να εστάλη την παραμονή των Χριστουγέννων με τη βοήθεια εξυπηρετητή (server) στη Λευκορωσία.

 

06/01/2011 - kathimerini.gr με πληροφορίες από AP

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;