11 Ιανουαριου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Τα τεχνολογικά επιτεύγματα μειώνουν τη μοναξιά και βοηθούν τα άτομα της τρίτης ηλικίας να περνάνε πιο όμορφα
Συνήθως, όταν οι ειδικοί συζητούν περί τεχνολογίας και τρίτης ηλικίας, επικεντρώνονται στη σημασία των διαφόρων συστημάτων που μπορούν να ενισχύουν την ασφάλεια των ηλικιωμένων και διασφαλίζουν ακόμα και υπό τις δυσκολότερες συνθήκες τη μακροημέρευσή τους. Πιο δημοφιλή είναι τα συστήματα ειδοποίησης συγγενών και ειδικών στην περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με την υγεία του ηλικιωμένου. Ωστόσο, οι μεγαλύτεροι δεν έχουν μόνο προβλήματα υγείας. Κατά συνέπεια η τεχνολογία δεν θα πρέπει μόνο να τους κρατά ασφαλείς, αλλά και να τους διασκεδάζει και να τους κάνει ευτυχισμένους.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι για να απολαύσουν τα τεχνολογικά επιτεύγματα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δεν θα πρέπει να αγοράζουν την «τελευταία λέξη της μόδας», το πιο σύγχρονο γκάτζετ. Θα πρέπει κυρίως να αναζητούν συσκευές ή λογισμικό που καλύπτει μια βασική τους ανάγκη, συσκευές που τους είναι σε κάποιο βαθμό οικείες.
«Το μεγάλο ερώτημα -εξηγεί ο δρ Γκάρι Σμολ, διευθυντής του Κέντρου Τρίτης Ηλικίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας- είναι τελικά ποιο είναι το κίνητρο που οδηγεί τον παππού και τη γιαγιά στα καταστήματα ηλεκτρονικών». Ο δρ Σμολ, συγγραφέας του iBrain: Surviving the Technological Alteration of the Human Mind, εξηγεί ότι «αν θέλουμε να προσαρμοστούν οι ηλικιωμένοι στη σύγχρονη τεχνολογία και να τη χρησιμοποιήσουν, πρέπει κατά κάποιο τρόπο να διαβάσουμε τη σκέψη τους και να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που θα τους έκανε να αποφασίσουν ότι οι εξελιγμένες νέες συσκευές έχουν θέση στη ζωή τους, ότι μπορούν να τους διευκολύνουν και να τους διασκεδάσουν».
Ο δρ Σμολ, επίσης, υποστηρίζει ότι κάθε συσκευή που θα έχει ως αγοραστικό στόχο τους μεγαλύτερους σε ηλικία καταναλωτές θα πρέπει να πληροί τρία κριτήρια: θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι απλή στη χρήση, να διαθέτει τηλεφωνική υποστήριξή έτσι ώστε κάθε χρήστης να μαθαίνει άμεσα και εύκολα την απάντηση στα ερωτήματα που αναμφίβολα θα του γεννηθούν και τελικά να είναι εύκολη στη χρήση.
Πέρα από αυτά τα πρακτικά σημεία, είναι σημαντικό να αξιολογήσει κανείς πόσο θέλει ο ηλικιωμένος να βουτήξει στα νερά της νέας τεχνολογίας. Οσοι μπορούν να θέσουν σε λειτουργία μια συσκευή βίντεο ή dvd κατά πάσα πιθανότητα θα χρησιμοποιήσουν με μεγαλύτερη ευκολία ολοκαίνουργες και πιο πολύπλοκες συσκευές και δεν θα διστάσουν να καλέσουν κάποιο ειδικευμένο τηλεφωνικό κέντρο όταν χρειαστούν βοήθεια.
Ο δρ Σμολ, επίσης, πιστεύει ότι οι ηλικιωμένοι δεν πρόκειται να ασχοληθούν με την τεχνολογία θεωρητικώς. Οι συσκευές που θα χρησιμοποιήσουν πρέπει να ανταποκρίνονται σε κάποια προσωπική ανάγκη, όπως π.χ. να επιτρέπουν την αποστολή και λήψη email και διευκολύνουν την επαφή με την ευρύτερη οικογένεια, ή δίνουν την ευκαιρία να δει ένας παππούς ψηφιακές φωτογραφίες των εγγονών του. Επίσης, μεγάλη επιτυχία γνωρίζουν και οι ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης, όπως το Kindle επειδή βοηθούν τους μεγαλύτερους σε ηλικία να απολαύσουν τα βιβλία τους. Δεν είναι, πλέον, ανάγκη να μεταφέρουν τόμους με μεγάλο βάρος εφόσον έχουν μαζί τους την πολύ ελαφρότερη συσκευή.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα χρήση τεχνολογίας από τους πιο μεγάλους και λιγότερο εξοικειωμένους με αυτήν προσφέρεται από το Skype όπου ο χρήστης μπορεί να επικοινωνήσει εύκολα και απλά με τους αγαπημένους του. Eνα άτομο μεγάλης ηλικίας δεν χρειάζεται να επιλύσει όλα τα μυστικά και τα παράξενα του κυβερνοχώρου. Αρκεί να διαθέτει ηλεκτρονικό υπολογιστή με δυνατότητα μετάδοσης ήχου και εικόνας και μπορεί να διαλέξει ένα άτομο από την λίστα των φίλων/επαφών, και να μιλήσει μαζί του.
«Ενας γνωστός μου με πληροφόρησε ότι είχε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με τη γιαγιά του, την ώρα του δείπνου. Τι το παράξενο θα σκεφτείτε; Τίποτα εκτός από το ότι οι δυο τους βρίσκονταν κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους σε διαφορετικά τραπέζια και σε διαφορετικές Πολιτείες.»
Σε όσους είμαστε συνηθισμένοι στις μεγάλες οικογενειακές συνάξεις τις ημέρες των γιορτών, αυτού του είδους η επικοινωνία δεν λέει πολλά, ούτε καν συνιστά έκφραση συντροφικότητας. Ομως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά ή αυτονόητα και οι μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να γίνουν. Αν ένας ηλικιωμένος γονιός δεν μπορεί να φέρει κοντά τα παιδιά του και δεν μπορεί να ταξιδέψει σε αυτά, τότε ένα οικογενειακό τραπέζι… επί της οθόνης, δεν είναι κακή ιδέα αφού αμβλύνει το συναίσθημα της μοναξιάς και της απομόνωσης.
Ο δρ Σμολ συμφωνεί. Εχει μελετήσει την εγκεφαλική δραστηριότητα ανθρώπων που γνωρίζουν πολλά περί τεχνολογίας και παίζουν κυριολεκτικώς στα δάκτυλα τα γκάτζετ και αυτών που δεν έχουν καμιά επαφή μ’ αυτή. Οπως διαπίστωσε η δραστηριότητα στο Διαδίκτυο -στη μελέτη του μια εικονική αναζήτηση κάποιας έννοιας- ενισχύει γενικά τη λειτουργία του εγκεφάλου, διευκολύνει την επικοινωνία, μειώνει τη μοναξιά και γενικά βοηθά να περνάνε τα άτομα της τρίτης ηλικίας πιο όμορφα.
Εξοικείωση με απλές συσκευές
Για να ξεπέρασει ο ηλικιωμένος τις αμφιβολίες του αλλά και το άγχος που προκαλούν όλα τα υπερσύγχρονα τεχνολογικά μέσα, τεράστια σημασία έχει το κίνητρο. Η διευθύντρια του Κέντρου Μακροζωίας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Λόρα Κάρτενσεν, αποφεύγει όσο μπορεί τα «ηλεκτρονικά παιχνίδια» εφόσον αυτά δεν της παρέχουν λύση στα προβλήματα που γεννώνται από το πέρασμα των ετών. Γι’ αυτό, όπως λέει, καλό θα είναι τα άτομα της τρίτης ηλικίας να εξοικειωθούν με τις απλούστερες συσκευές όπως είναι μία φηφιακή κορνίζα. Κάποιος συγγενής ή φίλος μπορεί να κατεβάσει τις φωτογραφίες και ο ηλικιωμένος δεν έχει παρά να τις απολαύσει. Η δρ Κάρτενσεν υποστηρίζει ότι οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών δεν έχουν καταφέρει να παραγάγουν συσκευές που να στοχεύουν αποκλειστικά στους μεγαλύτερους σε ηλικία. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των διάφορων στερεοτύπων που θέλουν τους ηλικιωμένους να αδιαφορούν για την τεχνολογική εξέλιξη.
Από την άλλη, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι έχουν γίνει κάποιες αλλαγές στον τρόπο προσέγγισης των πιο ηλικιωμένων καταναλωτών και μάλιστα οι περισσότερες αφορούν την πιο διαδεδομένη ηλεκτρονική συσκευή όλων των εποχών, την τηλεόραση.
Η Λόρι Ορλόφ, ιδρύτρια της εταιρείας μάρκετινγκ Aging In Place technology Watch, πιστεύει ότι ιδιαίτερα καλή λύση είναι οι συσκευές τηλεόρασης με σύνδεση στο Ιντερνετ, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε θέλει να δει ψηφιακές φωτογραφίες και να διαβάσει τα mail του σε μεγαλύτερη οθόνη, με μεγάλη ευκολία. Η ιστοσελίδα της Samsung, παραδείγματος χάριν, δίνει οδηγίες και πληροφορίες που μπορούν να οδηγήσουν τον ενδιαφερόμενο σε όποια ιστοσελίδα θέλει έτσι ώστε να ενημερωθεί για οτιδήποτε θέλει: τον καιρό, τα αθλητικά. Ταυτόχρονα μπορεί να βρει και να κατεβάσει ταινίες του κλασικού κινηματογράφου.
08/01/2011 - The New York Times / kathimerini.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV