Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» όλων των τιμολογίων που εκδίδουν και λαμβάνουν οι επιχειρήσεις προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Με υπουργική απόφαση που θα υπογραφεί μέσα στο επόμενο διάστημα, οι εκδότες και οι λήπτες τιμολογίων -τα οποία θα υπερβαίνουν αρχικά ένα συγκεκριμένο χρηματικό όριο- θα είναι υποχρεωμένοι να αποστέλλουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων τα στοιχεία της συναλλαγής προκειμένου να γίνει διασταύρωση.

Η υπουργική απόφαση θα έρθει σε συνέχεια του φορολογικού νόμου που ψηφίστηκε το 2010 στη Βουλή. Η σχετική νομοθετική διάταξη προβλέπει:

  • Οτι ο λήπτης ενός φορολογικού στοιχείου (τιμολογίου) φέρει και αυτός το βάρος για την απόδειξη της συναλλαγής. Οφείλει δηλαδή να επιβεβαιώνει τα στοιχεία του εκδότη του τιμολογίου αλλά και την ακρίβεια της συναλλαγής μέσω βάσης δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων.

  • Οτι όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων θα εξοφλούνται υποχρεωτικά μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών ή μέσω επιταγών οι οποίες όμως και πάλι πρέπει να εξοφλούνται μέσω των συγκεκριμένων λογαριασμών. Η συγκεκριμένη διάταξη ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2011, αλλά το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει ακόμη τις σχετικές οδηγίες. Πάντως «ο νόμος θα εφαρμοστεί κανονικά», όπως διαβεβαιώνει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Η υπουργική απόφαση θα προβλέπει ότι οι εκδότες ενός τιμολογίου θα υποχρεούνται μέσω ίντερνετ (με την τεχνολογία web services) να γνωστοποιούν όλα τα στοιχεία της συναλλαγής στη ΓΓΠΣ. Το πιθανότερο είναι ότι θα μπει όριο (π.χ. 3.000 ευρώ), το οποίο όμως, όπως αναφέρει αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών, θα μειώνεται σταδιακά με στόχο η διασταύρωση να «πιάνει» όσο το δυνατόν περισσότερες συναλλαγές. Εκτός από τον εκδότη του τιμολογίου, ηλεκτρονική πιστοποίηση θα κάνει και ο λήπτης. Με αυτό τον τρόπο, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις πλαστές συναλλαγές, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.

Σε περίπτωση που ο εκδότης ή ο λήπτης του τιμολογίου δεν προχωρήσει στην ηλεκτρονική αποστολή των στοιχείων, θα πληρώνει πρόστιμο, ενώ η συναλλαγή δεν θα αναγνωρίζεται ως επαγγελματική δαπάνη προκειμένου να μειώνονται αντίστοιχα τα φορολογητέα κέρδη.


δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;