Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

27c3: We come in peaceΤο 2010 ήταν η χρονιά του διαδικτυακού ακτιβισμού. Και έκλεισε με τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνάντηση του χώρου, αυτή των γερμανόφωνων χάκερ

Ο Ντάγκλας Ανταμς, το V for Vendetta, οι νέες γερμανικές ταυτότητες και η ανάλυση κρυπτογραφικών συστημάτων δεν θα μπορούσαν να είχαν συναντηθεί σε μέρος καταλληλότερο από μια διοργάνωση που φέρει τον τίτλο 27ο Συνέδριο Επικοινωνίας του Χάους.

Ετσι ονομάστηκε το ετήσιο ραντεβού της Λέσχης Υπολογιστών του Χάους, μιας οργάνωσης που υπάρχει εδώ και 30 χρόνια και συγκροτείται από χιλιάδες χάκερς (με έδρα τη Γερμανία και παραρτήματα σε γειτονικές της χώρες), το οποίο έγινε την προπερασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο. Απευθυνόταν φυσικά κατ' αρχήν στα σπασικλάκια του ίντερνετ, που εκνευρίζουν κάθε τόσο εταιρείες και κρατικές αρχές παρεισφρέοντας σε υπολογιστικά συστήματα για να δείξουν τις αδυναμίες τους ή για να διαμαρτυρηθούν για παραβιάσεις των ελευθεριών. Θα μπορούσε, όμως, να χρησιμεύσει και ως μια καλή αφορμή για να αρχίσουν και οι αμύητοι τη γνωριμία τους με τη συμπαθή κάστα των χάκερ.

Η υπόθεση WikiLeaks έδωσε πρόσφατα σε πολλούς από αυτούς την ευκαιρία να λειτουργήσουν σε ομάδες που συντόνισαν διαμαρτυρίες στον online και τον πραγματικό κόσμο. Ωστόσο, η ηθική που εκπροσωπούν οι ακτιβιστές χάκερ δεν είναι ευρέως γνωστή και πολλές φορές παρεξηγείται ή συνδέεται με τους κράκερ που παρακάμπτουν τα υπολογιστικά συστήματα ασφαλείας με κακόβουλα κίνητρα. Ο ηθικός τους κώδικας διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1984 από τον Αμερικανό Στίβεν Λέβι και τροποποιήθηκε τώρα, κυρίως με την προσθήκη των δύο τελευταίων, επίκαιρων, όρων.

Το συνέδριο του Χάους περιελάμβανε πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, στις οποίες μπορεί οποιοσδήποτε να έχει πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας του. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν, π.χ., αναλύσεις για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον τα ηλεκτρονικά μας δεδομένα που συσσωρεύονται εδώ και χρόνια στον κυβερνοχώρο ή για τη σημασία της αντίστασης στην υπερβολική παρακολούθηση που ασκούν οι κυβερνήσεις στους πολίτες.

Ενα από τα πιο επίκαιρα θέματα που τέθηκαν -και σύντομα θα μας απασχολήσει και στην Ελλάδα- ήταν οι παγίδες που κρύβουν οι νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες που εκδίδει το γερμανικό κράτος. Οι κάτοχοί τους μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν και στο Διαδίκτυο, όμως η τεχνολογία τους επιτρέπει σε κάποιον επιτιθέμενο να υποκλέψει τους κωδικούς και να έχει πρόσβαση σε λογαριασμούς, δεδομένα κ.λπ.

 

09/01/2011 - enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;