Διαφήμιση
( 2 ψήφοι )

γραφειοκρατίαΣτο μεγαλύτερο μέρος του το ελληνικό Δημόσιο ενσωματώνει την πληροφορική ως ένα ακόμη τμήμα στις παρωχημένες δομές υπουργείων και δημόσιων οργανισμών.

Ομως δίπλα στη δαιδαλώδη γραφειοκρατία στήνεται άλλη μια, ηλεκτρονική γραφειοκρατία και υπακούει στους κανόνες και τα μέτρα της κλασικής. Αυτής, που στα λόγια όλοι ξορκίζουν.

Πολύ απλά, η δημόσια διοίκηση αδυνατεί να εκμεταλλευτεί τη φύση του μέσου. Ο υπολογιστής πρώτα απ' όλα αποτελεί ένα εργαλείο, που ρυθμίζεται ώστε να κάνει λογικές πράξεις. Το παράλογο με το Δημόσιο είναι ότι δεν εκμεταλλεύεται την «ευφυΐα» του μέσου, αλλά το χρησιμοποιεί ως ανειδίκευτο εργάτη.

Κλασικό παράδειγμα οι ιστοσελίδες οργανισμών, που απλώς παραθέτουν σειρά νόμων και κανονισμών: έχουν μεταφέρει μεγάλο μέρος της «χαρτούρας» επί της οθόνης. Αποτελεί ένα κάποιο βήμα, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος. Σίγουρα, όμως, όχι μόνον αυτό δεν φτάνει, αλλά πλέον δημιουργεί και νέου τύπου προβλήματα.

Ο πολίτης είναι υποχρεωμένος να ανατρέχει σε πληθώρα διατάξεων, να σπαταλά ώρες διαβάζοντας σχετικές ή μη παραπομπές και, τελικά, κάπου να χάνεται στην πολυνομία.

Αντιμετωπίζεται όπως εάν ο ίδιος θα στεκόταν στην ουρά ζητώντας πληροφορίες, πηγαίνοντας από γραφείο σε γραφείο για να ανακαλύψει τον αρμόδιο υπάλληλο ή για να συλλέξει σειρά υπογραφών και σφραγίδων. Οσο το Δημόσιο περιορίζεται σε τέτοιες πρακτικές είναι σίγουρο ότι οικοδομείται ένας επίπλαστος εκσυγχρονισμός.

Κι όμως. Για μια σειρά από θέματα, ο πολίτης θα μπορούσε να πληκτρολογεί εκείνες τις πληροφορίες, που αφορούν την περίπτωσή του, ώστε άμεσα να λαμβάνει απάντηση.

Για παράδειγμα, στη στρατολογία: Να παραθέτει την ηλικία του, την οικογενειακή κατάσταση και όλες τις άλλες προϋποθέσεις, που συντρέχουν. Και σε δευτερόλεπτα να γνωρίζει πόσο θα υπηρετήσει, μέχρι πότε δικαιούται αναβολής κ.ο.κ.

Ανάλογα πεδία εφαρμογής θα μπορούσαν να είναι οι φορολογικές υποθέσεις, οι συνταξιοδοτήσεις, οι επιχορηγήσεις, οι μεταβιβάσεις ακινήτων και τόσα άλλα, ώστε να μειωθεί η σπατάλη χρόνου και ταλαιπωρίας για τους πολίτες.

Ακόμη και στην παραπαιδεία θα μπορούσε να δοθεί καίριο χτύπημα με βίντεο στο ίντερνετ για ενισχυτικά μαθήματα από δασκάλους για τους μαθητές των σχολείων. Ηδη το εφαρμόζουν φροντιστήρια για να μειώσουν τα κόστη. Το κράτος;

Μήπως, όμως, το θέμα είναι αλλού; Στην αγορά, προγραμματιστές υπολογιστών συχνά τρελαίνονται στο άκουσμα εκατομμυρίων ευρώ που δαπανά το Δημόσιο για αμφιβόλου αποτελεσματικότητας εφαρμογές. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Είναι άσχετοι με το αντικείμενο όσοι τα επιλέγουν ή μήπως είναι άλλος ένας τρόπος να ξεπλένονται μίζες... νέας τεχνολογίας;

 

09/01/2011 - Πασχάλης Κορωναίος / enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;