14 Ιανουαριου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Στο μεγαλύτερο μέρος του το ελληνικό Δημόσιο ενσωματώνει την πληροφορική ως ένα ακόμη τμήμα στις παρωχημένες δομές υπουργείων και δημόσιων οργανισμών.
Ομως δίπλα στη δαιδαλώδη γραφειοκρατία στήνεται άλλη μια, ηλεκτρονική γραφειοκρατία και υπακούει στους κανόνες και τα μέτρα της κλασικής. Αυτής, που στα λόγια όλοι ξορκίζουν.
Πολύ απλά, η δημόσια διοίκηση αδυνατεί να εκμεταλλευτεί τη φύση του μέσου. Ο υπολογιστής πρώτα απ' όλα αποτελεί ένα εργαλείο, που ρυθμίζεται ώστε να κάνει λογικές πράξεις. Το παράλογο με το Δημόσιο είναι ότι δεν εκμεταλλεύεται την «ευφυΐα» του μέσου, αλλά το χρησιμοποιεί ως ανειδίκευτο εργάτη.
Κλασικό παράδειγμα οι ιστοσελίδες οργανισμών, που απλώς παραθέτουν σειρά νόμων και κανονισμών: έχουν μεταφέρει μεγάλο μέρος της «χαρτούρας» επί της οθόνης. Αποτελεί ένα κάποιο βήμα, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος. Σίγουρα, όμως, όχι μόνον αυτό δεν φτάνει, αλλά πλέον δημιουργεί και νέου τύπου προβλήματα.
Ο πολίτης είναι υποχρεωμένος να ανατρέχει σε πληθώρα διατάξεων, να σπαταλά ώρες διαβάζοντας σχετικές ή μη παραπομπές και, τελικά, κάπου να χάνεται στην πολυνομία.
Αντιμετωπίζεται όπως εάν ο ίδιος θα στεκόταν στην ουρά ζητώντας πληροφορίες, πηγαίνοντας από γραφείο σε γραφείο για να ανακαλύψει τον αρμόδιο υπάλληλο ή για να συλλέξει σειρά υπογραφών και σφραγίδων. Οσο το Δημόσιο περιορίζεται σε τέτοιες πρακτικές είναι σίγουρο ότι οικοδομείται ένας επίπλαστος εκσυγχρονισμός.
Κι όμως. Για μια σειρά από θέματα, ο πολίτης θα μπορούσε να πληκτρολογεί εκείνες τις πληροφορίες, που αφορούν την περίπτωσή του, ώστε άμεσα να λαμβάνει απάντηση.
Για παράδειγμα, στη στρατολογία: Να παραθέτει την ηλικία του, την οικογενειακή κατάσταση και όλες τις άλλες προϋποθέσεις, που συντρέχουν. Και σε δευτερόλεπτα να γνωρίζει πόσο θα υπηρετήσει, μέχρι πότε δικαιούται αναβολής κ.ο.κ.
Ανάλογα πεδία εφαρμογής θα μπορούσαν να είναι οι φορολογικές υποθέσεις, οι συνταξιοδοτήσεις, οι επιχορηγήσεις, οι μεταβιβάσεις ακινήτων και τόσα άλλα, ώστε να μειωθεί η σπατάλη χρόνου και ταλαιπωρίας για τους πολίτες.
Ακόμη και στην παραπαιδεία θα μπορούσε να δοθεί καίριο χτύπημα με βίντεο στο ίντερνετ για ενισχυτικά μαθήματα από δασκάλους για τους μαθητές των σχολείων. Ηδη το εφαρμόζουν φροντιστήρια για να μειώσουν τα κόστη. Το κράτος;
Μήπως, όμως, το θέμα είναι αλλού; Στην αγορά, προγραμματιστές υπολογιστών συχνά τρελαίνονται στο άκουσμα εκατομμυρίων ευρώ που δαπανά το Δημόσιο για αμφιβόλου αποτελεσματικότητας εφαρμογές. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Είναι άσχετοι με το αντικείμενο όσοι τα επιλέγουν ή μήπως είναι άλλος ένας τρόπος να ξεπλένονται μίζες... νέας τεχνολογίας;
09/01/2011 - Πασχάλης Κορωναίος / enet.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV