Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

http://4.bp.blogspot.com/_xd_AHc1rFmM/TI-ICwwn-8I/AAAAAAAAAWg/XKluo7O6_bc/s1600/ipad+vs+kindle.jpgΠαραθέτω τις απόψεις μερικών bloggers από την ελληνική μπλογκόσφαιρα για το δίλημμα: Kindle ή iPad. Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν τις αντίστοιχες συσκευές και μεταφέρουν τις εμπειρίες τους, 2 υπέρ κάθε συσκευής. Έχουν γραφτεί κι άλλα πράγματα για το θέμα στην Ελλάδα, αλλά επέλεξα αυτά τα 4 αποσπάσματα ή ολόκληρα post γιατί προέρχονται από bloggers που συνοψίζουν την επιχειρηματολογία υπέρ και κατά της κάθε λύσης -εξάλλου συχνά το ένα αναφέρει το άλλο.

Kindle

Ο Νίκος Αναγνώστου στο metablogging.gr:

[...] Δοκίμασα για αρκετούς μήνες να διαβάσω ebooks από άλλες συσκευές. Από το laptop δεν το κατάφερα ποτέ. Είναι τέτοια η σχέση με τη μηχανή, που δεν σ’ αφήνει να συγκεντρωθείς σ’ ένα πράγμα. Άσε δε που είναι εξαιρετικά άβολο για ανάγνωση με τις ώρες. Στο κινητό (iphone) τα πήγα καλύτερα. Δεν μ’ ενοχλούσε ιδιαίτερα το μέγεθος της οθόνης, όσο η προσπάθεια να κρατάω το κινητό: επειδή η οθόνη είναι touch screen δεν μπορείς να το πιάσεις όπως ένα βιβλίο, γιατί το άγγιγμα στην οθόνη ισοδυναμεί μ΄εντολή να κάνει κάτι (ν’ αλλάξει σελίδα, ας πούμε). Καταφεύγοντας σε άλλες ‘λαβές’, γρήγορα κουράζονται ο καρπός και τα δάκτυλα. Σε δυνατό φως η οθόνη δεν διαβάζεται. Κι επιπλέον έχεις το μόνιμο θέμα με τη μπαταρία που ‘στεγνώνει’ σαν τρύπιος κουβάς. iPad ή γενικά tablet δεν έχω, αλλά όταν είχα δοκιμάσει να κρατήσω το iPad μου είχε φανεί βαρύ. Συν ότι έχει το ίδιο πρόβλημα οθόνης με το κινητό. Το Kindle, επειδή χρησιμοποιεί e-ink (όπως όλοι οι εξειδικευμένοι ebook readers) δεν έχει πρόβλημα αναγνωσιμότητας στο δυνατό φως. Επιπλέον, έχει μεγεθος ενός μικρού βιβλίου κι είναι αρκετά ελαφρύ. Ξεκούραστο διάβασμα. Πως το πιστοποιείς αυτό; Μετά από λίγο έχεις ξεχάσει ότι κρατάς συσκευή και συγκεντρώνεσαι στο κείμενο. [...]

Ο Ανδρέας Κοντοκάνης (Karpidis) στο e-μερολόγιο:

[...] Κάποιος φίλος μου έκανε σύγκριση με ipad. Παραδεχτείτε το όσοι έχετε ipad δεν το αγοράσατε για ebook reader αλλά κάνει και αυτή τη δουλειά. Αν είχε 105€ και έκανε μόνο τη δουλειά του ebook reader θα παίρνατε kindle για να διαβάζετε όσες ώρες θέλετε (αυτονομία 3 εβδομάδων), για να μην σας ενοχλεί στα μάτια, (δεν έχει δικό του φως άρα δεν ενοχλεί), για να το κρατάτε παραπάνω από 5 λεπτά στο ένα χέρι, για να το διαβάζετε στο λεωφορείο και να μην σας ενοχλεί ο ήλιος που μπαίνει από το παράθυρο και για να μην φοβάστε πως θα σπάσει η οθόνη. Άρα η σύγκριση σαν ebook reader είναι κατά τη γνώμη μου καλύτερο το amazon kindle (για αυτό και το αγόρασα), από την άλλη σαν gadget το οποίο όμως θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω και σαν ebook reader είναι φυσικά καλύτερο το ipad + ότι έχει οθόνη 9.7″ [...]
iPad

Ο Rocean στο error.gr:

Το τι κάνει το ipad σαν συσκευή, πάνω-κάτω το ήξερα και από το iphone… Δεν είχα εμπειρία όμως από το να διαβάζεις ένα βιβλίο στην οθόνη του ipad… Περίμενα η οθόνη να ψιλοκουράζει μετά από ώρες συνεχόμενου διαβάσματος…
Οπότε το πρώτο βιβλίο ήταν ένα test… Για την ιστορία ήταν το Οδός Θησέως του Αλέξη Σταμάτη, μιας και είναι και από τα ελάχιστα Ελληνικά ebooks που βρίσκεις δωρεάν σε μορφή epub… και είναι και του γούστου μου πάνω-κάτω…
Οι εντυπώσεις από το ipad, λοιπόν, είναι παραπάνω από θετικές. Η οθόνη δεν με κούρασε καθόλου, μετά από πολλές ώρες συνεχόμενου διαβάσματος. Αντιθέτως για μένα ήταν πολύ πιο ξεκούραστο από ένα συμβατικό βιβλίο, στο οποίο πρέπει να αντέξω το μέγεθος της γραμματοσειράς που είναι τυπωμένο. Λόγω… στραβωμάρας αυτό μπορεί να είναι και βασανιστήριο για μένα. :)
Στο ipad όμως (στα epub αρχεία) έχω την δυνατότητα να μεγαλώσω τα γράμματα όσο θέλω. Αρχοντιά!!! Οπότε όλη η φάση μου είναι πάρα πολύ ξεκούραστη. Είναι κι ένας από τους λόγους που έχω λυσσάξει υπέρ του ηλεκτρονικού βιβλίου… :)
Από την άλλη, ένα θέμα είναι το βάρος. Είναι λιγάκι βαρύ, αν και πάλι ένα ογκώδες συμβατικό βιβλίο, πάλι βαρύ είναι. Στην αρχή έχεις ένα θέμα πως το πιάνεις. Κι επειδή είναι γυαλί και ατσάλι, ψιλογλυστράει. Στην πορεία βρίσκεις τον καλύτερο τρόπο. Χωράει όμως βελτιώσεις σε αυτόν τον τομέα, που υποθέτω στο επόμενο μοντέλο θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, να βολεύει καλύτερα.

Ο Παναγιώτης Βρυώνης (vrypan) στο vrypan|net|weblog:

Το iPad αποδείχθηκε ένας πολύ καλός ebook reader, συμφωνώ με τον Rocean. Βέβαια, η ανάγνωση σε πολύ φως δεν είναι εύκολη. Όταν λέω πολύ φώς, εννοώ να κάθεσαι στην λιακάδα, σε μία ηλιόλουστη μέρα -σε συνθήκες δωματίου η ανάγνωση είναι πολύ ξεκούραστη.
Κάτι που δεν είχα σκεφτεί όμως και ανακάλυψα στην πράξη, είναι ότι το iPad είναι ιδανικό για ανάγνωση στο σκοτάδι. Σε αντίθεση με μία συσκευή epaper, όπως το Kindle, που δεν είναι backlit, η οθόνη του iPad, όπως και οι οθόνες των υπολογιστών, φωτίζεται από πίσω. Για εμένα που διαβάζω αρκετά στο κρεβάτι, πριν κοιμηθώ, αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να έχω αναμμένο κάποιο φώς -κάτι που εκτιμά η Ελίνα όταν θέλει να κοιμηθεί.

 

05/01/2011 - elektronikosanagnostis.blogspot.com

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;