29 Ιανουαριου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Χιλιάδες παράνομα και επικίνδυνα σκευάσματα πωλούνται καθημερινά στο Διαδίκτυο...
Ενα ακόμη φάρμακο-«μαϊμού» εντοπίστηκε στο Διαδίκτυο. Πρόκειται για το ΑLLΙ, περιεκτικότητας 60 mg, το οποίο χορηγείται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), το πλαστό προϊόν δεν περιέχει τη δραστική ουσία ορλιστάτη, αλλά την ουσία σιβουτραμίνη, η οποία έχει σχετιστεί με αυξημένα μη θανατηφόρα καρδιαγγειακά συμβάματα, όπως αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή. Μάλιστα, πριν από περίπου μία εβδομάδα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνέστησε την ανάκληση της άδειας κυκλοφορίας των φαρμάκων που περιέχουν τη συγκεκριμένη ουσία (στην Ελλάδα κυκλοφορούσε με την εμπορική ονομασία Reductil).
Το πλαστό προϊόν φέρει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
-
Η εξωτερική συσκευασία δεν φέρει αριθμό παρτίδας (Lot).
-
Η ημερομηνία λήξης περιλαμβάνει ημέρα, μήνα και έτος, ενώ στο γνήσιο προϊόν περιλαμβάνει μόνο μήνα και έτος.
-
Ο πλαστικός περιέκτης έχει ελαφρώς ψηλότερο και ευρύτερο καπάκι, από πιο αδρό υλικό σε σχέση με το γνήσιο.
-
Η μεμβράνη ασφαλείας κάτω από το καπάκι δεν φέρει εκτύπωση, ενώ αυτή του γνήσιου προϊόντος έχει τυπωμένη τη φράση «Sealed for your protection».
-
Οι κάψουλες είναι μεγαλύτερες από το γνήσιο και περιέχουν λευκή σκόνη αντί για μικρά λευκά σφαιρίδια.
Οι αρμόδιοι του ΕΟΦ εφιστούν την προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους προϊόν με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν αμέσως τον Οργανισμό. Οπως επισημαίνουν, «η αγορά φαρμάκων από μη εγκεκριμένες πηγές, όπως είναι το Διαδίκτυο, απαγορεύεται αυστηρά από την ελληνική νομοθεσίακαθώς μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή» .
Παρά τις συστάσεις των αρμοδίων, τα φάρμακα που διακινούνται στο Διαδίκτυο κάνουν... θραύση, διότι πωλούνται σε πολύ πιο χαμηλές τιμές και χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγή. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας μητέρας η οποία έψαχνε στην αγορά ειδικά βιταμινούχα σκευάσματα για τον γιο της ο οποίος πηγαίνει σε γυμναστήριο. «Στο γυμναστήριο τα βρήκα 30 ευρώ,ενώ στο Διαδίκτυο μόνο 10 ευρώ» είπε σε φαρμακοποιό της Αθήνας δείχνοντάς του το σκεύασμα. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι καταναλωτές είναι ότι πληρώνουν... φύκια για μεταξωτές κορδέλες, που μπορεί να βλάψουν την υγεία τους.
Χιλιάδες πλαστά φάρμακα πωλούνται καθημερινά μέσω του Διαδικτύου. Μεγαλύτερη ζήτηση έχουν τα ηρεμιστικά, διότι χρειάζονται ειδική συνταγή γιατρού, και αυτά που σχετίζονται με τον σημερινό τρόπο ζωής, τα γνωστά και ως life-style φάρμακα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση προβλημάτων στύσης ή της παχυσαρκίας, καθώς και διάφορες βιταμίνες.
Ντοπάρισμα
Το ντόπινγκ μέσω του Διαδικτύου έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας κ. Κ. Λουράντος αναφέρει ως παράδειγμα ένα γνωστό αναβολικό το οποίο δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα διά της νομίμου οδού. «Δεν είναι λίγοι αυτοί που το παραγγέλλουν μέσω του Διαδικτύου και αναρωτιέμαι αν πραγματικά γνωρίζουν τι καταναλώνουν... Ποιος πιστοποιεί το προϊόν;» τονίζει ο κ. Λουράντος και συνεχίζει: «Οταν κάποιος δεν χρησιμοποιεί τις υπεύθυνες οδούς, που είναι ο γιατρός και ο φαρμακοποιός, για να προμηθευτεί φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής, αλλά στρέφεται στο Ιnternet, ευθύνεται για ό,τι του συμβεί».
Ψευδοφάρμακα με... ζήτηση
-
Ηρεμιστικά
-
Στυτικής λειτουργίας
-
Αδυνατίσματος
-
Βιταμίνες
-
Αναβολικά
29/01/2010 - tovima.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV