13 Ιανουαριου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Το blogging έχει για τα καλά μπει στη ζωή μας εδώ και καιρό, με αποτέλεσμα όποιος έχει σύνδεση στο ίντερνετ, το πιθανότερο είναι να έχει μπει και στο τριπάκι να αποκτήσει δικό του blog.
Σε αντίθεση με το εξωτερικό όμως, όπου το blogging αποτελεί σε αρκετές περιπτώσεις επάγγελμα, αποφέροντας πολλά χρήματα σε όσους γράφουν συστηματικά και άρα επαγγελματικά, στη χώρα μας ακόμα θεωρείται χόμπι.
Η Ιστορία ωστόσο διδάσκει πως ό,τι συμβαίνει στο εξωτερικό, με μαθηματική ακρίβεια έρχεται και στη χώρα μας με κάποια χρόνια καθυστέρηση. Ηδη, αρκετοί Ελληνες bloggers τονώνουν το εισόδημά τους με έσοδα που έχουν από διαφημίσεις και όσο περνάει ο καιρός, είναι σχεδόν σίγουρο πως οι διαδικτυακοί γραφιάδες θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες να αποκτήσουν χρήματα από τα blogs τους.
Παρακάτω θα δούμε παρέα τις γνωστότερες υπηρεσίες για blogging που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όσοι σκέφτεστε σοβαρά να αρχίσετε το δικό σας ιστολόγιο. Και είτε ενδιαφέρεστε για δυνάμει επαγγελματικό blogging είτε απλά θέλετε να «τα λέτε» στον διαδικτυακό αέρα για να ξελαφρώνετε, εδώ υπάρχουν προτάσεις για να εντοπίσετε την πλατφόρμα που θα σας εξυπηρετήσει περισσότερο.
Πρόκειται για την πλατφόρμα της google, μια υπηρεσία που προσφέρεται δωρεάν και έχει χαρακτηριστεί, ύστερα από τεστ ελέγχου λειτουργίας και αξιολόγησης που έκανε η εταιρεία Pingdom, ως η πιο αξιόπιστη. Με τον όρο αξιόπιστη, η εταιρεία εννοεί πως η συγκεκριμένη πλατφόρμα δεν έχει «πέσει» ούτε ένα δευτερόλεπτο κατά τη διάρκεια του ελέγχου που διενήργησε. Δηλαδή με απλά λόγια, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα blogger είστε σίγουροι πως το σύστημα που χρησιμοποιείτε για να γράφετε δεν θα βγαίνει off κάθε λίγο και λιγάκι. Από την άλλη πλευρά, να υπενθυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα έχει αρκετά προβλήματα ως προς το περιεχόμενο των κειμένων και των φωτογραφιών που «ανεβάζετε». Υπάρχει δηλαδή έντονο το ενδεχόμενο να προσπαθήσετε να μπείτε στο blog σας και η υπηρεσία να σας λέει πως αυτό είναι κλειδωμένο επειδή υπάρχουν «καταγγελίες» για ανάρμοστο περιεχόμενο. Αν δηλαδή κάποιοι θέλουν να σας κάνουν να «σωπάσετε» για κάποιο λόγο, μπορούν στέλνοντας καταγγελίες στην υπηρεσία να μπλοκάρουν το μπλογκ σας μέχρι αυτό να ελεγχθεί, διαδικασία που θα σας κρατήσει «εκτός» για αόριστο χρόνο. Οπότε αν θέλετε να είστε ιδιαίτερα καυστικοί, ίσως είναι ασφαλέστερο να διαλέξετε κάτι άλλο.
Είναι η πλατφόρμα που προσφέρει δωρεάν (αλλά και με κάποια μικρή συνδρομή αν θέλετε πιο εξειδικευμένα πράγματα) η Microsoft. Εξαιρετικά αξιόπιστη (βγήκε δεύτερη στο τεστ της Pingdom που διενεργήθηκε από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου του 2010) και επιπλέον με το wordpress δεν έχετε τον φόβο να «κλειδωθείτε» έξω από το blog σας εξαιτίας «ανώνυμων καταγγελιών». Εύκολη στη διαχείριση και με πρακτικά «εργαλεία», σας βοηθά ακόμα και αν είστε αρχάριος, αφού προσφέρει και λεπτομερή οδηγό για οποιοδήποτε πρόβλημα τυχόν αντιμετωπίσετε. Επιπλέον έχει «καθαρό» στήσιμο, φιλικό και στον αναγνώστη. Από τις πολύ καλές επιλογές για όποιον σκέφτεται να δώσει «επαγγελματικό» αέρα στο blog του.
-
Εδώ υπάρχει μια μικρή συνδρομή, αλλά πρώτα σάς δίνεται η ευκαιρία να δοκιμάσετε την υπηρεσία δωρεάν και αν σας κάνει, τότε την υιοθετείτε. Βεβαίως το typepad σάς προσφέρει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε ένα σωρό ταπετσαρίες, φωτογραφίες, μπακγκράουντ και διάφορα ακόμα «διακοσμητικά» και έξτρα για να δημιουργήσετε ένα πραγματικά επαγγελματικού επιπέδου ιστολόγιο. Επίσης θα βρείτε πολύ πιο πρωτότυπες ιδέες και «στησίματα» από τα συνήθη. Τη συγκεκριμένη υπηρεσία μπορούν να εκμεταλλευτούν και όσοι θέλουν να δημιουργήσουν blog για την επιχείρησή τους και να την προβάλουν και με αυτόν τον τρόπο.
-
Κατά την Chicago Sun Times, «κάνει το blogging ευκολότερο από ποτέ» και κατά τη Huffington Post, έχει το «γρηγορότερο και ευκολότερο setup» που υπάρχει. Επιπροσθέτως η υπηρεσία προσφέρεται δωρεάν, πράγμα που κάνει το πακέτο ακόμα πιο ελκυστικό. Ωστόσο το posterous είναι μια αρκετά ώς πολύ απλή πλατφόρμα, καλή για εκείνους που δεν θέλουν και πολλά πράγματα στο blog τους, αλλά όχι και τόσο καλή λύση για όσους θέλουν επαγγελματική εικόνα. Με άλλα λόγια, όσοι σκέφτεστε να πάρετε το blogging στα πολύ σοβαρά, ίσως είναι καλύτερο να διαλέξετε άλλη πλατφόρμα.
-
Τελευταίο στη σειρά το Tumblr, που δεν τα πήγε και τόσο καλά στο τεστ αξιοπιστίας της Pingdom. Και τούτο επειδή η πλατφόρμα φαίνεται πως αφήνει για αρκετό καιρό blogs που ήταν εκτός λειτουργίας (κατά τη διάρκεια του ελέγχου συγκεκριμένα, αρκετά blogs ήταν μη προσβάσιμα για πάνω από δύο ημέρες). Ακόμα, η υπηρεσία είχε μικρές αλλά πολύ συχνές διακοπές στη λειτουργία των blogs που φιλοξενεί (διακοπές που έφτασαν τις 300 στο διάστημα του ελέγχου από την Pingdom). Αυτά τα δύο περιστατικά από μόνα τους είναι αποτρεπτικά για κάποιον που θέλει να δουλεύει σε καθημερινή βάση και αναπόσπαστα το blog του. Αν ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα, η πλατφόρμα έχει σωρό desktop για να διαλέξετε, στατιστικές για το πώς πάει η αναγνωσιμότητα του blog σας καθημερινά, αυτόματη σύνδεση με το twitter, κέντρο βοήθειας και υποστήριξης για όποτε αντιμετωπίσετε πρόβλημα, σύνδεση με facebook, δυνατότητα πρόσβασης από το κινητό σας και ένα σωρό ακόμα χρήσιμα και χρηστικά.
Βεβαίως οι παραπάνω είναι μερικές μόνο από τις πλατφόρμες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ανοίξετε ένα ιστολόγιο. Στον ιστό θα βρείτε κι άλλες πολλές...
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση της Pingdom διαβάστε το άρθρο "The most reliable (and unreliable) blogging services on the Web".
08/01/2011 - Μαρία Μυστακίδου / enet.gr με πληροφορίες από royal.pingdom.com
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV