Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Top ranking wormΤα PandaLabs πραγματοποίησαν έναν ετήσιο απολογισμό για τους ιούς που πέρασαν κατά τη διάρκεια του 2010.

Δεν ήταν μία εύκολη χρονιά για κανέναν, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ, εντοπίστηκαν πάνω από 20 εκατομμύρια νέες απειλές από malware, μέσα στους δώδεκα μήνες που πέρασαν. Να σημειώσουμε ότι δεν πρόκειται για έναν κατάλογο των πιο «παραγωγικών» απειλών ή εκείνων που έχουν προκαλέσει τις περισσότερες μολύνσεις. Πρόκειται απλά για μερικούς από τους ιούς που, για κάποιο λόγο, έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση.

Ιδού λοιπόν το «Virus Yearbook 2010»:

  • O κακός εραστής των Mac

Ο τίτλος είναι δανεικός από ένα πρόγραμμα απομακρυσμένου ελέγχου με το ανησυχητικό όνομα HellRaiser.A. Επηρεάζει μόνο τα συστήματα Mac και χρειάζεται τη συγκατάθεση των χρηστών για να εγκατασταθεί σε έναν υπολογιστή. Μόλις εγκατασταθεί, μπορεί να αναλάβει άμεσα τον τηλεχειρισμό του συστήματος και να εκτελέσει ένα πλήθος λειτουργιών, αφού μπορεί ακόμη και να ανοίξει το DVD tray.

  • O καλός Σαμαρείτης

Πρόκειται για τον Bredolab.Y, που έρχεται μεταμφιεσμένος ως μήνυμα από το κέντρο υποστήριξης της Microsoft, υποστηρίζει ότι είναι ένα νέο security patch για το Outlook και ότι πρέπει να εγκατασταθεί αμέσως… Προσοχή όμως! Εάν κατεβάσετε το antivirus θα εγκατασταθεί το SecurityTool Rogueware, το οποίο θα αρχίσει να σας ενημερώνει ότι το σύστημά σας είναι μολυσμένο και ότι πρέπει να αγοράσετε μια συγκεκριμένη λύση για να τον καθορίσετε. Φυσικά, εάν πληρώσετε για το πρόγραμμα, δεν θα το λάβετε ποτέ, δεν θα επιλύσει το πρόβλημα και βεβαίως θα έχετε χάσει και τα χρήματά σας.

  • Ο γλωσσολόγος της χρονιάς

MSNWorm.IEΣτους δύσκολους αυτούς καιρούς και οι hackers θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες τάσεις και να κάνουν ό,τι μπορούν για να εντοπίσουν νέα θύματα. Οι τρόποι και τα μέρη που θα βρουν τα νέα τους θύματα δεν γνωρίζουν όρια. Ακόμη και μαθαίνοντας ξένες γλώσσες. Έτσι το βραβείο του γλωσσολόγου για το 2010 απονέμεται στο MSNWorm.IE. Ο ιός, αυτός καθ’ αυτός, δεν είναι τίποτε το ιδιαίτερο και διανέμεται μέσω του Messenger με ένα link που προτρέπει το χρήστη να ανοίξει και να δει μία φωτογραφία… σε 18 παρακαλώ διαφορετικές γλώσσες. Το μόνο που παραμένει ίδιο σε όλες τις γλώσσες είναι το emoticon Laughing στο τέλος του μηνύματος. Αν λοιπόν κάποιοι από εσάς θέλετε να δείτε πως γράφεται το “Look at this picture” σε άλλες γλώσσες, τότε ανατρέξτε παρακάτω:

  • Ισπανικά: mira esta fotografia Laughing
  • Αγγλικά: seen this?? Laughing look at this picture Laughing
  • Πορτογαλικά: olhar para esta foto Laughing
  • Γαλλικά: regardez cette photo Laughing
  • Γερμανικά: schau mal das foto an Laughing
  • Ιταλικά: guardare quest’immagine Laughing
  • Ολλανδικά: bekijk deze foto Laughing
  • Σουηδικά: titta pσ min bild Laughing
  • Δανέζικα: ser pσ dette billede Laughing
  • Νορβηγικά: se pσ dette bildet Laughing
  • Φινλανδικά: katso tΣtΣ kuvaa Laughing
  • Σλοβένικα: poglej to fotografijo Laughing
  • Σλοβάκικα: pozrite sa na tto fotografiu Laughing
  • Τσέχικα: podφvejte se na mou fotku Laughing
  • Πολωνέζικα: spojrzec na to zdjecie Laughing
  • Ρουμάνικα: uita-te la aceasta fotografie Laughing
  • Ουγγαρέζικα: nΘzd meg a kΘpet Laughing
  • Τούρκικα: bu resmi bakmak Laughing
  • Ο πιο τολμηρός

Το φετινό βραβείο του πιο τολμηρού απονέμεται στο Stuxnet.A. Ο κακόβουλος αυτός κώδικας έχει σχεδιαστεί με στόχο τα συστήματα που τρέχουν εφαρμογές SCADA, δηλ. κρίσιμες εφαρμογές υποδομών. Το worm εκμεταλλεύεται ένα κενό ασφαλείας της Microsoft.

  • Το πιο ενοχλητικό

Oscarbot.YQO Oscar. Θυμηθείτε πως ήταν οι ιοί. Η εκείνα τα «αστεία» που μας ρωτούσαν μετά την εγκατάσταση: Είστε βέβαιοι ότι θέλετε να τερματίσετε το πρόγραμμα; Ναι ή Όχι; Ο,τι και αν επέλεγε ο χρήστης, εμφανιζόταν η ίδια οθόνη: “Είστε βέβαιοι ότι θέλετε να τερματίσετε το πρόγραμμα” συνεχώς η ίδια ερώτηση, χωρίς να καταλήγει κάπου, δοκιμάζοντας την υπομονή και τα νεύρα μας πολλές φορές. Αυτό ακριβώς κάνει και το worm Oscarbot.YQ. Μόλις εγκατασταθεί, αρχίζει να γίνεται ενοχλητικό μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο. Κάθε φορά που κλείνει ο χρήστης μια οθόνη, εμφανίζεται μία άλλη που ρωτάει μια άλλη ερώτηση και ούτω καθ’ εξής. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για τον πιο ενοχλητικό ιό.

  • Το πιο ασφαλές worm

Clippo.A, ένα όνομα που σε πολλούς χρήστες θα θυμίζει το “Clippy”, το υποκοριστικό του Microsoft office assistant, με την μορφή συρραπτικού που εμφανίζεται όποτε χρειαζόμαστε βοήθεια. Πρόκειται για το πιο ασφαλές worm, αφού μόλις εγκατασταθεί στον υπολογιστή κλειδώνει με password όλα τα έγγραφα του Office. Όποτε ο χρήστης προσπαθήσει να ανοίξει κάποιο, αυτό καθίσταται αδύνατον αφού πρέπει να βάλει το …σωστό password. Για ποιο λόγο το κάνει; Καλή ερώτηση, για κανέναν συγκεκριμένο λόγο. Το μόνο που κάνει είναι να ενοχλεί το χρήστη κλειδώνοντας χωρίς λόγο τα αρχεία του.

  • Θύμα της κρίσης

Ramsom.AB. Η οικονομική κρίση έχει επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας και αντανακλάται και στον κόσμο του κυβερνοεγκλήματος. Μερικά χρόνια πριν, οποιοδήποτε ransomware (προγράμματα που μπλοκάρουν τους υπολογιστές και απαιτούν πόρους για να τους απελευθερώσουν) για να είχε λόγο ύπαρξης και επίδρασης, ζήταγε βαριά «αμοιβή» που πολλές φορές ξεπερνούσε και τα 300 δολάρια. Τώρα με την κρίση, έχουν υποχωρήσει τα ποσά και βεβαίως έχει αυξηθεί και ο ανταγωνισμός μεταξύ των κυβερνοεγκλημάτων. Πλέον οι τιμές έχουν «πέσει» στα 12 μόλις δολάρια και με το ποσό αυτό μπορείτε πρακτικά να πάρετε στα χέρια σας τον έλεγχο ενός υπολογιστή. Οι καιροί άλλαξαν και στο χώρο των ιών.

  • Ο πιο οικονομικός

SecurityEssentials2010Φέτος η διάκριση αυτή απονέμεται στα SecurityEssentials2010 (το πλαστό, όχι το επίσημο antivirus της Microsoft). Κατηγοριοποιείται στο adware, αλλά δρα όπως όλα τα πλαστά antivirus. Λέει στα θύματα του ότι οι υπολογιστές τους είναι μολυσμένοι και βρίσκονται σε κίνδυνο, ενώ δεν σταματάει μέχρι ο χρήστης να αγοράσει την εφαρμογή. Δρα ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως οποιοδήποτε άλλο rogue ware. Ακόμη και τα μηνύματα που βγάζει είναι αληθοφανή.

Κλείνοντας την ετήσια λίστα του 2010, θα θέλαμε να κάνουμε ειδική αναφορά στον ιό της χρονιάς που δεν είναι άλλο από το Mariposa (Butterfly) botnet, το οποίο διαλύθηκε τον περασμένο Μάρτιο και οδήγησε στη σύλληψη των δημιουργών του, χάρη στην πετυχημένη συνεργασία μεταξύ των ισπανικών αρχών, της Panda Security, του FBI και του Πενταγώνου. Σαν ένα αληθινό έντομο, το Mariposa τάισε με το νέκταρ του τους υπολογιστές και «πετώντας» από τον έναν χρήστη στον άλλο, μόλυνε τελικά 13 εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο. Σίγουρα πρόκειται για μία πεταλούδα που δεν θα θέλατε ποτέ να δείτε στον κήπο σας, πόσο δε στον υπολογιστή σας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο PandaLabs blog.

 

04/01/2011 - techpress.gr με πηγή από pandasecurity.com

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;