Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Μέσα σε όλα τα άλλα που περιμένουμε για το 2011, αναμένουμε εξελίξεις και από το μέτωπο των Web browsers.

browsers fightΟι τελευταίες μετρήσεις από τη Statcounter δείχνουν πως η καθοδική πορεία του Internet Explorer συνεχίζεται προς όφελος ανταγωνιστικών προγραμμάτων.

Η Microsoft ποντάρει τα πάντα στην επικείμενη έκδοση 9 του προγράμματός της, αν και όλα δείχνουν πως είναι δύσκολο ο Internet Explorer να ξαναπάρει τα σκήπτρα, ιδίως στην Ευρώπη.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως ο Firefox, ο βασικός ανταγωνιστής του πάλαι ποτέ κραταιού Web browser, μπορεί να αισθάνεται άνετα.

Ο Chrome της Google έρχεται με... φόρα, χρησιμοποιώντας ως κύριο πλεονέκτημα το διαδικτυακό κατάστημα της Google απ' όπου οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν ή επί πληρωμή εφαρμογές.

Και φυλλομετρητής και λειτουργικό

Το ενδιαφέρον στην περίπτωση του Chrome είναι ότι η Google επιδιώκει να πετύχει με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Από τη μια πλευρά, θέλει να μεγαλώσει όσο το δυνατόν περισσότερο την παρουσία της στο χώρο των browsers, εν αναμονή και του λειτουργικού της συστήματος Chrome OS που θα το δούμε και αυτό μέσα στο 2011. Από την άλλη πλευρά δημιουργεί ένα περιβάλλον που ανταγωνίζεται σε ευκολία χρήσης το iPad και εκτιμούμε πως θα κάνει αρκετούς παραγωγούς περιεχομένου να χαμογελούν ικανοποιημένοι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των «New York Times» που έχουν δημιουργήσει μια εφαρμογή που χρησιμοποιεί τις αρετές του Chrome. Η εφαρμογή εγκαθίσταται ως επέκταση του browser και δίνει μια αίσθηση στην ανάγνωση των ειδήσεων που θυμίζει αρκετά την αντίστοιχη αίσθηση της εφημερίδας. Ο χρήστης δεν χρειάζεται να ανεβοκατεβαίνει σε μια σελίδα όπως έχει συνηθίσει στο Διαδίκτυο και που έχει αποδειχτεί εξαιρετικά άβολο κυρίως για την ανάγνωση μεγάλων κειμένων. Η εφαρμογή «σπάει» το κείμενο σε επιμέρους σελίδες και η μετάβαση από τη μία στην άλλη δεν χρειάζεται να γίνεται κατ' ανάγκη με το ποντίκι, αλλά με τα πλήκτρα πλοήγησης που υπάρχουν σε κάθε πληκτρολόγιο.

Περισσότερες βελτιώσεις στην πλοήγηση, όχι μόνο στον Chrome, θα πρέπει να αναμένουμε με τη διεύρυνση της χρήσης της HTML5. Η νέα έκδοση της γλώσσας φαίνεται πως μπορεί να λύσει μερικά από τα προβλήματα που έχει προκαλέσει την τελευταία δεκαετία η επέλαση των πολυμέσων στις διαδικτυακές σελίδες.

 

08/01/2011 - Νίκος Μουμούρης / enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;