Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Το eMPOWER αποτελεί ένα πιλοτικό διακρατικό έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πληροφορική και το περιβάλλον, στο πλαίσιο του οποίου ο κάθε ενδιαφερόμενος Έλληνας πολίτης μπορεί να πάρει μέρος στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για τα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Οι ψηφοφορίες διενεργούνται στην ιστοσελίδα eMPOWER στην αγγλική, ιταλική, πορτογαλική αλλά και ελληνική γλώσσα.

Το έργο διαρκεί όλο το 2010 και πραγματοποιείται ταυτόχρονα στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο. Οι υπογραφές κάθε ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θα παραδοθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη Βουλή των Ελλήνων, ώστε να έχουν τον μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο.

Το eMPOWER διερευνά πώς και σε ποιο βαθμό η πληροφορική και το Ίντερνετ μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός πιο συμμετοχικού συστήματος διακυβέρνησης, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Υποστηρίζει την αμφίδρομη ενημέρωση και τον αλληλο-επηρεασμό πολιτών και βουλευτών-ευρωβουλευτών για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και χρησιμοποιεί τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες ως υποβοηθητικό μέσο για τη χάραξη περιβαλλοντικής πολιτικής και τη λήψη περιβαλλοντικών αποφάσεων.

Ένα από τα εργαλεία για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών, το οποίο δημιούργησαν οι εταίροι του eMPOWER είναι ένα λογισμικό σύστημα συλλογής υπογραφών στο Διαδίκτυο για την προώθηση περιβαλλοντικών δημόσιων πρωτοβουλιών και αιτημάτων της κοινωνίας των πολιτών.

Οι ψηφοφορίες/δημοψηφίσματα που διενεργούνται ήδη ή θα διενεργηθούν μέσα στους επόμενους μήνες, αφορούν έξι σημαντικά ευρωπαϊκά περιβαλλοντικά ζητήματα:

  • βιοποικιλότητα

  • κλιματική αλλαγή

  • γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί

  • υδράργυρος

  • διαχείριση αποβλήτων

  • διαχείριση υδάτινων πόρων


Στο empower, από την Ελλάδα μετέχουν, το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), η εταιρία πληροφορικής Athens Technological Centre, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η μη κυβερνητική οργάνωση Μεσόγειος SOS. Από την Πορτογαλία μετέχουν το Πορτογαλικό Πρακτορείο Ειδήσεων LUSA και η μη κυβερνητική οργάνωση LPN, από την Ιταλία το Ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA και η μη κυβερνητική οργάνωση Circolo Festabiente και από το Βέλγιο το μη κερδοσκοπικό ερευνητικό ινστιτούτο Politech Intitute που ειδικεύεται στην έρευνα ζητημάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

 

28/01/2010 - enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;