Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

τηλεόρασηOμάδα ερευνητών στη Βρετανία, στην οποία συμμετείχε και έλληνας επιστήμονας, υποστηρίζει ότι η πολύωρη παραμονή μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης εγκυμονεί κινδύνους για την καρδιά. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο κίνδυνος πρόκλησης καρδιακής βλάβης εξαιτίας της πολύωρης παρακολούθησης τηλεόρασης ή ενασχόλησης με βιντεοπαιχνίδια είναι αυξημένος και δεν μειώνεται ακόμη και αν το άτομο κάνει γυμναστική.

Την έρευνα διεξήγαγαν ειδικοί του Πανεπιστημίου Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College London και είναι η πρώτη που αναζήτησε την πιθανή σύνδεση ανάμεσα στην παραμονή μπροστά σε μια οθόνη και σε εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων. Διαπίστωσαν ότι παραμονή για διάστημα τεσσάρων και πλέον ωρών μπροστά σε μια οθόνη αυξάνει κατά 125% τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων. Επίσης διαπίστωσαν ότι αυξάνονται σε ποσοστό 48% οι πιθανότητες εμφάνισης άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Πώς όμως επηρεάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα; Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι ποσοστό της τάξεως του 25% της σύνδεσης μεταξύ τηλεθέασης και καρδιαγγειακών επεισοδίων εξηγείται μέσω διαταραχών που προκαλούνται στα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, στον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) καθώς και στα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης HDL. Τα ευρήματα αυτά μαρτυρούν ότι η φλεγμονή των αγγείων και η απορρύθμιση των λιπιδίων που συνεπάγεται η καθιστική ζωή αποτελούν ένα σημαντικό «μονοπάτι» αύξησης του καρδιαγγειακού κινδύνου «Εκείνοι που περνούν πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη τηλεόρασης έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρά καρδιακά προβλήματα που να οδηγούν ακόμη και στον θάνατο. Μετά το διάστημα των δύο ωρών όσο περισσότερη ώρα βλέπει κάποιος τηλεόραση τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανίσει κάποιο καρδιακό πρόβλημα» αναφέρει στην «Daily Τelegraph» o καθηγητής Εμμανουήλ Σταματάκης, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Έχουμε καταντήσει να ζούμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας πάνω σε μια καρέκλα

«Σκοπός της έρευνας ήταν να δούμε τι επιπτώσεις έχει το κάθισμα στην καρδιοαγγειακή υγεία», αναφέρει ο κ. Σταματάκης«Έχουμε καταντήσει να ζούμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας πάνω σε μια καρέκλα» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ Εμμανουήλ Σταματάκης, επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας και επικεφαλής του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στο College University του Λονδίνου.

«Σκοπός της έρευνας ήταν να δούμε τι επιπτώσεις έχει το κάθισμα στην καρδιοαγγειακή υγεία. Συγκεντρωθήκαμε στο screen time των συμμετεχόντων, δηλαδή στο πόσες ώρες ξόδευαν εμπρός σε μια οθόνη. Να επισημάνουμε ότι μετρήσαμε μόνο τον χρόνο που ξόδευαν εμπρός σε μια οθόνη τηλεόρασης, υπολογιστή ή ενός βιντεοπαιχνιδιού στον ελεύθερο χρόνο τους και όχι στην εργασία τους. Επίσης αξίζει να τονίσουμε ότι επειδή η έρευνα έγινε το 2003 και όσοι πήραν μέρος ήσαν 35 ετών και πάνω υποθέτουμε ότι τον μεγαλύτερο χρόνο που ξόδευαν εμπρός σε μια οθόνη τον ξόδευαν παρακολουθώντας τηλεόραση και λιγότερο εμπρός σε έναν υπολογιστή ή σε ένα βιντεοπαιχνίδι» αναφέρει ο κ. Σταματάκης.

Οι ερευνητές αφού μέτρησαν τον χρόνο που ξοδεύουν οι συμμετέχοντες εμπρός σε μία οθόνη στον ελεύθερο χρόνο τους, πέντε χρόνια αργότερα μπήκαν σε βάσεις δεδομένων με αρχεία θνησιμότητας και αρχεία εισαγωγών σε νοσοκομεία. «Δηλαδή ερευνήσαμε αν είχαν πεθάνει ή αν είχαν εισαχθεί σε νοσοκομείο και για ποια αιτία. Κατά τη διάρκεια της ανάλυσης χωρίσαμε τους συμμετέχοντες σε τρία γκρουπ: όσους κάθονταν εμπρός από μία οθόνη λιγότερο από 2 ώρες την ημέρα, όσους κάθονταν 2-4 ώρες και όσους κάθονταν περισσότερες από 4 ώρες. Αυτό που βρήκαμε είναι ότι όσοι ξοδεύουν περισσότερες από 2 ώρες την ημέρα εμπρός σε μία οθόνη έχουν περίπου 125% περισσότερες πιθανότητες εισαχθούν στο νοσοκομείο ή να έχουν κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο, από όσους ξόδευαν λιγότερες από 2 ώρες», τονίζει ο κ. Σταματάκης.

Το εύρημα που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι αν κάποιος κάθεται πολλές ώρες, ακόμα κι αν κάνει κάποια ήπια άσκηση έχει πολύ αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσει καρδιαγγειακό επεισόδιο. «Αυτό σημαίνει ότι το υπερβολικό κάθισμα είναι από μόνο του ένα μεγάλο ρίσκο για καρδιαγγειακό επεισόδιο» σημειώνει ο κ. Σταματάκης και προσθέτει ότι τα στοιχεία που έχει δει και τα οποία αφορούν στην Ελλάδα είναι τραγικά. «Αν τα στοιχεία είναι σωστά οι Έλληνες ξοδεύουν το 60-70% του χρόνου που δεν κοιμούνται καθιστοί σε μία καρέκλα» επισημαίνει.

 

12/01/2011 - tovima.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;