19 Ιανουαριου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Με τις μεγάλες προόδους της επιστήμης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης τα ρομπότ τώρα κατακτούν και θέσεις εργασίας.
Λίγο έξω από το Λος Άντζελες, αν ένας απροειδοποίητος επισκέπτης βρεθεί στο μεγάλο συγκρότημα αποθηκευτικών χώρων μιας μεγάλης φίρμας παιδικών ειδών θα βρεθεί μπροστά σ’ ένα μάλλον ασυνήθιστο θέαμα. Στους ατέλειωτου διαδρόμους των αποθηκευτικών αυτών χώρων δεκάδες ρομπότ κινούνται πάνω μεταφέροντας τα είδη που χρειάζονται οι υπάλληλοι της εταιρείας, ανά πάσα στιγμή για να προωθήσουν τις παραγγελίες τους. Αυτό ο ειδικά μεγάλος αποθηκευτικός χώρος δεν φτιάχτηκε για να λειτουργεί με ανθρώπινα χέρια. Είναι ένα πρωτοποριακό δημιούργημα της εταιρείας Kiva Systems που κατασκευάστηκε έτσι ώστε οι εργασιακές ανάγκες του χώρου να καλύπτονται αποκλειστικά από ρομπότ. Οι υπάλληλοι της εταιρείας που βρίσκονται στο σημείο παραλαβής, δίνουν την εντολή για τα είδη που χρειάζονται στο πλησιέστερο ρομπότ και αυτό με τη σειρά του μεταβιβάζει τη παραγγελία στα υπόλοιπα. Το ρομπότ που βρίσκεται πλησιέστερα στο σημείο που βρίσκεται αποθηκευμένο το ζητούμενο είδος, τσεκάρει τα ράφια, βρίσκει τα νούμερα και τα σχέδια για το είδος που χρειάζεται ο υπάλληλος και τα μεταφέρει στο σημείο παραλαβής, όπου και τα παραλαμβάνει ο υπάλληλος που τα ζήτησε.
Τα ρομπότ της Kiva για το σύστημα αυτό δεν είναι τα εξυπνότερα στον κόσμο. Έχουν φτιαχτεί αποκλειστικά για να εκτελούν αυτήν την συγκεκριμένη εργασία. Ο εγκέφαλος ή μάλλον το λογισμικό τους έχει όλες τις πληροφορίες για το που βρίσκεται το κάθε είδος και έχει ακόμη τη δυνατότητα να το αναζητήσει, να το βρει και να το μεταφέρει στο σημείο που χρειάζεται. Είναι ένας εξειδικευμένος εργάτης αναζήτησης και μεταφοράς εδικά κατασκευασμένος για τις ανάγκες αυτού του αποθηκευτικού χώρου, μια καινοτομία που έχουν ήδη παραγγείλει και μεγάλες φίρμες έτοιμου ρουχισμού, όπως η GAP για παράδειγμα, για τους δικούς τους αποθηκευτικούς χώρους. Ακόμη δεν είναι γνωστά τα μεγέθη του κόστους, αν δηλαδή η αγορά των ρομπότ και ενός τέτοιου συστήματος θα στοιχίζει λιγότερο απ’ ότι αν γινόταν με ανθρώπινα χέρια, αλλά αποτελεί οπωσδήποτε μια εικόνα του μέλλοντος.
Η «επανάσταση» των ρομπότ ήταν μια εντυπωσιακή προοπτική που είχε γίνει πολύ της μόδα στην δεκαετία του ογδόντα. Και όπως κάθε μόδα είχε τους φανατικούς υποστηρικτές, αλλά και φανατικούς πολέμιους που συνήθως εκφράζουν τους μακρόπνοους φόβους της κοινωνίας μπροστά στην όποια εξέλιξη, καθώς οι εξελίξεις συνήθως δημιουργούν κι ένα καινούργιο άγνωστο. Δυο ταινίες εκείνης της εποχής το Blade Runner του Ρίντλευ Σκοτ, μια κλασική ταινία και ο γνωστός Εξολοθρευτής με τον Άρνολντ Σβατζενέγκερ, είχαν εκφράσει με τον καλύτερο τρόπο τους φόβους της κοινωνίας, από την εξέλιξη της ρομποτικής, που πολλοί τότε πίστευαν ότι γρήγορα θα κατάφερνε να κατασκευάσει κανονικά ανθρώπινα αντίγραφα, που ίσως κάποια στιγμή αποφάσιζαν ακόμη να κατακτήσουν τον κόσμο. Αυτή η στιγμή, αν ποτέ έρθει, είναι ακόμη μακριά όμως. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι επιστήμονες κατάλαβαν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος, που ακόμη δεν τον έχουμε καταλάβει καλά, είναι περισσότερο περίπλοκος από ότι θα υπέθετε κάποιος, με τρόπο ώστε οι λειτουργίες του να είναι αδύνατον να αναπαραχθούν σε μία και μόνο μηχανή. Έτσι η ασχολία της επιστήμης με τα ρομπότ προσανατολίστηκε σε συγκεκριμένες μόνο χρήσεις.
Η εξέλιξη των ρομπότ στις μέρες μας στηρίζεται πάνω σ’ ένα σύστημα γενετικών αλγορίθμων, που δίνουν ευρείες δυνατότητες εξειδικευμένων χρήσεων. Υπάρχουν για παράδειγμα ηλεκτρικές σκούπες ρομπότ, που βέβαια δεν ξέρουν που ακριβώς πρέπει να καθαρίζουν, αλλά σαρώνουν όλο το χώρο παρακάμπτοντας τα εμπόδια. Για τους οδηγούς του Λος Άντζελες που συχνά τα Σαββατοκύριακα παγιδεύονται σε τεράστιες ουρές στους αυτοκινητοδρόμους για ώρες με μέση ταχύτητα που δεν ξεπερνάει τα δέκα χιλιόμετρα την ώρα, η Μερσεντές έχει τοποθετήσει σε κάποιο μοντέλο της ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που ρυθμίζει τις αποστάσεις από τα προπορευόμενα αυτοκίνητα μόνο, με τους οδηγούς να ξεκουράζουν έτσι τα πόδια τους, από τις συνεχείς εναλλαγές ανάμεσα στο γκάζι και στο φρένο. Στην πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, κάθε καινούργια γενιά μαχητικών στηρίζεται όλο και περισσότερο στην τεχνητή νοημοσύνη, που κλειδώνει στόχους, αποφεύγει εχθρικά πυρά και να εκτελεί με όσο γίνεται περισσότερη ασφάλεια ολοένα και πιο πολύπλοκες αποστολές.
Ζούμε στον αιώνα της τεχνητής νοημοσύνης. Ακόμη δεν έχει κατασκευαστεί, αυτό το ένα μηχάνημα που θα μπορούσε να αντικαταστήσει στην πληρότητά του ένα και μοναδικό ανθρώπινο όν και πιθανόν αυτή η στιγμή να μη φτάσει ποτέ. Αλλά από τη άλλη μεριά, είναι γεγονός πως σε κάθε μέρα και περισσότερα εξειδικευμένα θέματα, η τεχνητή νοημοσύνη υπερτερεί πολύ στις δυνατότητες ενός και μόνο ανθρώπου, ακόμη και του πιο έξυπνου ή ικανού πάνω στη γη. Σκεφτείτε μόνο τον απέραντο όγκο των πληροφοριών που μπορεί να αντλήσει ένας απλός χρήστης του ίντερνετ, μέσα σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα, κάνοντας μόνο μερικά κλικ στον υπολογιστή του. Όλο το σύστημα της ανθρώπινης επικοινωνίας πια και σε προσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο στηρίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, μέσω της χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αν αυτό το σύστημα σταματούσε να λειτουργεί, από μια μεριά θα σταματούσε να λειτουργεί. Η τεχνητή νοημοσύνη μάλλον δεν θα μπορέσει ποτέ να φτιάξει ένα μηχάνημα που να λειτουργεί όπως ένα ανθρώπινο ον. Από την άλλη μεριά όμως η τεχνητή νοημοσύνη σ’ ένα απέραντο πεδίο εξειδικευμένων χρήσεων που καλύπτει πια σχεδόν τα πάντα, έχει ήδη υπερβεί κατά πολύ την ανθρώπινη νοημοσύνη. Θα ήταν λοιπόν πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να απαντήσουμε στο ερώτημα, για το ποιο είδος νοημοσύνης είναι κυρίαρχο αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Η ανθρώπινη ή η τεχνητή. Ο καθ’ ένας μπορεί να δώσει τη δική του απάντηση.
Γιώργος Χρήστου / klik.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV