Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Μια νέα έκθεση της εταιρίας ανάπτυξης λογισμικού κατά των ιών McAfee προειδοποιεί ότι οι κυβερνο-κατάσκοποι και άλλοι κυβερνο-εγκληματίες έχουν πια βάλει στο μάτι εργοστάσια ηλεκτρισμού, υποδομές ύδρευσης, διυλιστήρια και άλλα δίκτυα και εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας, που όλο και περισσότερο εξαρτώνται πλέον από το Ίντερνετ για τη σωστή λειτουργία τους.

Εξάλλου, όπως δήλωσε στη σύνοδο του Νταβός ο πρόεδρος της McAfee Ντέηβ ΝτεΓουόλτ, τουλάχιστον πέντε χώρες (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Ισραήλ, Γαλλία) έχουν κυβερνο-όπλα και κάνουν κυβερνο-κατασκοπία, ενώ συνολικά 20 χώρες περίπου ετοιμάζονται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό για κυβερνο-πόλεμο και «εχθροπραξίες» στο Ίντερνετ.

Στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, τα λειτουργικά συστήματα των ζωτικών υποδομών συνδέονται πια στο διαδίκτυο, γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα σε κακόβουλες επιθέσεις χάκερ, όπως επισημαίνει η έκθεση με τίτλο «Κρίσιμες υποδομές στην εποχή του κυβερνο-πολέμου», σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.

Η έρευνα κατέγραψε τις απόψεις εκατοντάδων ειδικών σε θέματα ασφάλειας δικτύων, από 14 χώρες, και συμπέρανε ότι –αν και δεν γίνεται πάντα γνωστό- τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και τα αντίστοιχα συστήματα ελέγχου τους σε όλο τον κόσμο δέχονται πια συχνές επιθέσεις. Αν και σε γενικές γραμμές οι «άμυνες» των οργανισμών και εταιριών κοινής ωφέλειας θεωρούνται ικανοποιητικές, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης μειώνονται οι δαπάνες για τον σχετικό εξοπλισμό ασφάλειας, οι χάκερ (κρατικοί και…ιδιώτες) γίνονται ολοένα πιο τολμηροί και ευρηματικοί.

Οι νέες τεχνολογίες, όπως το υπολογιστικό «νέφος» (cloud computing) και τα λεγόμενα «έξυπνα» δίκτυα, καθιστούν πιο ευάλωτες τις κρίσιμες υποδομές στις κυβερνο-επιθέσεις. Ενώ στο παρελθόν οι χάκερ στόχευαν κυρίως να «σπάσουν» την προστασία των οικονομικών στοιχείων και λογαριασμών των οργανισμών, τώρα πια οι επιθέσεις τους στρέφονται όλοι και πιο συχνά στην ίδια τη λειτουργία τους, κάτι που γεννά ανησυχίες για χτύπημα κυβερνο-τρομοκρατίας στο μέλλον. Δύο πέμπτα από τα επιφορτισμένα με τη διαδικτυακή ασφάλεια στελέχη των εταιριών, σύμφωνα με την έρευνα, δήλωσαν ότι περιμένουν να συμβεί ένα «μείζον» γεγονός στον τομέα τους μέσα στο έτος.

Αρκετοί ειδικοί είναι πεπεισμένοι ότι οι επιθέσεις που δέχονται, γίνονται από ξένες κυβερνήσεις στο πλαίσιο δοκιμών για ένα μελλοντικό κυβερνο-πόλεμο. Υπάρχουν φυσικά και οι μεμονωμένοι χάκερ και «e-βάνδαλοι», καθώς και οι παλιοί καλοί κυβερνο-κλέφτες και εκβιαστές του τύπου «πλήρωσέ με γιατί αλλιώς θα σβήσω τα φώτα της χώρας!».

Το 36% των αρμόδιων στελεχών κατονόμασαν τις ΗΠΑ ως την μεγαλύτερη απειλή για τις υποδομές τους και το 33% την Κίνα. Η έρευνα διαπίστωσε ότι κάθε μέρα οι επιθέσεις αυτές κοστίζουν 6,3 εκατ. δολ. σε όλο τον κόσμο ή 1,75 δισ. δολ. το χρόνο. Οι διακοπές λειτουργίας εξαιτίας των κυβερνο-επιθέσεων είναι πιο δαπανηρές στον τομέα πετρελαίου και αερίου, όπου η πλειονότητα των εταιριών (το 71%) ανέφερε ότι έχει δεχτεί επιθέσεις.

Η McAfee επίσης αναφέρει ότι κατά τους τελευταίους 12 μήνες υπάρχει πάνω από 500% αύξηση στην κυκλοφορία κακόβουλου λογισμικού κάθε είδους (malware), όπως ιών, «δούρειων ίππων» (Trojans), spyware κ.α., περισσότερου από όσο έχει υπάρξει κατά τα τελευταία πέντε χρόνια μαζί.

 

29/01/2010 - enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;