Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

wikipediaΤο δέκατο χρόνο της ζωής της συμπληρώνει σήμερα Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011 η διάσημη πλέον διαδικτυακή εγυκλοπαίδεια Wikipedia, που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ και δέχεται 410 εκατ. ηλεκτρονικούς επισκέπτες κάθε μήνα, πράγμα που την φέρνει στην πέμπτη θέση παγκοσμίως από πλευράς επισκεψιμότητας. Μαζί με την μηχανή αναζήτησης της Google, η Wikipedia αποτελεί για κάθε χρήστη την πιο συνηθισμένη πηγή γρήγορης πληροφόρησης επί παντός του επιστητού.

Ο νέος φιλόδοξος στόχος της Wikipedia, που ουσιαστικά είναι «κομμένη» στην πολυπληθή Κίνα, είναι να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο χρήστες μηνιαίως και, για να το πετύχει αυτό, στοχεύει στις άλλες μεγάλες αγορές, την Ινδία (όπου θα ανοίξει το πρώτο υπερατλαντικό γραφείο της φέτος) και στη Βραζιλία, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό. Στην Κίνα, η Wikipedia, πριν επεκταθεί, θέλει εγγυήσεις από την κινεζική κυβέρνηση, ότι το περιεχόμενό της δεν θα λογοκρίνεται.

Η Wikipedia ιδρύθηκε από τον Τζίμι Γουέιλς στις 15 Ιανουαρίου 2001, μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα δημιουργίας μιας συμβατικής online εγκυκλοπαίδειας με την ονομασία Nupedia. Ούτε ο ίδιος, στα πιο τρελά όνειρά του, δεν μπορούσε να φανταστεί την παγκόσμια επιτυχία που θα είχε η πρωτοβουλία του μετά από μια δεκαετία. Σήμερα, ο φορέας που λειτουργεί την εγκυκλοπαίδεια, έχει πάντα μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και σκοπεύει να τον διατηρήσει και στο μέλλον, όπως δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια Σου Γκάρντνερ, ξεκαθαρίζοντας ότι ο οργανισμός δεν πρόκειται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο ή να δεχτεί στρατηγικό ιδιώτη επενδυτή.

Η Wikipedia λειτουργεί με ένα ετήσιο προϋπολογισμό περίπου 20 εκατ. δολαρίων, που καλύπτεται κυρίως μέσω δωρεών. Βασίζεται σε περίπου 100.000 εθελοντές συνεργάτες από όλο τον κόσμο (αρκετοί εξ αυτών ανώνυμοι) που γράφουν ηλεκτρονικά λήμματα χωρίς αμοιβή, καθώς και σε μια μικρή ομάδα εσωτερικών συντακτών-διαχειριστών. Τα κίνητρα των συνεργατών είναι ποικίλα: άλλοι γράφουν επειδή θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, άλλοι γιατί θεωρούν τη διάχυση της πληροφορίας βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, άλλοι για διασκέδαση και άλλοι για να προωθήσουν τις εμμονές τους σε ένα παγκόσμιο ακροατήριο.

Υπάρχουν άρθρα της σε 270 γλώσσες, ενώ στα αγγλικά (τη βασική γλώσσα) υπάρχουν περίπου 17 εκατ. άρθρα και σε αυτά προστίθενται άλλα 1.100 κάθε μέρα. Συνολικά διαθέτει γύρω στα 26 εκατ. άρθρα σε όλες τις γλώσσες.

Αν και ουσιαστικά ο κάθε χρήστης του διαδικτύου μπορεί να προσθέσει ή να αλλάξει κάποιο λήμμα, το περιοδικό Nature είχε αναφέρει το 2006 ότι η ακρίβειά της πλησιάζει αυτή της διάσημης εγκυκλοπαίδειας Britannica. H Wikipedia, που δίνει συνεχή πόλεμο με «βάνδαλους», οι οποίοι σκοπίμως «ανεβάζουν» ανακριβή και διαστρεβλωμένα λήμματα για διάφορους λόγους (π.χ. πολιτική, ιδεολογική ή θρησκευτική προπαγάνδα), συνεργάζεται πλέον με 12 πανεπιστήμια προκειμένου να αυξήσει την αξιοπιστία των άρθρων της.

Με αφορμή τα δέκατα «γενέθλιά» της θα γίνουν εκατοντάδες εκδηλώσεις σε 104 χώρες. Στην Ελλάδα έχει αναληφθεί μια πρωτοβουλία για τον εμπλουτισμό της ελληνικής Wikipedia (Βικιπαίδεια). Μια σχετική εκδήλωση πραγματοποιείται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα) τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου (στις 17.30, στο μικρό αμφιθέατρο του ΕΙΕ). Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), τους συντάκτες της Βικιπαίδειας και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

Η ελληνική Wikipedia έχει σήμερα περισσότερα από 57.000 λήμματα, 650 ενεργούς χρήστες και 18 διαχειριστές. Στόχος είναι να εξελιχθεί, ποσοτικά και ποιοτικά, ώστε να αποτελέσει εργαλείο αναφοράς για τη σχολική και ακαδημαϊκή κοινότητα, ένα σημαντικό εργαλείο για την εκπαίδευση και την καθημερινή ζωή των πολιτών.

Η πρόσκληση για την εκδήλωση απευθύνεται σε όλους όσοι θέλουν να συμμετέχουν στην εμπειρία της Βικιπαιδείας, είτε ως χρήστες, είτε ως συντάκτες που θέλουν να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να συνεισφέρουν στον εμπλουτισμό της. Επειδή οι θέσεις στο εργαστήριο (workshop) είναι περιορισμένες (μόνο 60 συμμετέχοντες). Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά στον δικτυακό τόπο του ΕΚΤ.

 

13/01/2011 - kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;