Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Michael Jackson: The ExperienceΈνας μέτριος φόρος τιμής για ένα θρύλο της μουσικής

Ασχέτως με τα προσωπικά γούστα του εκάστοτε αναγνώστη, ο Michael Jackson ήταν, είναι και θα είναι ένας από τους πιο γνωστούς τραγουδιστές όλων των εποχών. Και αν όχι ο πιο γνωστός, είναι αδιαμφισβήτητα ο πιο επιτυχημένος, με πάνω από 750.000.000 πωλήσεις σε δίσκους, 13 Grammy, 26 AMA, πάρα πολλά ρεκόρ Guiness, και εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, ακόμα διακρίσεις. Για να κατανοήσει κανείς καλύτερα το μέγεθος αυτών των αριθμών, αρκεί να δει πως το πασίγνωστο album του "Thriller" είναι ο πιο επιτυχημένος δίσκος που έχει κυκλοφορήσει ποτέ, με τις πωλήσεις του να βρίσκονται ανάμεσα στα 70 με 120 εκατομμύρια κομμάτια ενώ ο δεύτερος, AC/DC - Back in Black, έχει "μόλις" 49 εκατομμύρια. Όπως οι Beatles και οι Doors σημάδεψαν ολόκληρη την γενιά των 60s, ο Michael αποτέλεσε σύμβολο των 80s, της μουσικής, του στυλ, του design και της ατμόσφαιρας που συγκλόνισε τον κόσμο εκείνα τα χρόνια.

Δυστυχώς, το προηγούμενο καλοκαίρι, 25 Ιουνίου 2009, ο Michael αποχώρησε ξαφνικά από τις ζώες όλων των θαυμαστών του. Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι από όλο τον κόσμο παρακολούθησαν ζωντανά την κηδεία του μέσω εκατοντάδων τηλεοπτικών καναλιών. Και όπως είναι φυσικό, μετά από κάθε τέτοιο γεγονός, ακολουθεί το πιο κλασσικό φάρμακο κατά της θλίψης, ο υπερκαταναλωτισμός. Ακολούθησαν ολονυχτίες, άπειρα αφιερώματα σε περιοδικά, βιβλία, επανεκδόσεις των album του, νέα remixes, vintage αντικείμενα κλπ.

Michael Jackson: The Experience - ThrillerΜέσα σε αυτό τον κυκεώνα των ΜΜΕ και του μάρκετινγκ, ήταν φυσικά αδύνατο να μείνει αλώβητη και η βιομηχανία του gaming. Η Ubisoft ήταν η πρώτη που έτρεξε για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα για ένα νέο Michael Jackson gaming τίτλο και συμβαδίζοντας με το πνεύμα της εποχής, αποφάσισε να μας δώσει άλλον ένα χορευτικό παιχνίδι σε όλες τις μεγάλες πλατφόρμες ψυχαγωγίας. Έχοντας, λοιπόν, στα χέρια μας την έκδοση για το Wii (PSP και DS κυκλοφόρησαν ενώ Kinect και Move κυκλοφορούν τον Απρίλιο) είμαστε εδώ για να σας περιγράψουμε την εμπειρία μας, μια εμπειρία που δυστυχώς αποδείχθηκε προβληματική και ενοχλητική.

Βλέπετε, το παιχνίδι αντιμετωπίζει ορισμένα σοβαρά προβλήματα τα οποία βασίζονται και σε προχειρότητα παραγωγής, αλλά και στις περιορισμένες δυνατότητες του Wii Remote. Όπως κάθε dance game, ο σκοπός σας είναι να εκτελέσετε τις διάφορες χορευτικές φιγούρες που γίνονται στη σκηνή και να προσπαθήσετε να κερδίσετε όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους. Οι φιγούρες αυτές εμφανίζονται στο αριστερό μέρος της οθόνης ως μικρές στατικές φιγούρες και όταν φτάσουν στο σωστό σημείο, αποτελούν το σημείο δράσης για εσάς. Το ίδιο λοιπόν σύστημα με όλα τα dancing παιχνίδια, λοιπόν. Που υπάρχει το πρόβλημα; Κατ' αρχάς, οι φιγούρες είναι πιο δυσνόητες από οποιονδήποτε άλλο τίτλο και είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβει κανείς το τι ζητάει από εσένα το παιχνίδι. Έπειτα, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην αναγνώριση των κινήσεων καθώς πολλές κινήσεις, όσο καλά και αν τις εκτελέσετε, δεν θα αναγνωριστούν σωστά από το σύστημα και θα στερηθείτε αρκετούς πόντους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλα, όμως, αφορά τις χορογραφίες και δυστυχώς εδώ το controller μας φάνηκε πολύ "λίγο" για να τις ακολουθήσει. Πρέπει να θυμηθούμε όλοι μας πως οι χορογραφίες του Michael Jackson δεν είναι αστείο πράγμα, μιλάμε για τον μοναδικό μουσικό με θέση στο Dance Hall of Fame (κανονικά μόνο για επαγγελματίες χορευτές). Όταν λοιπόν παίζετε μόνο με ένα Wii Remote, όλες οι φιγούρες σας θα περιοριστούν στην κίνηση του ενός και μόνο χεριού. Τα παραπάνω οδηγούν σε ένα τραγελαφικό αποτέλεσμα για dancing game, καθώς το χειριστήριο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παραπάνω από το 20-30% της χορογραφίας του Michael. Έτσι, μπορεί ο ψηφιακός Michael να έχει κάνει 3-5 νέες φιγούρες μέχρι να έρθει η δική σας στιγμή που θα τον ακολουθήσετε σε μία από αυτές! Μπορεί στην PS3 έκδοση να υπάρξει καλύτερη αναγνώριση, αλλά θεωρούμε πως ο συγκεκριμένος τίτλος έχει ελπίδες να δουλέψει μονάχα στο Kinect. Τώρα, το αν υπάρχει άτομο της casual χορευτικής σκηνής που θα μπορεί να εκτελέσει της φιγούρες του Jackson, αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Απρίλιο για να το δούμε.

Michael Jackson: The Experience - Thriller (2)Περνώντας στο menu system, τα πράγματα είναι ιδιαίτερα λιτά. Τα τραγούδια είναι, ευτυχώς, όλα ξεκλειδωμένα από την αρχή αλλά είναι πάρα πολύ περίεργο το γεγονός πως για να παίξετε το training / tutorial τμήμα του κάθε κομματιού, θα πρέπει να το ξεκλειδώσετε παίζοντας το ίδιο το κομμάτι και πετυχαίνοντας καλό σκορ! Εν τω μεταξύ, ενώ με παρέα είναι κάπως διασκεδαστικό, μοναχός σας θα βαρεθείτε πολύ εύκολα λόγω της παντελούς έλλειψης κάποιου career mode. Το πιο περίεργο, όμως, είναι πως για έναν τίτλο-φόρο τιμής στον Michael Jackson, δεν υπάρχει τίποτα από έξτρα υλικό. Ούτε φωτογραφίες, ούτε συνεντεύξεις, ούτε βιογραφικά σημειώματα. Γεγονός πραγματικά απαράδεκτο.

Οπτικά, το The Experience ακολουθεί τη λογική του Just Dance αλλά δυστυχώς με ελάχιστη θέληση στον σχεδιασμό. Δισδιάστατα backgrounds, που αν και εμπνευσμένα από τα video clips, διακρίνονται για τη λιτότητα και την αδιαφορία τους, ενώ οι στυλιζαρισμένοι χορευτές είναι μάλλον χαμηλής ανάλυσης με υπερβολική δόση cartoon αισθητικής. Ευτυχώς, το animation της χορογραφίας είναι εξαιρετικό. Μουσικά βέβαια, ο τίτλος είναι άψογος. 26 κομμάτια, επιλεγμένα με πολλή προσοχή, περιέχουν τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Michael Jackson και αναμένεται να ικανοποιήσουν από τον πιο φανατικό οπαδό, μέχρι εκείνον που ακούει pop μόνο περιστασιακά.

Εν κατακλείδι, το Michael Jackson: The Experience πέφτει "λίγο" μπροστά στο μεγάλο βάρος της ευθύνης που φέρνει. Είναι διασκεδαστικό ανά στιγμές και περιέχει εκπληκτικό soundtrack, αλλά τα διάφορα προβλήματά του σε όλους του τους τομείς, μας στερούν από έναν σοβαρό και θρυλικό τίτλο για το κλείσιμο της καριέρας ενός τόσο σπουδαίου τραγουδιστή. Ευελπιστούμε πως η PS3 -και κυρίως η Kinect- έκδοση θα σταθούν προ των ευθυνών τους και θα μας προσφέρουν μια αξιόλογη εμπειρία.

Τέλος, το γιατί υπάρχει ένα γάντι στη συσκευασία αλλά έρχεται με την οδηγία "να μη χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού", μόνο τα παλικάρια στη Ubisoft μπορούν να γνωρίζουν...

Θετικά

  • Πάρα πολύ καλή επιλογή τραγουδιών
  • Η απίστευτη χορογραφία του Michael είναι εδώ στο 100% της...

Αρνητικά

  • ...αλλά εσείς χορεύετε το 10% μόνο
  • Μέτρια αναγνώριση στα motion controls
  • Αδιάφορο art direction
  • Απουσία career mode
  • Τα tutorials είναι κλειδωμένα

13/01/2011 - Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος / gameover.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;