Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Οι ειδικοί δεν συμφωνούν για το κατά πόσο τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να προκαλέσουν «εθισμό»Τα παιδιά που «εθίζονται» στα βιντεοπαιχνίδια παρουσιάζουν ως αποτέλεσμα επιδείνωση ψυχικών προβλημάτων που προϋπάρχουν, όπως κατάθλιψη, άγχος και κοινωνική φοβία. Το συμπέρασμα προκύπτει από νέα αμερικανική μελέτη, η οποία πάντως δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους ειδικούς.

Διετής μελέτη που εξέτασε περισσότερους από 3.000 μαθητές στη Σιγκαπούρη έδειξε ότι σχεδόν ένας στους δέκα είχε αναπτύξει «εθισμό» στα βιντεοπαιχνίδια.

Αν και τα παιδιά αυτά ήταν πιθανότερο να παρουσίαζαν ψυχικές διαταραχές προτού «κολλήσουν» με τα βιντεοπαιχνίδια, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το πρόβλημα επιδεινώθηκε ως αποτέλεσμα.

«Όταν τα παιδιά εθίστηκαν, η κατάθλιψη, το άγχος και η κοινωνική φοβία τους επιδεινώθηκαν και οι βαθμοί τους έπεσαν. Όταν έπαψαν να είναι εθισμένα, η κατάθλιψη, το άγχος και η κοινωνική φοβία τους βελτιώθηκαν» δήλωσε στο Reuters ο Ντάγκλας Τζένταϊλ, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Άιοβα.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Pediatrics της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, η οποία συνιστά στους γονείς να μην επιτρέπουν στα παιδιά τους να κάθονται μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή πάνω από δύο ώρες την ημέρα.

Η έρευνα βασίστηκε σε ερωτηματολόγια που απάντησαν μαθητές δημοτικού και γυμνασίου σχετικά με  τη χρήση βιντεοπαιχνιδιών, την κατάθλιψη, τις επιδόσεις στο σχολίο και τα προβλήματα στο σπίτι. Τα παιδιά έπαιζαν κατά μέσο όρο 20 ώρες την εβδομάδα.

Το 9% με 12% των αγοριών και το 3% έως 5% των κοριτσιών πληρούσαν τα κριτήρια των ερευνητών για τον εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά δεν έδειξαν σημεία βελτίωσης στο διάστημα της μελέτης. Και όσοι εθίστηκαν στη διάρκεια της μελέτης ανέφεραν επιδείνωση στα συμπτώματα ψυχικών προβλημάτων.

Γεγονός πάντως είναι ότι ο εθισμός στα βιντεοπαιχνίδια δεν είναι αναγνωρισμένη πάθηση και πολλοί ειδικοί δεν πιστεύουν καν ότι υπάρχει. Τα αποτελέσματα της μελέτης αμφισβητήθηκαν για παράδειγμα από τον Μαρκ Γκρίφιθς, ειδικό του Πανεπιστημίου Νότιγχαμ Τρεντ στη Βρετανία, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα στο Reuters:

«Οι δικές μου έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερβολική ενασχόληση με τα βιντεοπαιχνίδια δεν είναι απαραίτητα εθιστική, και πολλοί παίκτες μπορούν να παίζουν για πολλές ώρες χωρίς αρνητικές συνέπειες» σχολίασε. «Αν το 9% των παιδιών ήταν πραγματικά εθισμένα, θα υπήρχαν κλινικές για τον εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια σε όλες τις μεγάλες πόλεις!» συνέχισε. Ο Γκρίφιθς παραδέχεται πάντως ότι για μια μικρή μειονότητα των παιδιών τα βιντεοπαιχνίδια είναι όντως εθιστικά, όπως είναι ο τζόγος για άλλους ανθρώπους.

Συνιστά στους γονείς να δίνουν στα παιδιά τους εκπαιδευτικά και όχι βίαια βιντεοπαιχνίδια, να τα ενθαρρύνουν να παίζουν σε ομάδες και να ακολουθούν τους κανόνες των κατασκευαστών, όπως το να μην κάθονται σε μικρή απόσταση από την οθόνη και να μην παίζουν όταν νιώθουν κούραση.


18/01/2011 - Newsroom ΔΟΛ

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;