Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Προσφέρουν χωρίς τιμή δίσκους και βιβλία για «κατέβασμα» από το Διαδίκτυο!

Το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο παράνομος καρπός έχει γίνει απελπιστικά διαθέσιμος. Τόσο έχει προχωρήσει η τεχνολογία, που οι περισσότεροι, «κατεβάζοντας» ένα CD ή μια ταινία από το ίντερνετ, σχεδόν δεν αισθάνονται ότι παρανομούν. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η online πειρατεία μοιάζει αδύνατο να καταπολεμηθεί -μήπως να την χτυπούσαν με το ίδιο της το όπλο;

emi - in.gr album πλιάτσικαΤα πρώτα βήματα έχουν γίνει. Πριν από λίγους μήνες, η δισκογραφική εταιρεία EMI έδωσε τη δυνατότητα στους φίλους του Φίλιππου Πλιάτσικα να κατεβάσουν δωρεάν το νέο του άλμπουμ από την ιστοσελίδα in.gr. Η ευκαιρία είχε, βέβαια, ημερομηνία λήξης -διήρκεσε από τις 25 Νοεμβρίου έως και τις 15 Δεκεμβρίου- αλλά άνοιξε τον δρόμο για παρόμοιες ενέργειες.

Λίγο μετά τις γιορτές, μια άλλη είδηση έκανε τον γύρο του ελληνικού ίντερνετ. Οι χρήστες μπορούσαν να κατεβάσουν δωρεάν τον νέο δίσκο του Στάθη Δρογώση, χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό. Οσοι το επιθυμούν μπορούν να καταβάλουν ένα συμβολικό αντίτιμο, της τάξης των 2 έως 10 ευρώ, που είναι και η τιμή που η νέα εταιρεία που έχει συστήσει, η Antelma Music, κυκλοφορεί το άλμπουμ στη «συμβατική» του έκδοση στα δισκοπωλεία. «Εφυγα από τις μεγάλες δισκογραφικές για να μπορώ να δημιουργώ τη δική μου πολιτική τιμών», λέει ο ίδιος. Η ανταπόκριση είναι πολύ θερμή. «Μέσα σε δύο εβδομάδες έχουν κατεβάσει τον δίσκο πάνω από 1.500 χρήστες, από τους οποίους οι 50-60 έχουν καταθέσει ένα ποσό, συμβολικό ως επί το πλείστον, της τάξης των 3-4 ευρώ. Κάποιοι έχουν παραγγείλει τον δίσκο στην κανονική του τιμή», συνεχίζει ο Στ. Δρογώσης, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο από γνωστό καλλιτέχνη χωρίς τη στήριξη μεγάλης δισκογραφικής. «Ο κόσμος δυσκολεύεται να πληρώσει τα 20 ευρώ που έφτασε να κοστίζει ένα cd στα δισκοπωλεία, γι' αυτό και καταφεύγει στο download. Εγώ, βγάζοντας μόνος μου online και δωρεάν τον δίσκο, προσπαθώ να κάνω μια κίνηση ματ στην πειρατεία».

Το δικό τους αντίστοιχο «πείραμα» έκαναν πριν από λίγο καιρό και οι εκδόσεις Καστανιώτη, με το νέο βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη «Η Εβδομη Αίσθηση - Troika Μοίρα». Από 22 Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου, η ψηφιακή έκδοσή του ήταν διαθέσιμη με ελεύθερη τιμή, από «το μηδέν ώς το άπειρο». Και αυτό το εγχείρημα, επίσης το πρώτο για τον ελληνικό χώρο, στέφθηκε με επιτυχία. «Είμαστε ικανοποιημένοι», δηλώνει ο κ. Αργύρης Καστανιώτης. «Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη. Πάνω από 1.000 άτομα το κατέβασαν ψηφιακά, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό κατέβαλε κατά μέσο όρο 6 ευρώ». Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλοί δεν πίστεψαν πως μπορούσαν να κατεβάσουν το βιβλίο με τιμή... μηδέν κι έβαλαν τα στοιχεία της πιστωτικής τους κάρτας σημειώνοντας το ποσό των 0,01 ευρώ! «Η ιδέα ήταν του κ. Ανδρουλάκη, που ήθελε να κάνει το βιβλίο προσβάσιμο σε όλους και σήμερα η τεχνολογία μάς δίνει αυτή τη δυνατότητα». Η πρόσφατη ψήφιση στη Βουλή της ενιαίας τιμής και για το ψηφιακό βιβλίο (δεν θα μπορεί για δύο χρόνια μετά την έκδοσή του να πωλείται με έκπτωση μεγαλύτερη από 10% από την τιμή καταλόγου) δένει λίγο τα χέρια των εκδοτών. «Στο ψηφιακό βιβλίο έχεις τη δυνατότητα ελαστικότητας της τιμής και μπορείς να κάνεις προσφορές της ημέρας - και με μια απλή ανακοίνωση στο twitter. Τώρα αυτά κόβονται», εκτιμά ο κ. Καστανιώτης.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκδοτικοί οίκοι καλούνται να προσαρμοστούν σε ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον. Η πίεση του κοινού για χαμηλότερες τιμές στα βιβλία (θεωρούμαστε πολύ ακριβή χώρα στον τομέα αυτό, με τα 20 ευρώ που κοστίζει ένα βιβλίο στα βιβλιοπωλεία) και η άνθηση ταυτόχρονα των ψηφιακών εκδόσεων έχoυν θέσει σε πλήρη εγρήγορση τα ονόματα του χώρου. Και μολονότι στο ψηφιακό βιβλίο αντιστοιχεί μερίδιο αγοράς της τάξης του 1%, τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι ενδεικτικά τού τι θα ακολουθήσει και στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη ακούγονται οι πρώτες φωνές που θέλουν πολύ ακριβές τις ελληνικές ηλεκτρονικές εκδόσεις. Σύμφωνα με το εξειδικευμένο BookPress.gr, τα ψηφιακά βιβλία που κυκλοφορούν σήμερα έχουν τιμή που ξεκινάει από το 20% του τυπωμένου και φτάνει μέχρι και το 40%. Τα περισσότερα e-books πωλούνται στην τιμή των 6-15 ευρώ.

Η ζημιά έχει γίνει εδώ και χρόνια

Οι Aγγλοσάξονες λένε ότι δεν έχει νόημα να κλαις πάνω από την κανάτα με το χυμένο γάλα. Για τους φορείς της πολιτιστικής βιομηχανίας, η ζημιά έχει γίνει εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία της Φωνογραφικής Βιομηχανίας (IFPI), η μείωση στις πωλήσεις των δίσκων έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, ενώ την τελευταία πενταετία μιλάμε για ελεύθερη πτώση: από τα 24,4 δισ. δολάρια του 2004, έχουμε βρεθεί στα 15,8 δισ. δολάρια σήμερα. Στις ΗΠΑ οι ψηφιακές πωλήσεις μουσικής αποτελούν το 40% των πωλήσεων για το 2009, ενώ στην Ευρώπη οι ψηφιακές πωλήσεις δεν αντιπροσωπεύουν παρά το 15% των νόμιμων πωλήσεων.

Στα καθ’ ημάς, η αστυνομία εκτιμά ότι η οικονομική ζημία τα τελευταία επτά χρόνια αγγίζει το 1 δισ. ευρώ λόγω της διαδικτυακής πειρατείας, ενώ η αρμόδια για τα μουσικά πράγματα ΑΕΠΙ εκτιμά ότι τα διαφυγόντα κέρδη από το παράνομο downloading φθάνουν τα 11 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Ούτε η δυνατότητα online διάθεσης φαίνεται να ανακόπτει την τρελή πορεία της πειρατείας, αφού σε κάθε νόμιμο «κατέβασμα» τραγουδιού ή δίσκου αντιστοιχούν 650 παράνομα.

Η ίδια εταιρεία υπολογίζει ότι κάθε χρήστης που «κατεβάζει» μουσική ή ταινίες από το ίντερνετ το κάνει τουλάχιστον 10 φορές τον μήνα.

Αν και δεν έχει πληγεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, ούτε η βιομηχανία του βιβλίου θα πρέπει να κοιμάται ήσυχη. Το «κλείδωμα» των ψηφιακών εκδόσεων αποτελεί σήμερα το υπ’ αριθμόν 1 ζητούμενο για τους εκδότες, αφού πιθανό «σπάσιμο» του κωδικού θα σημαίνει ουσιαστικά την ανεξέλεγκτη και δωρεάν διάθεση του βιβλίου.

 

15/01/2011 - Λίνα Γιαννάρου / kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;