25 Ιανουαριου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Σύμφωνα με νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι εταιρείες ίντερνετ θα έπρεπε να παρέχουν στους χρήστες τους, και κυρίως στα παιδιά, περισσότερους τρόπους ώστε να μπορούν να φιλτράρουν και κατ’ επέκταση να μπλοκάρουν το επικίνδυνο ή προσβλητικό περιεχόμενο κάποιων ιστοσελίδων.
Πάνω από 25.000 παιδιά και τουλάχιστον ο ένας γονιός, ερωτήθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη για τις ανάγκες του project EU Kids Online. Όπως έδειξε η έρευνα, αν και περίπου το 70% των γονιών μιλούν στα παιδιά τους για τη σωστή χρήση του ίντερνετ, μόνο ελάχιστοι είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν τα μέσα που διαθέτουν για να το διασφαλίσουν.
Πιο συγκεκριμένα, μόνο το 28% επιλέγουν να μπλοκάρουν ή να φιλτράρουν κάποια ιστοσελίδα, ενώ, ακόμα λιγότεροι, το 24%, τσεκάρει μετέπειτα τις ιστοσελίδες που επισκέφτηκαν τα παιδιά τους. Βέβαια, όπως έδειξε η έρευνα, τα περισσότερα παιδιά δεν αναστατώνονται, ούτε και ενοχλούνται από αυτά που θα αντικρίσουν.
Το 23% των παιδιών που πήραν μέρος στην έρευνα δήλωσαν πως έχουν έρθει σε επαφή με φωτογραφικό υλικό ή βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου μέσω του ίντερνετ. Παρότι από μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά και εφήβους το να αντικρίσουν κάτι τέτοιο δε θα προκαλούσε κάποια αναστάτωση, για τους μικρότερους μπορεί και να είναι ενοχλητικό.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το ηλικιακό όριο των παιδιών που χρησιμοποιούν το ίντερνετ έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Ενδεικτικό ότι στη Δανία και τη Σουηδία τα παιδιά μαθαίνουν το ίντερνετ από την ηλικία των 7 ετών, με άλλες βορειότερες χώρες να κυμαίνονται στην ηλικία των 8.
Όπως λέει χαρακτηριστικά η Sonia Livingstone, καθηγήτρια ΜΜΕ και επικοινωνίας στο LSE και υπεύθυνη του project EU Kids Online: «Οι γονείς και η βιομηχανία του ίντερνετ έχουν κάνει αρκετά βήματα για να κάνουν το ίντερνετ ένα ασφαλέστερο μέρος για τα παιδιά, αν και μπορούν να κάνουν ακόμα περισσότερα».
Η έκθεση που συντάχθηκε, εμβαθύνει και στο πως θα μπορούσαν οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά να παίρνουν από μόνα τους πρωτοβουλίες για τη δική τους προστασία. Σε αυτό θα βοηθούσε σημαντικά και πιο συστηματική εκμάθηση από πολύ μικρή ηλικία.
13/01/2011 - Δημήτρης Ιωάννου / protothema.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV