Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

steve jobsXωρίς το αφεντικό της «η Αpple μοιάζει περισσότερο με τις άλλες εταιρείες· η μοναδικότητα της ξεθωριάζει», λένε οι αναλυτές.

Αν οι επενδυτές ήταν τόσο οραματιστές όπως ο Στιβ Τζομπς, στην 35χρονη πορεία του στις τεχνολογικές καινοτομίες, μάλλον θα καταλάβαιναν αν η Apple θα μπορούσε να επιβιώσει ακόμη χωρίς το εμπνευσμένο κατά κοινή ομολογία αφεντικό της.

Ωστόσο, η παρουσία του Τζομπς είναι ένα τόσο σπάνιο πράγμα στην εταιρεία, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες το άγχος και οι αμβιβολίες να καταλάβουν την Apple, σε περίπτωση εγκατάλειψης από τον «καπετάνιο». H επανάσταση των iPod, i-Phone και iPad θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι τα έσοδα και τα κέρδη της Apple θα αυξάνονται τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια, εκτιμούν οι αναλυτές. Την ίδια στιγμή, λέγεται πως ο ίδιος ο Τζομπς έχει εκπαιδεύσει μια συμπαγή και ισχυρή ομάδα διαχείρισης της εταιρείας που θα μπορούσε να χαράξει το μέλλον της Apple.

To ερώτημα όμως που τίθεται είναι αν η Apple θα έχει την «έμπνευση» του Τζομπς για να έχει συνεχώς τα ηνία της τεχνολογικής καινοτομίας. Χωρίς τον Tζομπς, η «Αpple μοιάζει περισσότερο με τις άλλες εταιρείες· η μοναδικότητα της ξεθωριάζει», σχολιάζει ο αναλυτής της Endpoint Technologies Associates, Roger Kay.

Την Κυριακή 16 Ιανουραίου η Apple ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής της θα λείψει για άγνωστο χρονικό διάστημα εξαιτίας του νέου προβλήματος που ανέκυψε με τον (παλιό) καρκίνο στο πάγκρεας (σ.σ. η ανακοίνωση έγινε ημέρα Κυριακή για να αποφύγουν πιθανό κατρακύλυσμα της μετοχής της Apple εάν γινόταν σε «εργάσιμη ημέρα» του χρηματιστηρίου...). Προς το παρόν βέβαια οι επενδυτές της εταιρείας ελπίζουν στο καλύτερο αν και η μετοχή της Apple έπεσε λίγο περισσότερο από 2% -πτώση που ισοδυναμεί με 7 δισεκατομμύρια δολάρια της εταιρικής αξίας.

Την ίδια στιγμή πάντως, κανείς δεν ξέρει ποια ακριβώς είναι τα προβλήματα υγείας του Τζομπς. Από τον όγκο στο πάγκρεας που αφαίρεσε το 2004 έως την πρόσφατη μεταμόσχευση ήπατος το 2009, το αφεντικό της Apple δείχνει ότι αντέχει τις κακουχίες. Γεγονός που κάνει πολλούς να πιστεύουν και στην «ανοσία» της Apple ακόμα και χωρίς αυτόν. Σε μια αγορά που αλλάζει ταχύτατα και είναι δύσκολο να γίνει συγκεκριμένη και σαφής αξιολόγηση η Apple μάλλον έχει τον πρώτο λόγο. Όπως ο κολοσσός της Walt Disney κατόρθωσε να επιβιώσει μετά από τον θάνατο του εμπνευσμένου και καινοτόμου ιδρυτή της (το 1966)...

 

19/01/2011 - kathimerini.gr με πληροφορίες από Associated Press

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;